Blogit

Kasvata eläkettä lataamalla sähköautoasi

Numerot vilisevät silmissä ja tyttäreni huutaa: ”Laita iskä ovi kiinni, täällä haisee pahalle!” Liipaisin naksahtaa ja muutama tippa 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävää 95 E10 -bensiiniä valuu letkusta ulos. Tuttu haju vie muistelmissa nuoren kaupunkilaispojan juhannusöiselle mökille, missä vuoden 83’ 50cc puoliautomaatti Honda Monkey on juuri saanut valkoisen tankkinsa täyteen menovettä ja pärryttely jatkuu läpi yön. Vähänpä silloin tiesin, että joskus voisin tankkaamalla tienata eläkettä.

Vroom Vroom ja jatkan pohdintaa. Tulevien sukupolvien ei muuten tarvitse tuskailla bensanhajuisten rukkasten kanssa. Sähköauton latauksesta ei varmasti synny sivutuotteena vaatteisiin tarttuvaa sähkön hajua eikä samalla lailla ympäristölle haitallisia päästöjä kuin bensavehkeessä. Ilmastonmuutos onkin yksi suurimmista maailmanlaajuisista haasteista, kuten Ilmarinen on omassa kestävyysohjelmassaan todennut.

Sähköautoja myydään vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Suomessa on tieliikenteessä rekisteröityjä sähköautoja jo yli 150 000. Mutta miten ihmeessä sähköauto ja tulevan eläkkeen suuruus liittyvät toisiinsa?

Eläkettä kertyy ansiotuloista, etuuksista ja luontaiseduista

Suomessa yleisin tapa kerryttää työeläkettä on ansaita palkkatuloa. Palkkakuitti on usein ensimmäinen kontaktipiste, josta tarkkasilmäiset huomaavat lakisääteisen, miinusmerkkisen rivin liittyen eläkevakuutusmaksuihin. Kun sekä työntekijä että työnantaja maksavat eläkevakuutusmaksuja, työntekijälle kertyy eläkettä. Yrittäjä vastaa omasta eläketurvastaan ottamalla YEL-vakuutuksen.

Eläkettä voi kertyä myös niin sanotuilta palkattomilta ajoilta eli sosiaalietuuksista. Ansiosidonnaisen päivärahan ajalta eläkekertymä kasvaa, tosin hiukan vähemmän kuin palkasta. Monelle työelämään siirtyvälle opinnoista valmistuminen luo hyvän perustan eläkekertymälle. Eläkettä nimittäin kertyy ammatillisen perus- tai korkeakoulututkinnon suorittamisesta tietyin ehdoin. Oman eläkertymäsi näet käteväsi OmaEläke-palvelusta.

Kaikki tulot eivät kuitenkaan kerrytä eläkettä. Eläkettä kertyy, kun maksetusta suorituksesta on vähennetty TyEL-maksut, eli työnantajan eläkevakuutusmaksut. Tällaisia palkkoja kutsutaan tuttavallisemmin TyEL-palkoiksi.

TyEL-palkkaa ovat esimerkiksi

  • rahapalkka 
  • ylityökorvaus 
  • sunnuntailisä tai muu lisä. 

TyEL-palkkaa eivät ole esimerkiksi

  • verottomat matkakorvaukset 
  • verottomat päivärahat 
  • työkalukorvaukset. 

Lue tarkemmin, mikä kaikki on Tyel-palkkaa.

Sähköauton latausetu kerryttää eläkettä, jos se on osa kokonaispalkkaa

Tämän vuoden alusta alkaen sähköauton latausetu on muuttunut verovapaaksi. Verovapaus on voimassa 31.12.2025 asti. Veronalaista tuloa ei synny, jos työnantaja kustantaa auton lataamisen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä. Verovapaus koskee täyssähköautoja ja ladattavia hybridiautoja, ja auto voi olla työntekijän oma tai käyttöetuauto.

Jos sähköauton latausetu on osa kokonaispalkkaa, ja latausedun arvo ilmoitetaan tulorekisteriin muuna verovapaana 30 euron arvoisena luontoisetuna, on verovapaan latausedun arvo TyEL:n alaista ansiota ja näin ollen sähköauton lataamisesta siis kertyy eläkettä.

Kun eläkekertymä on 1,5 prosenttia, vuoden latausetu kerryttää yhteensä noin 0,5 euroa kuukausieläkettä vuodessa. Suuresta määrästähän ei siis ole kyse, mutta nykyisten ja tulevien sähköautoilijoiden on varmasti hyvä ymmärtää, miten verottomasta edusta tässä tapauksessa kertyy eläkettä.

Työnantaja voi myös maksaa verovapaasti sähköauton lataamisesta työntekijän kotona aiheutuneet kulut suoraan sähköyhtiölle tai työntekijän maksamaa laskua vastaan. Tällainen verovapaa etu ei ole TyEL-ansiota, eikä siis kerrytä eläkettä.

Suomessa kehitetään maailman parasta sähköprätkää. Voi siis olla, että joskus vanha mopoharrastaja pääsee tankkaamaan bensan sijasta menopeliä sähköllä. Ja kartuttamaan samalla eläkettä.

Antti Pietilä
palveluasiantuntija
Ilmarinen

Lue myös

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 28.9.2023

Ovatko tunteet vaarallisia työpaikalla?

Hyvä mielenterveys ei ole pelkkää onnea ja autuutta. Suru, ahdistus ja alakulo kuuluvat elämään nekin. Olemmeko vieraantuneet näistä tunteista? Saako vaikeita tunteita näyttää työpaikalla?

Ovatko tunteet vaarallisia työpaikalla?

Blogit 19.9.2023

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen

Oletko saanut meiltä tekstiviestiä tai postia työtuloosi liittyen lähiaikoina? Jos olet, niin reagoithan mahdollisimman pian. Viestissä kehotetaan tarkistamaan verkkopalvelustamme, onko käytettävissämme olevilla tiedoilla laskettu työtuloehdotuksesi oikealla tasolla. Voit hyväksyä yritystoimintaasi parhaiten kuvaavan työtulovaihtoehdon tai antaa lisätietoja oikeamman työtulon määrittämistä varten. Saamme tietoja julkisista rekistereistä, mutta yrittäjänä sinulla on parhaat tiedot yritystoiminnastasi.

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen

Blogit 12.9.2023

Vaikuta ilman sanoja – Miten tulla sanattoman viestinnän mestariksi?

Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa palaverien ilmapiiriin sanattomasti jo ihan muutamassa sekunnissa? Voit siis vaikuttaa tilanteiden ja keskustelujen kehittymiseen sanomatta sanaakaan ja vahvistaa sanojasi kehonkielellä. Jokainen voi myös oppia lukemaan sanatonta viestintää, ja näin vuorovaikutustilanteissa on käytössä enemmän informaatiota. Toivon, että tämän blogin innoittamana sinusta tulee työpaikkasi ilmapiiriin myönteisesti vaikuttava taikuri!

Vaikuta ilman sanoja – Miten tulla sanattoman viestinnän mestariksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita