Blogit

Innostavaa ja ihmiskeskeistä – sellaistako on tulevaisuuden työ?

Elämme ennennäkemätöntä työn murrosaikaa. Työmarkkinarakenteita ravistelevat yhtä aikaa globalisaatio, geopoliittiset muutokset ja automaatio- ja informaatioteknologian kehitys. Viimeisimpänä syksyllä 2022 alkanut generatiivisen tekoälyn vallankumous on jo nyt mullistanut etenkin tietotyön arjen. Ihan niin kuin tässä ei olisi jo tarpeeksi, kaiken muun muutosrytinän ohella mustat joutsenet kuten korona, Ukrainan sota tai energian hintakriisi haastavat ajatteluamme tavoilla, johon nykyrakenteet taipuvat vain natisten.

Vuonna 2013 julkaistun Oxford-tutkimuksen mukaan 47 prosenttia olemassa olevista toimialoista voi kadota automaation takia. OECD:n katsaus vuodelta 2016 päätyy lukuun yhdeksän prosenttia ja McKinseyn katsaus vuodelta 2017 sen sijaan siihen, että noin puolet nykyisistä työtehtävistä voidaan automatisoida.

Goldman Sachs puolestaan esitti hiljattain, että tekoälyteknologiat voivat korvata tai muuttaa 300 miljoonaa työpaikkaa. Kuitenkin samaan aikaan professori James Bessenin mukaan vuoden 1950 USA:n väestönkatsauksessa esiintyneistä ammateista vain yksi on täysin kadonnut automaation seurauksena: hissioperaattori.

Yhdessä koneen kanssa saamme enemmän aikaiseksi

Automaatio ja tekoäly muovaavat yhä kiihtyvään tahtiin sitä, mihin työtehtäviin tarvitaan ihmistä ja mitkä kone voi hoitaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että robotit vievät meidän työmme. Kun automaatti voi tehdä päivä päivältä monipuolisemmin eri askareita, voidaan yhä useampi epäkiinnostava aktiviteetti ulkoistaa koneelle. Samalla ihminen voi keskittyä juuri niihin työtehtäviin, jotka ovat kiinnostavimpia ja tuottoisimpia.

Harvardin ja Boston Consulting Groupin tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi hiljattain, että GPT4-tekoälyratkaisua käyttävät konsultit olivat soveltuvissa tehtävissä 17–43 prosenttia tekoälyttömiä tuottavampia. MIT-tutkimuksen mukaan koodarit ohjelmoivat jopa 55,8 prosenttia nopeammin Github CoPilot -tekoälyn kanssa. Käynnissä oleva murros ei siis tarkoita sitä, että tekoälyt korvaavat meidät – vaan sitä, että me ihmiset saamme yhdessä koneen kanssa monin verroin enemmän aikaiseksi. Tässä keskeiseen rooliin nousevat yksilöllisten kiinnostuksen kohteiden kartoitus ja itsetuntemuksen lisääminen.

Tekoäly ei tehnyt tätä kirjoitusta

Mitä juuri sinä haluat työssäsi tehdä? Jos nautit PowerPoint-sulkeisista mutta inhoat somepostausten laatimista, mikään ei pakota ulkoistamaan presentaatioiden laatimista tekoälylle. Sen sijaan ChatGPT pyöräyttää sinulle lennokkaat LinkedIn- ja Facebook-päivitykset sekunneissa. Sama toimii myös toisin päin: jos käytät mieluummin aikasi some-emojeita sommitellen, voit pyytää tekoälyä laatimaan diapakkoihisi huikeat tekstit ja kuvat. Olen itse ChatGPT:n tehokäyttäjä, mutta  tämän kirjoituksen laatimiseen tekoäly ei ole osallistunut millään tavalla – koska kirjoittaminen on yksi aktiviteeteista, joista nautin eniten työssäni. Sen sijaan diakuvittajanani toimii tätä nykyä kuvatekoäly Midjourney.

Keskeisiä tekijöitä uuden työn todeksi tekemiseksi ovat rohkeus kokeilla uusia teknologioita, aktiivisuus oivallusten ja läpimurtojen jakamisessa – sekä panostus ihmisten itsetuntemuksen lisäämiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Näin työntekijät voivat löytää työssään juuri itselleen kiinnostavimmat tehtävät. Loput voidaan yhä useammin ulkoistaa koneelle.

Vaikka maailman muutosmyllerrys ja teknologian kiihtyvä kehitysmarssi haastaavatkin meitä, ne tarjoavat myös aivan uudenlaiset mahdollisuudet inhimillisen ja ihmiskeskeisen työelämän kehittämiselle.

Tulevaisuuden työ on innostavaa ja ihmiskeskeistä työtä, jossa ihminen ja kone työskentelevät saumattomasti yhdessä.

Sitä varten ei tarvitse odottaa huomiseen, vaan toimeen voi tarttua heti.

Lauri Järvilehto
FT, työelämäprofessori, Aalto-yliopisto

 • Ville Vallaton 25.10.2023 klo 10.22
  Sellaista on kuule ollut kunnon raaka palkkatyö aina. Itsekkin ja parempi puolisko painettiin yhteensä 90 vuotta 5 päivää viikossa miinus lomat ilman vikinöitä. Innostavasti ja ihmiskeskeisesti, toisiamme tukien ja toisistamme nauttien. Muksut kasvatettiin täyspäisiksi siinä sivussa, ja nyt naatiskelevat omine perheineen samalla metodilla omine päämääränein. Eikä tämä kaikki ole vaatinut muuta kuin oikean asenteen. Eli toisiamme tukien ja toisistamme nauttien niin myötä kuin vastoinkäymisissä. Niitä piisas täälläkin, mutta nehän juuri on sitä oikeaa elämää. Ja meidänkin yhteinen matka ykkösluokas senkun jatkuu vaan ihanaan loppuun saakka👍. Kärsikööt muut kun kerran ovat sen itselleen valinneet👎. Ilmariselle voimia jatkaa kaikkien vetelysten herättelyä!
  Vastaa kommenttiin
  • Tietoisuus 26.10.2023 klo 10.13
   Kuulostaa hyvältä jälleen, Ville. Tietoisuutta kaikille, kaikki muutokset jotka ilmenevät juuri nyt tällä planeetalla johtavat parempaan elämään kaikille ihmisille. Muutos tapahtuu menolla takaisin perusasioihin, takaisin asioihin jotka todella merkitsee, takaisin todellisiin arvoihin perheissä, parisuhteissa, taloudessa, kaupankäynnissä, politiikassa, maailmassa. Joten turha tosiaan huolestua kenenkään. Ken siis elää, tulee näkemään ja kokemaan.
   Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 13.5.2024

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Suomessa väestörakenne on suuressa muutoksessa. Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä, työikäisten suhteellinen määrä vähenee ja vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa. Samaan aikaan kun työuria pitäisi pidentää, suomalaisessa työelämässä ikäsyrjitään edelleen yli 55-vuotiaita. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta ja monimuotoisuuden tunnistamista työpaikoilla – myös johtamisen pitää muuttua.

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Blogit 7.5.2024

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Blogit 2.5.2024

Uskalla puhua eläkkeestä

Kuinka moni miettii eläkettä 17-vuotiaana, kun ensimmäisistä työansioista alkaa kertyä eläkettä? Palkkalaskelmalla kyllä näkyy työeläkemaksun osuus, mutta eläke tuntuu kaukaiselta vanhusten jutulta. Työelämän, opiskelun ja perhe-elämän muutoskohdissa on kuitenkin hyvä tietää, millaista turvaa lakisääteinen työeläkejärjestelmä meille kaikille tuottaa ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Uskalla puhua eläkkeestä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita