Artikkelit

Tyytyväinen nuori on yritykselle parasta mainosta

Harjoittelupaikka on monen opiskelijan oleellinen askel opintojen loppuun saattamiseksi. Ensimmäisten työkokemusten merkitystä ei voi myöskään aliarvioida oppimisen ja työelämään kiinnittymisen näkökulmasta. Helsingin Jalkapalloklubissa aloittaa työharjoittelijoita ympäri vuoden.

Työelämään siirtyminen on nuorelle hyppy kohti uutta elämäntilannetta. Samaan aikaan meneillään voi olla monia muitakin muutoksia nuoren elämässä.

Muutaman vuoden takaisessa Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen yhteisessä hankkeessa selvitettiin nuoriin liittyviä käytäntöjä ja esimiesten kokemuksia kymmenessä yrityksessä. Haastatteluissa nuorten vahvuuksina esiin nousivat avoimuus uuden oppimiselle sekä halu kehittyä ja halu kehittää työtä. Myös kyky nähdä asioita uudesta näkökulmasta nousi vahvuutena esiin.   

– Nuoria kannattaa aina kohdella yksilöinä. Jokaisella nuorella on paljon erilaisia toiveita, heidän saadessaan ensikosketuksia työelämään, sanoo Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä.

Työharjoittelupaikka on usein opiskelijalle tärkeä askel oman alan työhön tutustumisessa.

– Ensimmäisten työkokemusten merkitys on myös suuri työelämään kiinnittymisen näkökulmasta ja voi vaikuttaa koko tulevan työelämän suuntaan, Ärilä pohtii.

Nuorilla on odotuksia ja työelämällä vaatimuksia

Rakentava palaute työstä on tietenkin tärkeää kaikille, mutta erityisesti nuorille. Työelämään tulevat nuoret kaipaavat vielä enemmän tukea esimieheltä ja työyhteisöltä.

– Nuoret eivät välttämättä vielä tiedä, miten he ovat onnistuneet työssään, joten rakentava ja korjaava palaute on erittäin tärkeää. Nuorilla omat kokemukset ovat vielä vähissä ja tekemistä ei pysty vertaamaan aiempaan kokemukseen. Jokaisen esihenkilön on tärkeää ohjata ja tukea nuorta kohti hyvää työsuoritusta ja vahvistaa nuoren hyvää tunnetta työnteosta, esihenkilöstä ja työyhteisöstä, Sami Ärilä sanoo.

Jokaisella työpaikalla on omat käytännöt ja toimintatavat, ja niitä on tärkeää käydä yhdessä läpi nuoren kanssa työharjoittelua aloitettaessa.

– Ei voi olettaa, että työpaikan tavat ja säännöt olisivat nuorelle tuttuja. Perehdytyksellä on muutenkin suuri merkitys työpaikan tapojen, arvojen ja kulttuurin välittämisessä tuoreelle työtekijälle.

Hyvin ja huolella toteutettu perehdytys antaa nuorelle paitsi parhaat edellytykset työssä onnistumiselle.

– Hyvin suunniteltu perehdytys myös auttaa nuoren nopeammin kiinni työtehtävien itsenäiseen hoitamiseen ja luo hyvää työnantajakuvaa. Parasta mainosta mille tahansa työnantajalle on tyytyväinen, uransa alussa oleva nuori.

Ilmarisessa ajatellaan, että ura meillä ei ole vain näköalapaikka vaan myös näytön paikka. Ilmarisessa on mahdollisuus tehdä merkityksellistä ja vastuullista työtä, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Harjoitteluun ja kesätyömahdollisuuksiin Ilmarisessa pääsee taas tutustumaan Ilmarisen opiskelijamessuilla, jotka järjestetään tänä vuonna 23.11. Seuraa Ilmarista somessa niin kuulet syksyllä enemmän messuista.

HJK:ssa harjoittelijat tekevät monipuolisia tehtäviä

Helsingin Jalkapallokubissa viime vuonna käynnistyneen Trainee-ohjelman tavoitteena on jalostaa harjoittelijoiden opinnoissaan saamia teoreettisia oppeja konkreettisiksi työelämätaidoiksi ja avata ovia urheilumaailman urapoluille. Harjoittelu on suunnattu esimerkiksi markkinoinnin, viestinnän sekä liikunta-alan opiskelijoille. Haku harjoitteluun on auki ympäri vuoden. Harjoittelujakson ajoitus sovitetaan opiskelijan aikatauluihin sopivaksi.

Trainee-ohjelma on Klubille osa yhteiskuntavastuullista toimintaa, jossa nuorille opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti eri työskentelymahdollisuuksiin urheiluseurassa. Kuluvan vuonna HJK-traineet Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren olivat tiiviisti mukana tekemässä HJK:n viestintää. Kaksikko koki päässeensä harjoittelussa oppimaan paljon uutta sekä löytämään itsestään myös uusia vahvuuksia.    

 – Opiskelen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa urheiluliiketoimintaa ja halusin suorittaa opintoihin kuuluvat työharjoittelut nimekkäässä urheiluorganisaatiossa. Olen päässyt tekemään monipuolisia tehtäviä, kuten muun muassa artikkelien kirjoittamista, sosiaalisen median sisältöjä ja pelaajahaastatteluja. Parasta on ollut saamamme luottamus, jonka ansiosta olemme päässeet toteuttamaan itseämme. Halusin nähdä, millaista on urheiluliiketoiminnan pyörittäminen Suomen suurimassa jalkapalloseurassa. Nyt olen kokenut sen ja päässyt hyvin sisälle työporukkaan, sanoo Vertti Karjalainen.

 – Minä puolestani opiskelen Turussa kauppakorkeakoulussa markkinointia ja johtamista. Olen seurannut HJK:ta pitkään, ja unelmanani on ollut työskentely urheilumarkkinoinnin parissa tai urheilualalla ylipäänsä. Olen harjoittelujaksoni aikana tehnyt enimmäkseen tekstipainotteista sisältöä. Parasta on ollut se, että on saanut todella vapaat kädet työskentelyyn sekä luottoa tekemiseen omalta esimieheltä. Myös osallistuminen esimerkiksi erilaisiin mediatilaisuuksiin sekä joukkueiden vierasmatkoille on jäänyt mieleen. Aiempi työkokemukseni on ollut puhtaasti myyntialalla, joten oli mahtavaa päästä lähemmäs omaa koulutusta vastaavia hommia, kertoo Toni Vikgren.

Lisätietoja

Lisää aiheesta

Artikkelit 23.7.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 11.7.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit
Lisää ajankohtaisia artikkeleita