Blogit

Yhdenvertaisuuden eteen on tehtävä töitä

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista seurataan Ilmarisessa säännöllisesti. Vaikka valtaosa kokee näiden asioiden toteutuvan työyhteisössämme hyvin, kehitettävää on silti aina.

Näemme monimuotoisuuden vahvuutena, ja teemme jatkuvasti töitä sen lisäämiseksi työyhteisössämme. Pyrimme edistämään avointa ja inklusiivista ilmapiiriä arjessamme ja seuraamme sen toteutumista henkilöstökyselyillä. Ilmarisessa on nollatoleranssi kaikenlaiselle syrjinnälle.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat koskettavat jokaista työpaikkaa. Viime viikkoina tästä on saatu kokemusta myös omalla työpaikallamme. Julkisuudessa esillä ollut tapaus on Ilmarisessa otettu vakavasti ja selvitetty perusteellisesti. Selvityksessä ei ole tullut esiin mitään sellaista, joka antaisi aihetta seuraamuksiin.

Yhdenvertaisuudesta on tärkeää puhua työpaikalla 

Säännöllisten henkilöstökyselyiden perusteella tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat Ilmarisessa hyvin, mutta myös parannettavaa löytyy. Tähän panostamme jatkossa entistäkin enemmän.

Tulemme nostamaan yhdenvertaisuuden entistäkin vahvemmin esiin esihenkilöiden ja koko henkilöstön kanssa ja lisäämään aiheeseen liittyvää koulutusta. On tärkeää, että aiheesta puhutaan, ja jos minkäänlaista syrjintää tai epäasiallista käyttäytymistä työpaikalla esiintyy, nämä tapaukset tuodaan esiin ja jokainen työntekijä tietää, miten toimia. Haluamme olla työpaikka, jossa jokainen voi olla oma itsensä.

Teemme Ilmarisessa kahden vuoden välein tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jonka lähtökohtana on kaikkien ihmisten arvostava ja yhdenvertainen kohtelu. Kaikki Ilmarisessa työskentelevät ovat samanarvoisia riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta, vammasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Samoin tärkeää on eri työntekijäryhmien ja erilaisissa perhetilanteissa olevien tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen kohtelu.

Yhdenvertaisuus on hyvällä tasolla, mutta kehitettävääkin löytyy 

Teimme laajan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn henkilöstölle vuonna 2021. Kysyimme työntekijöiltä, miten eri sukupuolten tasa-arvo, eri-ikäisten ja erilaisissa työsuhteissa olevien yhdenvertaisuus sekä tasapuolinen kohtelu toteutuu Ilmarisessa. Yleisarvosana näissä osa-alueissa oli hyvä, 4,1 (asteikolla 1–5).

Parhaiten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat vastausten mukaan sosiaalisessa kanssakäymisessä ja työnjaossa eri sukupuolten, eri-ikäisten ja erilaisissa työsuhteissa olevien välillä. Yhdenvertaisuuden koettiin toteutuvan erityisen hyvin perhesuhteisiin ja yksityiselämään liittyvissä asioissa sekä uskontoon ja vakaumukseen liittyvissä asioissa. Eniten kehitettävää yhdenvertaisuudessa ja tasa-arvossa koettiin olevan uralla etenemisessä ja palkkauksessa.

Toimintakulttuuria muutetaan koko henkilöstön voimin 

Yhdenvertaisuusperiaatteiden toteutumista edistetään hyvällä johtamisella, mutta vähintään yhtä suuri merkitys on koko työyhteisön toiminnalla. Parantamisen varaa on aina, eivätkä muutokset tapahdu itsestään. Siksi kaikkeen syrjivään käytökseen on puututtava aina, jos sellaista havaitsee. Ilmarisessa henkilöstöä on ohjeistettu ilmoittamaan epäasiallisesta käytöksestä suoraan esihenkilöille, HR:lle tai johdolle tai vaihtoehtoisesti intranetin nimettömän ilmoituskanavan kautta.

Meille on tärkeää, että jokainen voi tulla töihin sellaisena kuin on. Myös jatkossa pyrimme edistämään arvojemme toteutumista avoimella keskustelulla ja tarjoamalla henkilöstöllemme koulutusta yhdenvertaisuusteemoista. 

Sami Ärilä
henkilöstöjohtaja, Ilmarinen
@SamiArila (twitter.com)

  • Tapio Miettinen 16.6.2022 klo 07.58
    Juhlapuheita. Ilmarisen henkilöstökyselyjen tulokset voi helposti arvioida Ilmarisessa aina olleen porukan sisäänlämpiäväksi mielipiteeksi. Jälleen kerran esiintulleet epäkohdat on työnnetty maton alle ja aiotaan unohtaa kuten ennenkin. Aito yritys parantaa tasa-arvoa lähtee henkilöstön tuuletuksesta ja HR:n pitkäaikaisesta tahtotilasta. Toivottavasti tilanne dinosaurusten maassa jossakin vaiheessa paranee.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 13.5.2024

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Suomessa väestörakenne on suuressa muutoksessa. Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä, työikäisten suhteellinen määrä vähenee ja vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa. Samaan aikaan kun työuria pitäisi pidentää, suomalaisessa työelämässä ikäsyrjitään edelleen yli 55-vuotiaita. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta ja monimuotoisuuden tunnistamista työpaikoilla – myös johtamisen pitää muuttua.

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Blogit 7.5.2024

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Blogit 2.5.2024

Uskalla puhua eläkkeestä

Kuinka moni miettii eläkettä 17-vuotiaana, kun ensimmäisistä työansioista alkaa kertyä eläkettä? Palkkalaskelmalla kyllä näkyy työeläkemaksun osuus, mutta eläke tuntuu kaukaiselta vanhusten jutulta. Työelämän, opiskelun ja perhe-elämän muutoskohdissa on kuitenkin hyvä tietää, millaista turvaa lakisääteinen työeläkejärjestelmä meille kaikille tuottaa ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Uskalla puhua eläkkeestä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita