Artikkelit

Lapsuuden innostava liikuntaharrastus voi kantaa pitkälle – HJK:n Miika Takkulan ja Matti Peltolan yhteinen taival alkoi iltapäiväkerhosta

Reilu kymmenen vuotta sitten HJK:n nykyinen urheilujohtaja Miika Takkula innosti lapsia liikkumaan seuran omassa iltapäiväkerhossa. Yksi lapsista oli HJK:n nykyinen tähtipelaaja Matti Peltola. Nuorena opitulla liikunnallisella elämäntavalla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Lapsella on taianomainen taito innostua. Innostus herättää usein sytykkeen toimintaan. Toiminta voi olla lapsen kohdalla oikeastaan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Innostuksen ylläpitäminen onkin vaikeampi tehtävä. Se vaatii työtä. 

HJK:n keskikenttäpelaaja Matti Peltola, 20, rakasti jo lapsena pelaamista. Innostus paistoi kilometrien päähän. Innostusta tuki esikouluiässä Miika Takkula, joka oli lähtenyt Oulusta Helsinkiin etsimään töitä urheilun parista. Tie vei Klubiin iltapäiväkerhojen ja jalkapallokoulujen ohjaajaksi. 

Peltola oli yksi monista, joka suuntasi eskarin jälkeen iltapäiväkerhoon. Vanhempien ollessa vielä töissä, lapsi piti laittaa johonkin viettämään iltapäivän tunnit. Peltolan kohdalla Klubin iltapäiväkerho Takkulan ohjauksessa oli parasta, mitä saattoi tapahtua. Nyt toki HJK:n ja jopa A-maajoukkueen vinkkelistä, mutta ennen kaikkea liikunnallisen elämäntavan kannalta

– Se on jäänyt mieleen, että Masalla oli todella kova liikuntavietti ja HIFK:n punainen takki päällään. Hän taisi olla silloin kiekkokoulussa ja futis ei vielä hirveästi innostanut, Miika Takkula sanoo.

Iltapäiväkerhossa pelattiin yläkentällä sählyä ja alakentällä jalkapalloa. Peli veti puoleensa. 

– Jossain vaiheessa sain houkuteltua Masan alakentälle kokeilemaan futista. Ylipäätään iltapäiväkerho oli mahtava sauma sportata. Pelasimme neljä tuntia päivässä pihapelejä. Itsekin olin aina ihan hiestä märkä niiden pelien jälkeen, Takkula kertoo.  

Peli innosti liikkumaan

Neljä tuntia liikuntaa päivittäin kuulostaa hurjalta määrältä, kun sitä vertaa tuoreisiin Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen -tutkimuksen (jyu.fi) tuloksiin. Tutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä lasten ja nuorten liikuntatottumuksista.

Liikkumissuositukset täyttävien lasten määrä on vähentynyt entisestään. Liikuntasuosituksiin, päivittäiseen yhden tunnin reippaaseen tai rasittavaan liikuntaan, ylsi vain noin kolmannes. 

Peltolalle liike on aina ollut lääke. Peltolan kaltaisia lapsia ja nuoria on vain huolestuttavan vähän tänä päivänä. 

– Muistan sen, kun vanhemmat tulivat hakemaan iltapäiväkerhosta, niin ensimmäinen fiilis oli ”ei hitto”. Sitä vaan halusi jatkaa. Ei silloin tuntenut väsymystä, Matti Peltola muistelee. 

Peltolan mukaan innostus esimerkiksi jalkapalloa ja ylipäätään pallopelejä kohtaan on syntynyt nimenomaan pihapeleissä. Pelaaminen on ollut juuri sopivalla tavalla motivoivaa kuusivuotiaalle ikiliikkujalle. 

– Tuollaisella toiminnalla on varmasti ollut valtava merkitys itselleni. Se innostaa lasta, kun pääset suoraan pelaamaan. Myöhemmin voi sitten harjoitella teknisiä ja taktisia asioita, Peltola sanoo.

Peltola on toki äärimmäinen esimerkki liikkuvasta lapsesta. Jokaisesta ei todellakaan tule huippujalkapalloilijaa, mutta innostus on usein asia, joka tarttuu muihinkin. Sillä taas voi olla liikkuvan elämäntavan kannalta kauaskantoisia vaikutuksia. 

– Kentällä oli paljon tunnetta mukana. Jotkut seurailivat aluksi vähän ulkopuolelta ja huomasivat, että tuossahan on aika siisti meno. Yhtäkkiä sellaiset, jotka eivät olleet koskaan pelanneet mitään pallopelejä, olivat siellä mukana ja pelasimme 12 vastaan 12 pienessä tilassa, Takkula sanoo. 

Takkula ja Peltola muistelevat iltapäiväkerhoaikoja hymyillen ja vähän väliä nauraen. Molempiin on jäänyt jälki, joka ei taida lähteä kulumallakaan. 

–  Vaikka Miika ei istuisi tuossa vieressä, niin voisin käsi sydämellä sanoa, että noista ajoista on jäänyt vain hyviä kokemuksia. Mielestäni on vain hyvä juttu, että ohjaaja heittäytyy mukaan pelille. Varmaan siinä pitää myös vähän lapsenmielinen olla, että pystyy innostumaan 6-vuotiaiden kanssa pelaamisesta, Peltola kehuu nauraen. 

Liikunnasta tai yleensä liikkumisesta innostuminen on lapselle valtava voimavara koko elämää ajatellen. Sellaisen siemenen itäminen tuo väistämättä tunteen siitä, että on työskennellyt tärkeän asian parissa.

Mitä liikuntaharrastus voi antaa?

Ilmarisen oma henkilöstön liikuttaja Elsi Luomi on työssään nähnyt läheltä liikunnan merkityksen työkykyyn.

Tutkimusten mukaan lapsuudessa opittu tai myöhemmin omaksuttu liikunnallinen elämäntapa kantaa usein myös työelämässä. Kun liikkumisesta on muodostunut luonnollinen osa arkea, tuo se paljon terveyshyötyjä aikuisiällä. Moni asiantuntijatehtävä on nykyään varsin passiivista ja kiireistä, jonka ohella liikkuminen tuo arkeen kaivattua fyysistä aktiivisuutta terveyshyötyineen sekä antaa mielelle kaivattua hengähdystaukoa kaikesta informaatioähkystä, Elsi Luomi pohtii.

Myöskään fyysisesti aktiivisessa työssä liikunnan merkitystä ei kannata väheksyä. Kun keho joutuu koville työssä, ja kuormitus voi olla varsin yksipuolistakin, fyysistä kuntoa on löydyttävä. Hyvä fyysinen kunto auttaa palautumaan työn fyysisestä kuormituksesta ja pysymään toimintakykyisenä.

Elsi Luomella on myös omakohtaista kokemusta liikuntaharrastuksen myötä opittujen taitojen hyödyntämisestä työelämässä.

– Terveyshyötyjen lisäksi liikunnan avulla voi omaksua monia työelämässäkin hyödyllisiä taitoja. Jalkapallon kaltainen joukkuepeli opettaa ja kasvattaa nuoresta asti esimerkiksi sosiaalisia taitoja, tavoitteiden asettamista, paineen alla toimimista, tunteiden säätelyä sekä kurinalaisuutta. Monelle nuorelle, kuten itsellenikin, lapsuudessa aloitetussa urheiluharrastuksessa ohjaajana toimiminen voi olla ensimmäisiä kosketuksia työelämään. Riippumatta minkälainen urapolku myöhemmin nuorta odottaa, opettaa lasten ja nuorten ohjaustoiminta myös ryhmänohjaamisen taitoja, jotka voivat myöhemmin jalostua vaikkapa esihenkilötaidoiksi.

Liikkumattomuudesta isot kustannukset

Liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa jo nyt vuosittain yli 3 miljardin euron kustannukset (ukkinstituutti.fi).  Lapsia ja nuoria liikuttavat urheiluseurat tekevät merkittävää terveyttä edistävää työtä ja ennaltaehkäisevät tulevia sosiaali- ja terveyskustannuksia.

Klubin iltapäiväkerhoissa työskentelee lukuisia Takkulan kaltaisia innostavia ohjaajia. Ohjaajia, joiden merkitystä lapsen liikunnalliselle elämäntavalle ei voi liiaksi korostaa. Matti Peltola on poikkeusyksilö, josta tuli lopulta aina jalkapalloammattilainen. Yksi iltapäiväkerhosta tullut oppi on kuitenkin yhä vahvasti läsnä arjessa. 

– Nyt kun tämä on vähän totisempaa, niin on ihan hyvä aina välillä muistuttaa itselleni, miksi pelaankaan. Joskus nuorempana menin vähän lukkoon pelaamisesta ja koin paljon paineita. Silloin vähän unohtui se, että pelaan, koska nautin tästä, Peltola sanoo.

Moni on saattanut kuulla tarinan siitä, miten Peltola lopulta päätyi valitsemaan jalkapallon jääkiekon sijaan. Äidin merkitys lajivalinnassa oli suuri, mutta ehkäpä pieni kunnia lienee paikallaan myös Takkulalle.    

– Muistan, että minulle oli pieni henkilökohtainen työvoitto, kun jossain vaiheessa se HIFK:n punainen lätkätakki vaihtui HJK-logolla varustettuun paitaan, Takkula hymyilee tyytyväisenä. 

Lisää aiheesta

Artikkelit 16.5.2024

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

VeliMarkissa henkilöstöasioita hoidetaan pienellä porukalla, ja siksi työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen on otettu avuksi Ilmarisen tarjoamia työkykypalveluita. Nyt henkilöstöjohtaja ja esihenkilöt pysyvät paremmin ajan tasalla esimerkiksi työntekijöiden kuormittuneisuudesta ja voimavaroista. Oppimisympäristö antaa yrityksessä tukea ja turvaa ammatilliseen osaamiseen.

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut
Lisää ajankohtaisia artikkeleita