Blogit

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Meiltä on viime aikoina kyselty, mitä hallituksen leikkauspuheet tarkoittavat. Lisäksi moni pohtii omalta kohdaltaan, pieneneekö oma eläke, pääseekö vielä osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai tuleeko ensi vuonna indeksikorotusta. Kaikesta voi päätellä, että julkinen keskustelu on herättänyt huolta niin työelämässä yhä olevissa kuin eläkeläisissä.

Alkavan viikon kehysriihessä hallitus suunnittelee valtion taloutta muutamia vuosia eteenpäin. Kehysriihellä tarkoitetaan hallituksen vuosittain maalis-huhtikuussa järjestämiä budjettineuvotteluja. ’Kehys’ viittaa suunniteltuun menojen ylärajaan.

Miksi yhtäkkiä ei muusta puhutakaan kuin eläkkeistä?

Hallituksen tavoitteena on löytää säästöjä niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Pitkän aikavälin suunnitteluun hallitus on jo käynnistänyt työryhmän, joka selvittää työeläkejärjestelmän uudistamiskeinoja. Lyhyemmällä aikajänteellä tavoitellaan julkisen talouden sopeuttamista. Etsitään siis keinoja, joilla voisi säästää jo lähivuosina. Ei siis ole ihme, että eri aikajänteiden uudistus- ja säästösuunnitelmat menevät sekaisin.

Jäädytys, leikkaus vai koskemattomuus?

Indeksitarkastusten jäädyttämistä tai indeksijarrua pohditaan nyt kehysriihessä. Se tarkoittaisi, ettei indeksitarkistusta tehtäisi tavalliseen tapaan eläkkeisiin eikä palkkoihin vuodenvaihteessa.

Eläketurvakeskuksen arvio ensi vuoden työeläkeindeksin korotuksesta on 1,8 prosenttia. Lopullinen arvo selviää lokakuussa siihen mennessä toteutuneen hinta- ja ansiokehityksen perusteella. Jos indeksiä pienennettäisiin prosenttiyksikön verran, työeläkemenoissa säästettäisiin noin 340 miljoonaa euroa. Työeläkemenot luetaan julkisiin menoihin ja sitä kautta leikkaaminen auttaisi osaltaan varmistamaan, ettei Suomi joutuisi EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn. On arvioitu, että julkisen talouden yhteenlaskettu alijäämä rikkoo tänä vuonna rahaliiton säännöissä asetetun rajan (3 prosenttia bruttokansantuotteesta).

Valtiontalouteen indeksileikkaukset eivät auttaisi samassa suhteessa, sillä valtion rahoittamat työeläkemenot ovat noin 40 prosenttia työeläkemenoista ja suurimman osan rahoittaa yksityisen sektorin työnantajat ja työntekijät. Myös eläkeläisten tulot ja sitä kautta verotulot supistuisivat.

Pääministeri Petteri Orpo otti osaltaan kantaa keskusteluun ja totesi, että kehysriihessä ei koskettaisi työeläkkeisiin. Pääministeri kommentoi, että hallitus ei puutu eläkejärjestelmään. Säästö- ja sopeutustoimet haettaisiin siis muualta kuten verotusta korottamalla. Tämä tarkoittaisi sitä, että julkisuudessa esillä olleisiin työeläkkeiden vuotuisiin indeksikorotuksiin ei kajottaisi. Mitään ei ole siis vielä päätetty.

Äkkiliikkeitä syytä varoa

Työeläkejärjestelmää on uudistettu työeläkejärjestelmän lähtökohdista hyvällä menestyksellä useasti jo vuosikymmenien ajan. Eri näkökulmat huomioon ottavat, tarkoin harkitut uudistukset kantavat pitkälle. Työeläkejärjestelmämme voi hyvin, mutta kaipaa uudistamista pitkän aikavälin taloudellisen kestävyyden varmistamiseksi. Äkkiliikkeet eivät auta, ne rapauttavat sen tärkeimmän työeläkejärjestelmän perustan - luottamuksen. Luottamuksen siihen, että meistä kukin tulee saamaan aikanaan työtä tekemällä ansaitsemansa työeläkkeen yli sukupolvien ajan.


Tiina Nurmi
vakuutus- ja eläkejohtaja
Ilmarinen

 • Seppo Taipalus 15.4.2024 klo 11.19
  Muutamia vuosia sitten puhuttiin miljardien eläkesäästörahastoista... joista pelkillä sijoitustuotoilla piti maksaman eläkeläisten tulot. Mietityttää mihin ovat kadonneet!? ... herrojen taskuunko!
  Vastaa kommenttiin
  • Mäkinen Kai 15.4.2024 klo 13.36
   Eläkerahastojen tämän hetken arvo noin255 miljardia euroa. Tuotto noin 10 miljardia euroa/vuosi. Korjatkaa jos olen pahasti väärässä.
   Vastaa kommenttiin
  • Pentti Mattila 21.4.2024 klo 05.52
   Ihan hyviä kirjoituksia. Tärkein asia näyttää unohtuvan, työeläketurvataan vahvalla työllisyydellä. Nyt näyttää vaan siltä, että Suomen eduskunta keskittyy vaan säästöihin. Vahvalla tuotannolla ja työllisyydellä ei ole tarpeellista tinkiä. Miksi Suomalaiset ovat äänestäneet eduskunnan joka ei osaa hoitaa tehtäväänsä. Verotus heikentää työllisyytä. Työllisyyden vahvistamiseen veron alennus on vahva vaikutus. Työn tuottamiseen on oltava rahaa. Työn tuottaminen on kyettävä pääosaltaan toteuttamaan yritysten omalla tuotto tilillä, ja vahvistetaan lyhytaikaisella lainalla. Nyt ministeriöt vaan keskittyvät säästämiseen. Säästäminen tyhjästä ei enää hyödytä mitään. SUOMEN PERUSTUSLAISSA ON KOHTA JOKA VELVOITTAA, ETTÄ JULKISEN VALLAN ON TURVATTAVA TYÖLLISYYS. Julkisen vallan on turvattava jokaiselle mahdollisuus kohtuulliseen toimeentuloon. Nyt eduskunta pyrkii vaan repimään kansan vähimmänkin toimeentulon loppuun. Työllisyys ja kauppa tuottaa.
   Vastaa kommenttiin
   • Pentti Mattila 21.4.2024 klo 06.00
    Kommenttini on nopeasti kirjoitettu. Valitan puutteellista sisältöä.
    Vastaa kommenttiin
  • PK 21.4.2024 klo 08.41
   Ei missään nimessä herrojen taskuun vaan nyt naispuoleiset iskevät myös ilkeästi em asiaan kun ovat puolestaan "kateita" ,että miehet ovat olleet aktiivisa. Olemassa oleva uudistaa myös naisten pääsemistä parempiin tuloihin, että näin ! Turha parkua, että tämä olisi yksipuolista repostelua. Kyllä tämä olemassa oleville hyvin tienaaville naisillekin sopii.
   Vastaa kommenttiin
 • Yrjö Verkkoranta 15.4.2024 klo 12.06
  Luottamus,luottamus ja luottamus! - "Kansakunnan voima ei ole käsivarressa,vaan sydämessä"(J.W.Snellman). - Ei ole syytä epäillä nykyisen valtionevoston pyrkimystä löytää "yhteinen hyvä". - Kansa on "lipsahdellut" aiemmissa valinnoissaan,hintaa maksetaan: perusterveydenhoidon rappio,koululaitoksen rappio,kirkkolaitoksen säälittävä rappio,käytöstapojen rappio etc. Kirsikaksi kakkuun vielä eläkeinstitutioon iskeminen. - Potkua negatiiviseen väestökehitykseen edesautetaan rapauttamalla luottamus: kykenevät eläkkeensaajat "jättävät laivan". - Perusarvot tulee ensi tilassa löytää uudestaan!
  Vastaa kommenttiin
 • Hannele Lehtonen 15.4.2024 klo 12.36
  Eläkkeellä jo olevat ovat ansainneet töissä ollessaan eläkkeensä, ja jotka eivät todellakaan ole olleet tuhansien eurojen suuruisia summia!!! Mikäli pienellä eläkkeellä olevien veroja korotetaan niin taitaa olla ruoka sen jälkeen vain vettä ja leipää jos niitäkään!
  Vastaa kommenttiin
 • Jorma niemi 15.4.2024 klo 12.49
  Johan on kumma että jatkuvasti eläkkeistä puhutaan ja veivataan itseltäni ensimmäinen leikkaus LIPPOSEN hallitus kansaneläkkeen pohjaosan kaksin kertainen leikkaus josta suurimman hyödyn saivat työeläke yhtiöt
  Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 15.4.2024 klo 14.53
   Turhaan täälläkin vikistään. Me myytiin Mamman kanssa kaikki ku päästiin terveinä täysille työeläkkeille kumpikin yhteensä 90 vuoden raaan kokoaikaisen palkkatyön jälkeen ilman vikinöitä. Siinä sivussa kasvatettiin itse pennut täyspäisiksi. Eli hoitavat vuorostaan omia talouksiaan jämptisti ilman vikinöitä. Nyt naatiskellaan siis vaan taas ilman vikinöitä täysin terveinä täysillä työeläkkeillä. Ja säästetään ja tienataan edelleen niinkuin ruuhkavuosinakin. Joten tulkoon eläkevero korotus jos on tullakseen. Ollaan jo päätetty siitä että kompensoidaan mahdollinen verojen korotus taas säästämällä vähintään yhtä suurella summalla. Todennäköisesti suuremmallakin summalla taas. Joten jokainen katsokoon peiliin jos ei "suksi luista eikä elämä maita". Propsit Ilmariselle infon jakamisesta👍
   Vastaa kommenttiin
  • Pentti Mattila 21.4.2024 klo 07.38
   Hyvä huomio Lipposen hallitus, taas kommentissa Lipponen, SDP. Pitäisi olla työn puoluen. Kuitenkin eduskunnassa SDP TOIMII OMAA JÄSENISTÖÄÄN VASTAAN. Ollessani viimeisen kerran vaaliehdokkaana tunsin itseni syrjäytetyksi. Vaalin jälkeen istuin loppukokouksessa, ehdokas joka sai äänivoiton, ensimmäiseksi sanoi, nyt niille näytetään. Innostus ja uho nousi pinnalle, eihän niin saada mitään asioita hoidettua. Politiikassa on aina useampi päätösvaltainen ryhmä, nyt menäytetään malli kumoaa kaiken yhteiskunnallisen hyvän tavoitteen. Olen itse aktiivi puolue kaudella huomannut, hyvä puhuja ei takoita, että henkilö tietäisi totuutta ja asian sisältöä mistä puhuu. Sanna-Marin ihan viisas ja puhe selkeä, kuitenkin elämän kokemus puutteellinen. Eduskunnassa pitää olla laaja elämän kokemus, elämän kokemusta ei saa nuorena. Kansanedustajan ikäraja on nostettava Lääkärien ja Psykologien arvioimaan kykytasoon. Uskon, että näin saadaan Suomen talous ja kaikki välttämättämät asiat toimimaan.
   Vastaa kommenttiin
 • Tuomo Martinmäki 15.4.2024 klo 14.59
  Ei tullut oikein selvennystä siihen pääseekö vielä ove:lle esim. Myöskään sitä ei muisteta että työntekijöiden eläkemaksuosat alkoivat vasta 1993. Tämä tarkoittaa että 90- luvun puolivälistä eläkkeellä ollut vanhus ei ole itse juuri tarvinnut eläkekertymäänsä maksaa. On voinut olla yli 30v. eläkkeellä. Onko näin?
  Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 15.4.2024 klo 22.04
   Tuomo, 1993 alkoi Suomessa tähän päivään jatkunut sisäinen devalvaatio. Joten annetaan vanhojen pierujen olla rauhassa ja tienataan ja säästetään mekin kuten tekee valtio ja yrityksetkin. Muuten annetaan muiden kärvistellä jos ei tienaaminen ja säästäminen maistu kerran.
   Vastaa kommenttiin
 • Rami (puoliso kirjoitti) 16.4.2024 klo 10.09
  Luottamus työeläkejärjestelmään meni, kun eläkettä ei kertynytkään työnteosta, vaikka eläkemaksu maksettiin jokaisesta palkasta. Olin iloinen kun sain työpaikan 53-vuotiaana, vaikka ikärasismi oli kova. Palkkaa ei maksettu työehtosopimusten mukaisesti liittoon kuulumisesta huolimatta. Viimeisenä vuotena sain kuitenkin palkkani nousemaan, mutta tästä viimeisestä vuodesta ei kertnytkään eläkettä, koska sairastuin loppuvuodesta eikä myöskään lomakorvauksesta, josta eläkemaksu maksettiin kertnyt eläkettä. Näin saadaan eläkkeet mahdollisimman pieniksi, kun leikataan työuran alusta ja lopusta. Nuorena tehdystä työstä jäi viisi vuotta pois, kun aloitin vakituisen 17-vuotiaana heti ammattikoulun jälkeen. Työuraa 40 vuotta, nettoeläke 1300 euroa.
  Vastaa kommenttiin
  • Reiska Korpinen 17.4.2024 klo 16.47
   Eikö säästäminen ja tienaaminen kelpaa Ramin puolisolle?
   Vastaa kommenttiin
 • Ville Vallaton 20.4.2024 klo 21.13
  Niin, mistä puhutaan kun keskustellaan uudistamisesta ja leikkaamisesta? Sisäisestä devalvaatiosta eli jatkuvasta säästämistä ja tienaamista. Me ymmärrettiin mamman kanssa tuo jo -90 luvun alussa kun suomalaisia alettiin väkisin ajamaan EU:hun kuin käärmettä pyssyn suuhun. Sen jälkeen ollaan vain säästetty ja tienattu ilman vikinöitä samalla kun paiskittiin kokoaikaisia palkkatöitä ja kasvatettiin pennut täyspäisiksi aikuisiksi. Ja nyt ollaan täysillä työeläkkeiillä ja säästetään ja tienataan edelleen ilman vikinöitä. Nyt uutena 2 kertaa sen verran kuin lähti eläkkeestä nettona. Kauppakeskukset ovat tosiaan mainioita paikkoja köydä katsomassa kaikkea mitä ei tosiaan tarvitse. Joten, sopeudu systeemiin tai vikise iitse itsellesi luomassa oravanpyörässä. Ilmariselle taas propsit hyvästä jutusta vetelyksille ja työnvieroksujille👍
  Vastaa kommenttiin
 • Juhani Lempiäinen 21.4.2024 klo 08.37
  Mitä enemmän keskustellaan eläkkeiden leikkaamisesta ja lisää verottamisesta, sitä varovaisemmiksi eläkeläiset tulevat kuluttamisessaan. Näin ALV tuotot putoavat varmasti ja palveluntuottajat ja kauppiaat kärsivät tulevina vuosina.
  Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 21.4.2024 klo 11.02
   Kuluttaminen ei ole edelleenkään se juttu, vaan säästäminen ja tienaaminen. Ja säästämisessä kannattaa aloittaa kaikesta itselle ja läheisille haitallisista asioista. Kukaan ei tarvitse elääkseen täyttä elämää viinaa, huumeita, tupakkaa, sokerilla kyllästettyjä välipaloja, kalliita ravintoloita, liian isoa asuntoa, liian kallista asuntoa, ruuhkaisia paikkoja, maksullisia kanavia, kotiin kannettuja maksullisia lehtiä, turhia vakuutuksia ym. Haitallisia asioita piisaa säästämiseen kyllä joka vuodelle, joten aina voi säästää vielä piirun verran lisää. Turhat roinan- ja palveluntuottajat saakin häipyä puolestani historian hämäriin takaisin.
   Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 13.5.2024

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Suomessa väestörakenne on suuressa muutoksessa. Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä, työikäisten suhteellinen määrä vähenee ja vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa. Samaan aikaan kun työuria pitäisi pidentää, suomalaisessa työelämässä ikäsyrjitään edelleen yli 55-vuotiaita. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta ja monimuotoisuuden tunnistamista työpaikoilla – myös johtamisen pitää muuttua.

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Blogit 7.5.2024

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Blogit 2.5.2024

Uskalla puhua eläkkeestä

Kuinka moni miettii eläkettä 17-vuotiaana, kun ensimmäisistä työansioista alkaa kertyä eläkettä? Palkkalaskelmalla kyllä näkyy työeläkemaksun osuus, mutta eläke tuntuu kaukaiselta vanhusten jutulta. Työelämän, opiskelun ja perhe-elämän muutoskohdissa on kuitenkin hyvä tietää, millaista turvaa lakisääteinen työeläkejärjestelmä meille kaikille tuottaa ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Uskalla puhua eläkkeestä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita