Blogit

Työterveyslääkärin vinkit eläkkeelle siirtyjälle

Eläkkeelle siirtyminen on iso muutos. Paljon suurempi, kun moni etukäteen oivaltaa. Koska eläkkeelle jäänti muuttaa koko arkemme ja päivien kulun, voi muutoksen merkittävyyttä verrata siihen, kun noin 7- vuotiaana aloitit koulun. Lue työterveyslääkärin käytännönläheiset vinkit, miten voit ennalta varautua eläkkeelle siirtymiseen.

Työterveys on parin miljoonan suomalaisen pääasiallinen terveydenhoitopaikka, jonka käyttöoikeus päättyy eläkkeelle jäädessä. Jos sinulla on jotain kroonisia sairauksia tai pysyviä lääkityksiä, käy oman työterveyslääkärin luona kontrollissa vähän ennen eläkkeelle siirtymistä. Näin varmistat, että ihan ensimmäiseksi eläkkeellä ei tarvitse miettiä, missä saat verenpaine- tai kilpirauhaslääkereseptin uusittua. Pyydä, lääkäriäsi kirjamaan lyhyt yhteenveto sairauksistasi, lääkityksistäsi ja suositukset jatkokontrolleista, ja printtaa itsellesi kopio tuosta tekstistä.

Sujuvasti uuteen hoitopaikkaan

Seuraava tehtäväsi on merkata kalenteriisi muistutus varata aika seuraavaan kontrolliin. Muistiin ei kannata luottaa. Viisi vuotta hurahtaa hetkessä. Mieti myös etukäteen, missä haluat jatkossa itsesi hoidattaa. Riippuu sinusta ja asuinpaikkakunnastasi, mikä vaihtoehto on sopiva. Aika monelle se on oma terveysasema, toisille yksityinen lääkäriasema, joillekin näiden yhdistelmä.

Kun ensi kertaa menet uudelle vastaanotolle, ota mukaan printtaamasi työterveyslääkärin kirjoittama teksti. Takaan, että uusi lääkärisi ilahtuu, ettei hänen tarvitse haeskella Kanta-arkiston syövereistä kaiken tarpeettoman tekstin seasta niitä kahta tärkeää lausetta sinusta. Saat uudelle potilas-lääkärisuhteellesi lähes lentävän lähdön.

Ei mallia teineiltä, vaan rytmiä elämään

”Kun jään eläkkeelle, syön kun on nälkä ja nukun kun nukuttaa.” Moni aloittaa eläkepäivänsä tuon ajatuksen ohjaamana. Annan sinulle lääkärin luvan elää sellaista elämään kuukauden. Ihmisellä pitää kuitenkin olla teini-ikäisen keho ja mieli, jotta sellaista kestäisi yhtään sen pidempään ilman, että alkaa tympäistä.

Me kaikki tarvitsemme rytmejä ja rutiineja elämään: Nouse joka aamu, pue vaatteet päällesi, syö aamiainen. Sitten lounas lounasaikaan ja kaffetkin omana hetkenään. Illalla taas ihmisten aikaan nukkumaan.

Ettei kaikki olisi yhtä pötköä, erota myös viikonloput arjesta. Jos tähänkin asti olet syönyt lauantaina vähän paremmin, tee niin myös jatkossa. Jos Netflix-maraton on juhlistanut viikonlopun alkua, pidä sekin tapa. Muista lisäksi pitää lomia myös eläkkeellä. Välillä pitää mennä mökille, Punkaharjulle tai Pariisiin, jotta voi taas palata arkeensa.

Mihin kuulut ja kuka tarvitsee sinua?

Työpaikka on ollut vuosia ja vuosikymmeniä yksi tärkeimmistä yhteisöistäsi niin hyvässä kuin pahassa. tarve kuulua johonkin yhteisöön ei häviä eläkkeellä. Yhtä tärkeä on tarve tuntea olevansa tarpeellinen ja hyödyksi. Osalla on oma lähiyhteisö valmiina, ja löytyy luontevasti merkityksellistä tekemistä. Iso osa huomaa kuitenkin pudonneensa vähän tyhjän päälle ja joutuu etsimään omaa rooliaan ja paikkaansa. Ei ole sattumaa, että Suomen vapaaehtoisjärjestöt, harrastuskerhot ja urheiluseurat ovat täynnä tuoreita eläkeläisiä, eivätkä heitä ilman pyörisi tämän maan taloyhtiöiden hallitukset ja talkooringit. Ehkäpä niistä löytyy sinulle kiva yhteisö, jossa olet tarpeellinen. Voi se löytyä myös perhepiiristä ja lastenlasten luota.

Jos vanhaksi aiot elää, saatat olla eläkkeellä yli neljänneksen elämästäsi. Ei ole yhdentekevää, millaiseksi aika muodostuu. Siksi sille kannattaa uhrata muutama ajatus jo etukäteen.

Toivotan kaikille eläkkeelle siirtyville antoisia ja juuri itselle sopivia eläkepäiviä!

Heidi Furu
Johtava asiantuntija, työterveys

Jos et ole vielä eläkkeellä, voit katsoa kertyneen eläkkeesi määrän työeläkeotteelta OmaEläke-palvelussa. Voit myös tehdä arvioita tulevan eläkkeesi määrästä eläkelaskureilla. Jos olet jo eläkkeellä, OmaEläke-palvelussa näet oman eläkkeesi määrän ja maksupäivän.

Lue myös

 • Riitta Kallinen 30.6.2023 klo 14.46
  Eläkeläisen olisi hyvä myös ymmärtää siirtyä sivuun hallinnollisista tehtävistä. Monissa hallituksissa valtaa pitävät eläkeläiset. Heidän tietonsa ja taitonsa ovat jo menneiltä ajoilta, jolloin työ eri hallituksissa aiheuttaa nuoremmille vain hankaluuksia. Vaikuttaa myös siltä, että rahanahneus on ainut motiivi jatkaa eri hallituksissa. Kerryttäähän se myös eläkettä. Eli eläkeläisten on pysyttävä eläkkeellä ja löydettävä tekemiset pienemmistä piireistä,kuin työelämän hallituksista yms. toiminnasta.
  Vastaa kommenttiin
  • Pekka Muurinen 4.7.2023 klo 07.47
   Näillä vanhemmilla henkilöillä on rautainen ammattitaito,mistä nuoremmat eivät tiedä ,hyvä jos jaksavat jakaa tietoaan vielä eläkepäivinä,tuollaiset kommentit viittaava kirjoittajan olevan nuori joka luulee/uskoo tietävänsä kaiken ilman neuvoja,neuvoja pitää ottaa kaikilta tahoilta ja miettiä aina mikä kokonaisuus toimii keräämällä uutta ja soveltaen vanhaa!
   Vastaa kommenttiin
 • Jukka Hasala 1.7.2023 klo 02.50
  Minä jäin eläkkeelle,kun täytin 65.Olin kuukauden eläkkeellä,kun entinen työnantaja soitti,että voisinko tulla käymään,ois vähän ongelmia.Minä menin ja pomo kysyi,että voisinko tulla vähän opastamaan uutta työntekijää niihin töihin mitä minä tein.Tein sopimuksen ja jatkoin5 vuotta,tein seitsemän kymppiseen asti.Nyt olen ollut 3 vuotta eläkkeellä.Se oli hyvää aikaa,tein noin 5-6 tuntuisia päiviä,kolme,neljä päivää viikossa ja tarvittaessa vähän enemmän,mutta ite sain valita.Ja nostihan se elekettäkin.
  Vastaa kommenttiin
 • Elämän tarkoitus 1.7.2023 klo 15.18
  Hullut töitä tekee hamaan hautaan saakka, viisaat pääse aina vähemmällä. Nyt täydellä työeläkkeellä ei tarvi muuta ku hengittää ja palkka juoksee niin kauan kun jaksaa hengittää. Talvet thaimaassa tosi halvalla ja kesät Suomessa taas tosi halvalla mökillä missä ei viherpiipertäjät ja muut sekapäiset maailmanparantajat pääse häiritsemään. Eikä entiset työnantajatkaan eikä muutkaan huijarit pääse häiritsee rauhaa kun ei vastaa tuntemattomiin numeroihin koskaan. Oon ohjeistanut jälkikasvuakin tekemään mahdollisimman vähän töitä mahdollisimman isolla palkalla ja hyvillä eduilla. Eli käyttämään omia aivojaan vain itsensä ja itse itselleen valitsemiensa läheistensä hyväksi. Kärsimys on tosiaan täysin oma valinta, enkä ole valinnut sitä itselleni enkä itse itselleni valitsemille läheisilleni. Muut kärsikööt jos kerran ovat valinneet sen itselleen ja läheisilleen. Ps.Pienet lapset kaipaa vain läsnäoloa, omien vanhempiensa. Jos ei sitä pysty tarjoamaan lasten olleessa pieniä, ei sitä pysty tarjoamaan muillekkaan sen jälkeenkään. Töihin on tietysti hyvä paeta omaa pahaa-oloaan vielä eläkeiän jälkeenkin.
  Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 2.7.2023 klo 15.41
   Veit sanat suustani. Itsekkin 42v. raakaa palkkatyötä tehneenä ja terveenä joka rintamalla täydelle työeläkkeelle päässeenä voin allekirjoittaa saman. Pennut hoidettiin mamman kans itse kotona niinkauan kunnes menivät kouluun. Ja sille tielle sitten lopulta jäivät. Nää vikisevät tyhjäntoimittajat vinkuvat yhteiskuntaa apuun joka käänteessä, ja tehtailevat kela-eläkeläisiä jälkeläisistään kun eivät kykene potkia pentujaan elämässä eteenpäin kun malli on mikä on alkujaan. Mutta hienoa että ilmarinen levittää työn ilosanomaa edes. Se tosiaan vapauttaa kun sen oivaltaa. Mutta ei sekään ole mikään elinkautinen jota lusitaan kun ei muuta kyetä eikä uskalleta vain olla taas kuten pikkupoikana. Tai pikkutyttönä. Pää-asia et osaa aloittaa ja myös lopettaa.
   Vastaa kommenttiin
 • Tietoisuus 3.7.2023 klo 11.41
  Menneisyydessä ei kannata elää, mutta sieltä voi ja kannattaa ammentaa kaikkea parempaa kuin nykyisin ilmenee. Esimerkiksi tuo "isän ja äidin" tärkeys pienelle lapselle. Todellisuudessa "isän" ainoa päätehtävä on antaa lapselle aikanaan itsenäisyys. "Äidistä" ja myös itsestään, koska "äiti" ei kykene päästämään irti vaan pyrkii pitämään itsensä kiinni lapsessaan myös lapsen aikuistumisen jälkeen. "Isän" päätehtävä on juuri tämä "rinnoista pois repiminen" ja antaa lapsen lähteä lentoon omin voimin ja omilla aivoilla ajatellen. Ja jotta "Isä" voi sen antaa sitten aikanaan, on "Isän" oltava myös itse itsenäinen niin henkisesti kuin taloudellisesti. "Äidin" ainoa päätehtävä todellisuudessa taas on antaa lapselle elämä ja suojella elämää, myös ja varsinkin myös omaansa. Joten kaikenlainen itsensä myrkyttäminen fyysisesti kemialla ja henkisesti huuhaa medialla on "äidille" pahin virhe tänäpäivänä suurelta osin. Ei siis mikään ihme miksi vanhemmat ovat niin eksyksissä tänäpäivä ja nuoret suurelta osin yksinäisiä ja uusavuttomia. Kukaan ei pakota ketään käyttämään kemiaa ja seuraamaan huuhaa media. Joten, todellisuudessa ei ole olemassakaan uhreja eikä syyllisiä. On vain oman tahdon oikein- ja väärinkäyttöä. Mihin siis suuntaat huomiosi tänäpäivä?
  Vastaa kommenttiin
 • Hiltunen Hesasts 4.7.2023 klo 12.08
  Hyviä neuvoja, jos eläke on niin suuri,että sillä voi matkustella ja pitää lomaa. Suurin osa naisista saa surkeaa eläkettä kun palkat on naisilla olleet alhaisia. Taitaa leipäjonoon joutua yhä useampi ainakin pääkaupunkiseudulla.
  Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 4.7.2023 klo 20.51
   Hiltuselle ja pienituloisille yksinäisille naisillekkin ja miksei muillekkin tiedoksi, ei ne tulot vaan ne menot. Itekkin mamman kanssa myytiin kaikki kun päästiin kumpikin täydelle työeläkkeelle 42 kokoaikaisen raaan työnteon jälkeen. Itse-asias mamma teki vieläkin pidemmän uran mutta alussa toki hoidetiin pennut ite täysikäisiksi ja varsinkin täyspäisiksi. Kaksi maksajaa pärjää aina paremmin kuin yksi maksaja vaikka työeläkkeet olisivat perustasoa. Eikä tarvi perusjuttuja kuten vaikka imuri kuin yhden kuten pienieläkkeiset yksineläjätkin. Ja kauppakeskuksissa ym. käydään edelleen, mutta enemmänkin katsomassa mitä kaikkea ei todellakkaan tarvitse. Sitä turhaketta on kaupat pullollaan. Ja asumiseen eli vuokraan ym. menee noin 20% meillä yhteisestä eläkenetosta nyt. Voidaan siis keskittyä pelkkään olemisen riemuun taas niinkuin pikkupoikana ja -tyttönä. Hyvä ilmarinen että jaksatte vuorostaan potkia persuksille näitä nykyisiä tyhjäntoimittajia noilla jutuillanne!
   Vastaa kommenttiin
   • Tapio 6.7.2023 klo 16.24
    Miksi Ville ei käy töissä? Eikö maita?
    Vastaa kommenttiin
    • Ville Vallaton 6.7.2023 klo 18.39
     Siksi koska Ville ei enää halua. Tapio saa puolestani painaa töitä vielä vaikka kuolinvuoteellaan jos haluaa. Seuraava kysymys?
     Vastaa kommenttiin
 • Tietoisuus 9.7.2023 klo 19.41
  Rehellinen ja vilpitön vastaus taas Villeltä. Ja suora kysymys Tapiolta. Kolkuttavalle tosiaan avataan, ei siis niille jotka vain toivovat että jotain joskus tapahtuisi. Elämä on tosiaan liian lyhyt tuhlattavaksi. Unelmat täyttyvät vain toiminnan kautta. Ei siis läpi loputtomien suunnitelmien tehdä joskus jotain. Väärät profeetat eivät edes vastaa kysyttäessä, heihin ei kannata tuhlaa myöskään aikaa.
  Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 10.7.2023 klo 09.48
   Ok, kysyn Tapiolta montako vuotta oot paiskinut raakaa palkkatyötä ilman vikinöitä putkeen? Itse 42v. Paljastuuko Tapio sonnanjauhajaksi vai todelliseksi työn sankariksi myös, nähdään pian. (Vastaamatta jättäminen on myös vastaamista) Hienoa että Ilmarinen potkii noita tyhjäpäitä eteenpäin👍
   Vastaa kommenttiin
   • Reiska Korpinen 10.7.2023 klo 18.30
    Et olis Ville kyllä kestänyt vikisemättä akkavaltaisella alalla jossa itse työskentelin oman kakkuni. Määkimisen määrä oli karmiva ja vuosikymmenten aikaisten tes-neuvottelujen aikoina selkäänpuukotukset enemmänkin pää-sääntönä kuin poikkeuksia. Sitten ulvoivat jälkeenpäin pieniä palkkojaan toisilleen. Nyt voin itse hyvällä omallatunnolla allekirjoittaa värssyn "Työeläkkeellä on hyvä olla, ei huolet paina eikä rasitu olla. Antaudu sinäkin suosiolla taikka anna meidän olla!"
    Vastaa kommenttiin
    • Ville Vallaton 11.7.2023 klo 08.00
     Onneksi voit valita seurasi tänään, niinkuin mekin mamman kanssa myös. Täydellä työeläkkeellä on tosiaan hauska olla👍. Tyhjäpäitä ei tapailla, Ilmarinen hienosti pyrkii laittaa nekin sorvin ääreen👍 Tapio on osoittautunut sonnanjaujaksi👎, parempaa jatkoa hänellekkin.👍
     Vastaa kommenttiin
 • Tietoisuus 12.7.2023 klo 09.04
  Naisetkin ovat ihmisiä kuten miehetkin. Itse-asiassa kaikki ovat vain ihmisiä vaikka ovat aivopesseet itsensä ties miksi muuksi. Ja mainosmaakarit ymmärtävät tämän. Ja kun ymmärrät itsekkin tämän aukeaa täysin uusi maailma jossa mahdollisuutesi mihin vain kasvaa potenssiin. Esimerkiksi sääli on sairautta, mielen sellaista. Ja tähän rakoon mainosmaakarit pyrkivät myös kaikenlaisilla rahankeräyksillä ja mainoksilla iskemään. Kun ymmärrät ettei ihmisen aivot tunne sellaista sanaa kuin "Ei", ne ajattelevat vain mielikuvin, kykenet vastaamaan mainosmaakarienkin horinoihin puhtaalla myötätunnolla. Niin mainosmaakareita kohtaan kuin kaikenmaailman katastrorien uhreja kohtaan. Kärsimys on tosiaan täysin oma valinta, myös näiden katastrofien uhrien. Ja katastrofeissa kärsivien lasten kärsimys on heidän vanhempiensa valinta. Näin kykenet keskittymään kaikkein tärkeimpään. Eli omaan ja läheistesi hyvinvointiin kokoajan. Niin henkiseen, fyysiseen kuin taloudelliseenkin. Ja juuri tuossa järjrstyksessä. Ihminen on tosiaan kaiken mitta.
  Vastaa kommenttiin
 • Elämän tarkoitus 12.7.2023 klo 19.36
  Vaalikarjaa on ohjattu pelolla Suomessa jo vuosikymmeniä juuri tuolla "aivot eivät tunne sanaa Ei" hyväksikäytöllä puupäihin. Ja ohjataan edelleenkin. Sen takia en ole äänestänyt missään valtiollisissa vaaleissa enää -90 luvun alun jälkeen. Vaalikarja pääsee pätemään toki kaikenmaailman "tanssii tähtien kanssa" ja muiden puupää ohjelmien vaaleissa, todelliseen vaikuttamiseen tämä sakki ei ole kyennyt enää vuosikymmeniin. Viinaakin on tarjolla nykyään joka paikasta tosi halvalla verrattuna takavuosiin jotta vaalikarja pysyisi helposti ulkoa-ohjautuvina zombieina. Omien aivojen itsensä hyväksi käyttö on nyt minimaalista Suomessa ja muuallakin. Sen takia myytiin paremman puoliskon kanssa myös kaikki muut paitsi mökki eläkkeelle lähtiessämme. Täällä on mukava piipahtaa näin kesäisin, muuten ollaan thaimaassa talvet. Se Suomi jossa itse vartuin lakkasi olemasta 1994. Ja huonompaan suuntaan on mennyt senjälkeen ja menee edelleen. Tänäpäivänä on taas hyvä olla "metsästäjäkeräilijä", ja jättää jo uponnut Suomi-niminen laho kolhoosi noiden hulluihin mielikuviin sidottujen puupäiden temmellyskentäksi. Ehkä jonakin kauniina päivänä tulee joku muutosjohtaja joka herättää taas vaalikarjan unestaan. Sitä ihmettä ei kuitenkaan kannata Suomeen enää jäädä odottamaan.
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 25.6.2024

Kesä ja liikunta – onko pakko mahtua kalenteriin?

Kesän (ja kesäloman) aikana arjen liikkumisrutiineihin tulee helposti muutoksia. Esimerkiksi mökille tai lomareissulle suunnatessa kuntosalikortti jää hyllylle ja loman alkaessa työmatkapyöräilijänä kilometrejä ei enää kerry päivittäin. Pitääkö potea huonoa omaatuntoa?

Kesä ja liikunta – onko pakko mahtua kalenteriin?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita