Artikkelit

USA:n presidentinvaalien epävarmuudet heiluttavat markkinoita – sijoittajien usko siniseen aaltoon vaaleissa heikkeni ääntenlaskennan edetessä

Pääomamarkkinoilla ei ole vielä nähty yhtä selvää reaktiota Yhdysvaltain vaalitulokseen. Vaalituloksen vaikutus voi jäädä arveltua pienemmäksi, koska molemmat ehdokkaat painottavat talouden turvaamista, arvioi Ilmarisen allokaatiojohtaja Esko Torsti. Erot liittyvät keinovalikoimaan ja toimialapainotuksiin.

Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald Trump ilmoitti tänään aamupäivällä Suomen aikaan, kyseenalaistavansa vaalituloksen oikeudellisen pohjan, jollei hän tule valituksi. Suomessa pörssin pääindeksi heilahti heti ilmoituksen jälkeen negatiiviseksi.

– Se oli yksi liike. Reaktioita on ollut erilaisia. Heti vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen pitkät korot Yhdysvalloissa laskivat selkeästi. Ennen vaaleja ne olivat selvästi nousussa, kertoo Ilmarisen allokaatiojohtaja Esko Torsti.


– Markkinat olivat ennakoineet, että vaaleissa tulee sininen aalto ja kurssikäyrät jyrkkenivät sen uskossa, että tulee talouden stimuluspaketti Yhdysvaltoihin. Nyt tämä ei olekaan niin ilmeistä. Näkemyksiä on siis otettu taaksepäin.

Presidentinvaalien lisäksi Yhdysvalloissa äänestettiin eilen noin kolmanneksesta senaattoreita ja edustajainhuoneen paikoista. Sininen aalto tarkoittaisi demokraattien Joe Bidenin valintaa presidentiksi ja demokraattien voittoa myös senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Ääntenlaskun aikana Yhdysvaltain futuurimarkkinat ovat ehtineet heilahdella miinusmerkkisistä luvuista plussalle. Puolen päivän jälkeen tärkeimmät futuuri-indeksit näyttivät positiivisia lukuja.

– Dollarin osalta tilanne on mielenkiintoinen. Dollari on hieman vahvistunut, mutta vain hyvin hienoisesti suhteessa euroon, Torsti sanoo.

Molemmat ehdokkaat talouden turvaamisen puolella – keinovalikoimassa sävyeroja

Torsti uskoo, että pitkäjänteisen sijoittajan hermot kuitenkin pitävät markkinaheilahteluista huolimatta. Esimerkiksi Helsingin pörssin pääindeksit korjasivat itseään ylöspäin puoleen päivään mennessä.

– Vaaleja on nähty, niitä tulee ja menee. Toki nämä ovat hyvin keskeinen vaalirypäs. Tärkeintä on kuitenkin Yhdysvaltain talous, joka kulkee taustalla paljon vakaammin kuin mitä nyt voisi päätellä.

– Kannattaa myös katsoa ehdokkaiden kokonaisvaikutusta talouteen. Molemmat ovat vakaasti sillä linjalla, että talous pitää saada nousuun. Sävyeroja toimialapainotuksien ja keinovalikoiman hienosäädöissä löytyy, Torsti summaa.

Torsti muistuttaa myös, että sijoittajan ei kannata vaalien takia unohtaa muita isoja talouden teemoja.

– Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi päättyi hieman myönteisempiin tuloksiin kuin oli odotettu. Isoja yllätyksiä ei toki tullut. Lisäksi meillä on menossa koronaviruksen toinen ja paikoitellen kolmas aalto. Talous puksuttaa, jos virus ei äidy kauhean pahaksi nykyisessä aallossa.

Tutustu, miten Ilmarinen huolehtii eläkevaroista

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita