Blogit

Voin vain kuvitella yrittäjien arkea – ja ihailla sitkeyttä

Näin Yrittäjän päivän kynnyksellä mietin, millainen yrittäjien arki on mahtanut olla tänä vuonna. Voin vain yrittää kuvitella ja arvailla.

Tämän vuoden piti olla yrittäjän eläketurvan näkökulmasta juhlavuosi. Tarkoituksenamme oli juhlistaa 50-vuoden iän saavuttanutta ja kohtalaisen timmissä kunnossa olevaa yrittäjän eläkejärjestelmää. Kehua sen hyviä puolia ja tunnustaa viisikymppisen uudistamistarpeet.

Toisin kuitenkin kävi ja tapahtui odottamaton: koronapandemia. Maaliskuussa useiden yrittäjien taloudellinen ahdinko iski äkillisesti ja rajusti. Mistä löytää rahat laskujen maksamiseen, kun asiakkaat ovat kadonneet eikä kassaan tule rahaa? Tämä oli yleisin kysymys yrittäjien huulilla asiakaspalvelussamme. Samanaikaisesti huoli oli suuri myös siitä tärkeimmästä eli meidän kaikkien terveydestä, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.

Valoa näkyvissä tunnelin päässä 

Koronan iskiessä oli taloutemme kannalta tärkeää varmistaa yrittäjien rahoitus, välttää turhat konkurssit ja turvata työpaikat. Työeläkeala tuli mukaan talkoisiin muun muassa mahdollistaen eläkemaksujen maksuaikataulun pidentämisen.

Kesän mittaan monen yrittäjän tilanne on alkanut näyttää jo hiukan valoisemmalta ja kuulimme useita selviytymistarinoita ja ilon pilkahduksia. Joku yrittäjä oli keksinyt täysin uuden keinon palvella asiakkaita, toinen oli muuttanut ketterästi koko yrityksen toimintaa. Myös ilahduttavan moni suomalainen halusi tukea ja tsempata tuttuja ja tärkeitä yrityksiä.

Syksyn kynnyksellä epätietoisuus tulevasta tuo kuitenkin epävarmuutta ja levottomuutta. Kuinka raju ja pitkäkestoinen koronan toisesta aallosta tulee? Uskon, että selviämme myös tulevasta varmasti yhdessä. Vastuullisuus on Ilmariselle tärkeä arvomme, ja sen mukaisesti pyrimme löytämään oikeita ratkaisuja maksuvaikeuksien keskellä painivien asiakkaidemme haasteisiin.

Työtä tehdään yrittäjän eläketurvan kehittämiseksi 

Koronasyksyn kynnyksellä kannattaa kuitenkin katsoa myös tulevaan. Perustehtävämme on eläketurvasta huolehtiminen ja siksi seuraan huolestuneena ja hiukan surullisin mielin yrittäjien alivakuuttamista. Yrittäjälle eläkevakuutus YEL tuo turvaa koko elämänkaaren ajaksi. YEL on sosiaaliturvan perusta niin yrittäjäuran aikana kuin eläkkeelle siirryttäessäkin.

Yrittäjät alivakuuttavat itsensä useiden selvitysten mukaan siksi, että he pitävät YEL-vakuutusta kalliina ja joustamattomana. Luottamusta ei siis ole riittävästi, vaikka en ole itse löytänyt vielä yhtään halvempaa tuotetta vastaavin etuuksin. 

Olenkin iloinen, että tänä syksynä on tarkoitus jatkaa selvitystyötä siitä, miten yrittäjän eläketurva saataisiin entistäkin paremmaksi. Sosiaali- ja terveysministeriö asettanee työryhmän yrittäjän eläketurvan kehittämiseksi. Työryhmä tulisi jatkamaan kolmikantaista selvitystyötä, jonka loppuraportti valmistui vuonna 2019. Tavoitteena oli yrittäjän eläketurvan parantaminen ja vakuuttamisen sujuvoittaminen työelämän muuttaessa muotoaan.  

Yrittäjien eläkevakuutus on mielestäni mainettaan parempi, mutta sen uudistaminen on tervetullutta. Uudistusta odotellessa toivotan onnea ja jaksamista kaikille yrittäjille Yrittäjän päivänä 5.9.2020! Ihailen sitä rohkeutta, innovatiivisuutta ja sinnikkyyttä, mitä teillä on kaiken epävarmuuden keskellä.  

Tiina Nurmi 
vakuutusjohtaja 
Ilmarinen 

Lue lisää

  • Yrittäjien puolesta 7.9.2020 klo 10.34
    Alan tutkimus-ja kehitystyö on hyvä olla ammattilaisten käsissä. STM osaa työnsä. Työeläkeyhtiön tuleekin pysyä siinä perustehtävässä, joka Suomen lakien perusteella sille on määriltelty.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 10.6.2021

Mitä jos lehmät lentäisivät ja kaikki tekisivät mielekkäitä töitä?

Mitä jos robotit ja tekoäly avustavat kaikista työkykyisiä? Mitä jos terveystoimijat ja eläkeyhtiöt yhdistyisivät? Tai mitä jos hyvinvointi ja työkyky onkin jatkossa vain yksilön asia ja vastuu? Entä jos nykyinen työsuhdemalli poistuisi ja kaikki olisivat yrittäjiä?

Mitä jos lehmät lentäisivät ja kaikki tekisivät mielekkäitä töitä?

Blogit 2.6.2021

Koko kylän kehnoin piika

Onnekseni synnyin tähän maailman aikaan. Osaamiseni ja ominaisuuteni sopivat varsin hyvin 2020-luvun yhteiskunnan tarpeisiin, mutta 1800-luvulla olisin ollut toivottoman ei-toivottua työvoimaa.

Koko kylän kehnoin piika

Blogit 27.5.2021

Eläkevaroille parempaa tuottoa sääntelyä kehittämällä?

Suomen ikärakenne kehittyy epäsuotuisaan suuntaan ja vanhushuoltosuhde on kasvussa. Matalan syntyvyyden myötä ikärakenteen paranemista ei voi pitää todennäköisenä tulevaisuudessakaan. Ikärakenteen muutos vaikuttaa hoivamenojen ja eläkkeiden kautta merkittävästi julkisten menojen kasvuun. Kun työikäisen väestön määrä vähenee, on entistä harvalukuisemman joukon kannettavana yhä suurempi menotaakka.

Eläkevaroille parempaa tuottoa sääntelyä kehittämällä?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita