Artikkelit

Rakkaudesta yrittämiseen

Työn imu kannattelee yrittäjää tutkitusti palkansaajaa enemmän. Näin Ilkka Syrjälä säilytti innon yrittämiseen vaikeidenkin aikojen keskellä.

Viime vuosi oli Ilkka Syrjälän tähänastisen elämän vaikein. Kun pitkän linjan yrittäjän äiti sairastui ja lopulta menehtyi, työ tuli suremisen tielle.

– Istuin illat äidin vierellä sairaalassa ja hoidin asioita lääkärien kanssa. Samaan aikaa työt piti kuitenkin tehdä. Se oli todellinen tasapainottelun paikka, Syrjälä sanoo.

Kun on itse itsensä pomo, työn ja muun elämän yhteen sovittaminen vaatii taitoa. 25 vuotta yrittäjänä toiminut Syrjälä tietää vaikean vuoden jälkeen paremmin kuin koskaan, että omasta jaksamisesta kannattaa pitää huolta.

Supermieheksi ei kannata ryhtyä

Eteran loppuvuodesta 2017 tekemän Hyvä työvire -tutkimuksen mukaan yrittäjä uupuu palkansaajaa helpommin. Vapaa-ajalla mieleen tulevat työasiat kuormittavat melko tai erittäin paljon joka viidettä yrittäjää, ja useampi kuin joka kymmenes tuntee olevansa aivan lopussa useina päivinä viikossa

– Yrittäjä menee helposti mielentilaan, jossa pyrkii menemään asioista läpi omista voimavaroista huolimatta. Suhde työhön on mustavalkoisempi kuin palkansaajalla, koska työn määrä vaikuttaa suoraan omiin tuloihin, sanoo Hyvä työvire -tutkimuksesta vastannut Tomi Hussi. Eteran yhdistyttyä Ilmariseen Hussi nimitettiin tutkimusjohtajaksi Ilmarisen työkykyjohtaminen-yksikköön.

Intensiivisestä työnteosta on kokemusta myös Syrjälällä. Miehen luotsaama perheyritys, vanhempien vuonna 1995 perustama KTN Kiinteistöpalvelut tarjoaa siivouspalveluja yrityksille ja yksityishenkilöille. Ensikosketuksensa siivousalan töihin Syrjälä sai kahdeksanvuotiaana äitiä ja isää siivouskeikoilla auttaessaan. Pitkän uran varrelle on mahtunut erilaisia vaiheita, mutta nykyään toimitusjohtaja on tarkka vapaa-ajastaan. Työpäivä ei veny toimistotuntien ulkopuolelle, ja lomat pidetään tunnollisesti.

­– Alkuvuosina tein ympäripyöreitä päiviä ja viikonloppuja, mutta iän myötä olen joko laiskistunut tai viisastunut. Jos oma yritystoiminta on yhdestä ihmisestä kiinni, homma on heikolla pohjalla. Supermieheksi ei kannata ryhtyä, Syrjälä sanoo.

Työn imu kantaa

Supersankaruus saattaa uuvuttaa, mutta kolikolla on toinenkin puoli. Hyvä työvire -tutkimuksen valossa yrittäjän mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä on merkittävä voimavara, joka kannattelee jaksamista ja saa aikaan työn imua.

– Yrittäjyydessä onnistumiset satavat omaan taskuun. Työn imu on luonteeltaan hyvin positiivinen tunne-elämän kokemus, jolla on suuri painoarvo työn kuormittavuuden säätelyssä, Hussi sanoo.

Samaa mieltä on Syrjälä, joka tekee hallinnollisten hommien ohella yhä säännöllisesti myös suorittavaa työtä oman ammattitaitonsa ylläpitämiseksi.

– Oman kädenjäljen näkeminen tuo valtavan onnistumisen tunteen. Minulle ei sovi kasista neljään -liukuhihnatyö, vaan haluan päästä itse vaikuttamaan. Jos jonain aamuna herätessä töihin meno tuntuu vastenmieliseltä, tiedän että jotain pitää muuttaa, Syrjälä kuvailee.

Yrittäjä, kuuntele itseäsi

Yrittäjillä on keskimääräistä enemmän riskinottokykyä ja halua heittäytyä, Tomi Hussi kertoo. Kaikkivoipaisuusharhaan ei silti kannata haksahtaa, vaan kuunnella omaa jaksamista ja pitää omista voimavaroista huolta.

Se onnistuu yksinkertaisin keinoin: liikunta, riittävä uni, työn ja vapaa-ajan sopiva tasapaino ovat uupumista torjuvia teholääkkeitä, joita kannattaa nauttia ennaltaehkäisevästi ja säännöllisesti.

Sen tietää myös Ilkka Syrjälä. Kun äidin kuolemaan liittyneet käytännön asiat vihdoin tämän vuoden alussa saatiin pakettiin, nukkui yrittäjä paremmin kuin vuoteen. Surulle – ja iloisillekin asioille – alkaa olla taas aikaa.

–Tänä vuonna lupaan liikkua enemmän, löytyyhän toimiston alakerrasta henkilökunnan yhteinen kuntosali. Maaliskuussa unohdan työt ja lähden kunnon lomalle vaimon kanssa. Nyt on aika hengähtää.

Hyvä työvire -tutkimus

Tämän vuoden alussa Ilmariseen yhdistynyt Etera toteutti tutkimuksen keväällä 2017 yrittäjäasiakkailleen ja syksyllä Suomen Asiakastiedon rekisteristä poimitulle otokselle. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 868 yrittäjää, kun vertailuaineistossa kartoitettiin 10 224 työntekijän kokemuksia.

Tutkimuksesssa selvisi muun muassa, että yrittäjät tekevät töitä keskimäärin 40,8 tuntia viikossa ja 14 % yrittäjistä joutuu työskentelemään liian lujasti useamman kerran viikossa. 18 % tunsi itsensä työn vuoksi melko tai erittäin stressaantuneeksi. Toisaalta 91 % yrittäjistä pitää työnsä laatua erittäin hyvänä ja 82 % kokee olevansa täysin syventynyt tekemiseensä.

KTN Kiinteistöpalvelut pähkinänkuoressa

KTN Kiinteistöpalvelut on vuonna 1995 perustettu perheyritys, joka tarjoaa siivous- ja erikoispalveluja yrityksille ja yksityishenkilöille. KTN:n siivouspalveluihin kuuluvat muun muassa kotisiivoukset, toimistosiivoukset ja asuinkiinteistösiivoukset. Tällä hetkellä yritys työllistää 35 ihmistä – mukaan lukien Ilkka Syrjälän kaksi poikaa.

Lisätietoa

  • Yrittäjä, tule Ilmarisen asiakkaaksi
  • Pyysimme suomalaisia yritysjohtajia tekemään lupauksia, jotka vahvistavat hyvää virettä heidän työpaikoillaan. Mikä on sinun lupauksesi? Katso: ilmarinen.fi/lupaus

Lisää aiheesta

Artikkelit 29.5.2024

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Kiertotalouden periaate on selkeä ja hyödyt kiistattomat, mutta usealla toimialalla sen toteuttaminen on jäänyt vähäiseksi. Rakennusalakaan ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kiertotaloutta hyödyntävistä toimialoista. Helsingistä löytyy kuitenkin työmaa, jossa kierrätyksen toteuttaminen on herättänyt jopa kansainvälistä huomiota.

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Artikkelit 16.5.2024

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

VeliMarkissa henkilöstöasioita hoidetaan pienellä porukalla, ja siksi työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen on otettu avuksi Ilmarisen tarjoamia työkykypalveluita. Nyt henkilöstöjohtaja ja esihenkilöt pysyvät paremmin ajan tasalla esimerkiksi työntekijöiden kuormittuneisuudesta ja voimavaroista. Oppimisympäristö antaa yrityksessä tukea ja turvaa ammatilliseen osaamiseen.

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”
Lisää ajankohtaisia artikkeleita