Blogit

Rento kesä vaikka väkisin? Kolme kysymystä levolliseen lomaan tähtäävälle

Loma on ihmisen parasta aikaa, sanotaan. Pitkäkään loma ei kuitenkaan riitä voimavarojen palauttamiseen, jos arki lomien välissä tuntuu päättömältä paahtamiselta. Loman ei myöskään olisi suotavaa kulua pelkästään akkujen lataamiseen, vaan sen aikana olisi hyvä jaksaa myös nauttia elämästä.

Listaan blogissani kolme apukysymystä, jotka auttavat pohtimaan juuri sinulle sopivan loman rakennuspalikoita sekä sitä, miten myös lomien väliin saisi lisättyä mielekkyyttä ja tiloja hengähtää.

1. Millaisesta tilanteesta jäät lomalle?

Loman lähestyminen on hyvä kohta pysähtyä pohtimaan kulunutta kevätkautta. Harkittu kurkistus taustapeiliin voi evästää syyskauden suunnittelemista vielä paremmin onnistumisia ja palautumista mahdollistavaksi.

Istahda siis hetkeksi ja pohdi, mikä kuluneen kevään töissä on sujunut hyvin ja millaisia asioita olette saaneet valmiiksi tai eteenpäin. Voit ottaa avuksi kalenterin ja palauttaa mieleen menneitä onnistumisia ja muita avainhetkiä. Miksi juuri nuo asiat onnistuivat? Mitä olette oppineet ja mitä kenties kannattaisi tulevaisuudessa tehdä eri tavalla?

Entä millaiset voimavarasi ovat nyt juuri ennen lomaa? Raahaudutko jo pää kainalossa kohti kalkkiviivaa vai olisitko itse asiassa jaksanut vielä vaikka muutaman viikon ilman sen kummempaa puristamista? Oletko tyytyväinen tilanteeseesi vai toivoisitko jääväsi seuraavalle lomalle hieman täydemmällä akulla?

2. Millaiseen tilanteeseen tahtoisit palata?

Tutkimuksista tiedetään, että pitkänkin loman vaikutukset hälvenevät usein jo parissa viikossa. Siksi kannattaa hetki miettiä, voisiko ensimmäisen kohdan pohdinnoista ottaa jotain opiksi tulevan syksyn suunnittelussa.

Mikä siis mahdollisti tunnistamasi onnistumiset työkevään aikana? Millaisia ilon hetkiä tahtoisit kokea työn ulkopuolisessa elämässäsi syksyllä? Millaisilla kalenterimerkinnöillä ja muilla muistutuksilla varmistat, etteivät nämä hyvät aikeet hautaudu arjen alle?

Entä millaisia palveluksia voisit tehdä lomalta palaavalle itsellesi? Saisiko ensimmäisiin viikkoihin varattua väljiä hetkiä työasioiden mieleen palauttelemiselle ja kuulumisten vaihtamiseen työkavereiden kanssa? Tahdin hidastaminen hyvissä ajoin ennen lomalle jäämistä, töihin paluun suunnitteleminen ja rauhallisen aloitus ensimmäisille lomanjälkeisille päiville auttavat mieltämme lomaan laskeutumisessa.

3. Mitä hyvä loma tarkoittaa juuri sinulle?

Varmin tapa pilata lomansa on tunkea se täyteen kiireen tuntua ja toisten ihmisten odotuksiin mukautumista. Työajatuksista irrottautumisen lisäksi loman palauttavuutta auttaa kokemus omaehtoisuudesta. Olennaista ei ole, loikoiletko laiturilla vai huhkitko heinätöissä, vaan se, oletko saanut itse valita loikoilun ja huhkimisen väliltä.

Millainen lomailu siis olisi juuri sinulle ihan oikeasti sekä merkityksellistä että miellyttävää? Aivan kaikesta emme toki voi lomailunkaan suhteen päättää itse, mutta omien tarpeiden ja toiveiden tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti niiden toteutumista.

Levollista lomalle siirtymistä!

Juho Mertanen
asiantuntijapsykologi, Ilmarinen

Tutustu myös:

  • Ville Vallaton 5.6.2024 klo 10.55
    Levollisia lomia vietettiin mamman ja pentujen kanssa kaikkien lomien aikana yhteensä 90 vuoden palkkatyövuoden aikana. Käytännössä mukavaa yhdessä oloa milloin missäkin ilman mitään tajuntaan vaikuttavia myrkkyjä. Nyt pennut päästelee kukin samalla energialla omia uniikkeja polkujaan edelleen mitään ilman tajuntaan vaikuttavia myrkkyjä. Puupäät eivät ymmärrä että pienet lapset ottavat mallia omista vanhemmistaan, niin hyvässä kuin huonossa. Joten kärsikööt monessa polvessa koska ovat valinneet kärsimyksen moneen polveen. Me mamman kans vaan naatiskellaan edelleen nyt täysillä työeläkkeillä ja pennut naatiskelee uraputkissaan nyt myös. Raha on hyvä renki, mutta huono isäntä. Korvienvälille. Propsit taas Ilmariselle vetelysten herättelystä👍
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 5.6.2024

Huomenna hän tulee – Härät ja karhut odottavat koronlaskua

Tämä vuosi on mennyt kuin klassisessa Samuel Beckettin näytelmässä ”Huomenna hän tulee”. Euroopan keskuspankin koronlaskua on odoteltu saapuvaksi kuin näytelmän herra Godot’ta konsanaan. Koronlasku on vain siirtynyt EKP:n kokouksesta toiseen. Samalla näkemykset inflaation kehityksestä ovat muuttuneet, ja Suomen osakemarkkinan suunta on ollut varsin mollivoittoinen.

Huomenna hän tulee – Härät ja karhut odottavat koronlaskua
Lisää ajankohtaisia artikkeleita