Artikkelit

Nollapäästöpäivä muistuttaa, että ilmastoystävälliset ratkaisut tukevat myös hyvinvointia

Nollapäästöpäivänä Ilmarinen kannustaa valitsemaan liikkumismuodoksi mahdollisuuksien mukaan pyöräilyn, kävelyn tai muun ilmastoystävällisen ratkaisun. Tiistaina päättyvä Kilometrikisa muistuttaa, että ilmastoystävälliset vaihtoehdot tukevat suoraan myös omaa työssä ja arjessa jaksamista.

Tänään 21.9. viettettävänä nollapäästöpäivänä Ilmarinen kannustaa työntekijöitään tekemään ilmaston kannalta parempia päätöksiä ja parantamaan työkykyään. Yksi tärkeä keino on ollut osallistua vuodesta 2013 lähtien valtakunnalliseen Kilometrikisaan. 

Kilometrikisa on leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään ylös ja kartuttavat oman joukkueen kilometrisaldoa. Ilmarinen on ollut mukana Kilometrikisassa vuodesta 2013. Samasta vuodesta asti olemme osallistuneet myös Suomen Punaisen Ristin hyväntekeväisyyskampanja Ketjureaktioon.

– Kilometrikisa yhdistää luontevasti kaksi tärkeää teemaa, ilmastonmuutoksen ja ihmisten työkyvyn ylläpitämisen liikkumisen kautta, toteaa Ilmarisen yritysvastuupäällikkö Joona Raudaskoski.

Vuonna 2019 onnistuimme laskujemme mukaan vähentämään hiilidioksidipäästöjä yhteensä 13 700 kg sen ansiosta, että yli 100 aktiivista työmatkapyöräilijää pyöräilivät lähes 80 000 kilometrin matkan. Tänä kesänä COVID-19-pandemian vuoksi työntekijämme ovat työskennelleet pääosin kotoa käsin.

– Työmatkapyöräilyn vähennyttyä ihmiset ovat innostuneet pyöräilemään muita matkoja, mutta näytämme jäävän hieman asettamastamme tavoitteesta. Kesän 2020 aikana olemme työyhteisönä polkeneet yli 65 000 kilometriä osallistumalla Kilometrikisaan ja Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktio-kampanjaan, Raudaskoski sanoo.

– Ilmarinen on asiantuntijaorganisaatio, joten istumme työssämme paljon. Liikkuminen ylipäänstä auttaa ehkäisemään istumisesta syntyviä terveyshaittoja. Työmatkaliikkumisesta on kuitenkin hyötyä myös niille, joiden työ vaatii paljon fyysistä ponnistelua. Polkupyöräily vahvistaa jalkojen lihaksia, mutta ei rasita juurikaan niveliä.  

Ilmarinen kerää Kilometrikisan kautta myös varoja Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktiolle, jossa jokaisesta henkilöstön polkemasta 25 kilometristä lahjoitetaan yksi euro kampanjaan. Tänä vuonna Ketjureaktion kautta lahjoitetut varat auttavat taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Polkemalla kerätään avustusvaroja Tadzhikistanin vuoristoalueelle ja eSwatiniaan. Näille ilmastonmuutoksesta kärsiville alueille rakennetaan vesijärjestelmiä puhtaalle vedelle sekä viljelmiä paikallisen ruuan tuotannon varmistamiseksi.

Työmatkaliikkuminen on hyötyliikuntaa

Tänä vuonna Ilmarisen joukkue on kasannut noin 90 aktiivisen polkijan voimin yli 65 000 kilometriä. Mitä pyöräily sinulle merkitsee, yritysvastuupäällikkö Joona Raudaskoski?

– Viime vuosina työmatkapyöräily on mahdollistanut pikkulapsiperheen arjessa jatkuvan kuntoliikunnan. Koronapandemia vaikuttaa kasvattaneen työmatkaliikkumisen suosiota nopeasti. Oman kokemukseni mukaan pyöräilijämäärät ovat olleet koko ajan kasvussa, mutta tänä kesänä Helsingissä on välillä ollut jopa ruuhkaisaa, Raudaskoski kertoo.

Mitä merkitystä on yksittäisen ihmisen työmatkalla, suorittaa sen sitten pyörällä, bussilla tai autolla, ilmastonmuutoksen kannalta?

– Liikenne on merkittävä tekijä ympäristökuormassa. Siihen liittyy päästöjen lisäksi maapinta-alan käyttö ja ylipäänsä infrastruktuurin tuotantoon tarvittavat resurssit. Polkupyörä tai julkinen liikenne vaatii huomattavasti vähemmän parkkitilaa ja valmistuksen resursseja kuin henkilöautot. Jokapäiväiseen valintaan liikkumismuodosta kuitenkin vaikuttavat usein arkisemmat syyt: onko julkinen liikenne tai pyöräilyn reitit siinä kunnossa, että ne ovat yksityisautoilua houkuttelevampia vaihtoehtoja? Kunnat ja työnantajat voivat merkittävissä määrin ohjata sitä, miten ihmiset liikkuvat. Esimerkiksi Ilmarisella on poikkeuksellisen hyvät tilat työmatkaliikkujille.

– Puku- ja suihkutilojen puute on monelle merkittävä este työmatkapyöräilyyn. Toivottavasti kasvava työmatkaliikkumisen suosio kasvattaa myös painetta sosiaalitilojen parantamiseen yleisesti. Meidän konttorillamme nämä fasiliteetit ovat onneksi kunnossa. 

Onko Kilometrikisa sinulle leikkimielinen kisa, tavoitteellista urheilua vai työporukan yhteinen ponnistus?

– Riippuu tietenkin yksilöstä. Minulle se on elämäntilanteen huomioivaa tavoitteellista kuntoilua. Kisaahan siinä tietenkin tulee suurin piirtein samoja matkoja polkevien kollegoiden kesken. Ketjureaktio-keräykseen osallistuminen ja Ilmarisen sisäinen matka- ja polkijatavoite tekevät siitä yhteistä tekemistä, Raudaskoski pohtii.

Ilmarinen on Nollapäästöpäivä-tapahtuman järjestävän Climate Leaderdhip Coalitionin jäsen. Lue lisää tapahtumasta CLC:n verkkosivuilta

Lisää aiheesta

Artikkelit 23.7.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 11.7.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit
Lisää ajankohtaisia artikkeleita