Artikkelit

Vanhuuseläke ja työeläke – mikä on niiden ero?

Meiltä kysytään aika ajoin, mikä on vanhuuseläkkeen ja työeläkkeen ero. Lyhykäisyydessään vastaus on, että työeläke on yleisnimi lakisääteiselle pakolliselle vakuutukselle, joka on osa sosiaaliturvaasi ja jonka suuruuteen vaikuttaa tekemäsi ansiotyö tai yrittäjätoiminta. Vanhuuseläke on yksi työeläkkeen laji.

Työnantaja hoitaa työeläkevakuutuksen työntekijän puolesta, kun puolestaan yrittäjän tulee hoitaa oma työeläketurvansa itse ottamalla YEL-vakuutus. Vanhuuseläke taas on ikään perustuva eläke, jota maksetaan joko työeläkkeenä, kansaneläkkeenä tai niiden yhdistelmänä.

Työeläke tuo turvaa useissa elämäntilanteissa

Työeläkkeitä on erilaisia ja niistä löytyy vaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin. Työeläkkeet turvaavat toimeentulosi, kun ansiot vähenevät tai loppuvat vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman vuoksi. Tämän takia työeläke on vakuutusluontoinen. Työeläkkeet antavat siis taloudellista turvaa monissa eri elämäntilanteissa. Työeläke voi myös tukea sinua jatkamaan työelämässä pidempään.

Työeläkkeestä pääset nauttimaan viimeistään vanhuuseläkeiässä. Mitä pidempään jatkat työelämässä, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saat. Voit myös halutessasi ottaa osan eläkkeestäsi jo aikaisemmin maksuun osittaisena vanhuuseläkkeenä.

Työeläkkeen lisäksi voit saada Kelan maksamaa kansaneläkettä, mikäli työeläkkeesi jää alle kansaneläkkeelle asetetun euromääräisen rajan. Kansaneläke voi olla joko sairauteen perustuvaa työkyvyttömyyseläkettä tai ikään perustuvaa vanhuuseläkettä.

Vanhuuseläke voi toisin sanoen olla työeläkelakien mukaista työeläkettä tai se voi olla Kelan maksamaa kansaneläkettä.

Muita työeläkkeitä ovat osittainen vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläke, työuraeläke ja perhe-eläke. Lue lisää eläkevaihtoehdoista

Milloin vanhuuseläke alkaa?

Tähän ei ole yhtä yleispätevää vastausta. Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti täytettyäsi oman alimman vanhuuseläkeikäsi. Mitä pidempään teet töitä, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saat. Eläkkeelle ei siis välttämättä kannata rynnätä heti alimman ikärajan tullessa vastaan.

Jokaisella on oma vanhuuseläkeikänsä, sillä se riippuu syntymävuodesta. Voit myös jatkaa työskentelyä alimman vanhuuseläkeikäsi täyttämisen jälkeen ja näin kerryttää lisää eläkettä. Jos jatkat työntekoa ylimpään eläkeikääsi saakka, voit hakea vanhuuseläkettä päättämättä työsuhdettasi.

Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Lue lisää

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 16.5.2024

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

VeliMarkissa henkilöstöasioita hoidetaan pienellä porukalla, ja siksi työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen on otettu avuksi Ilmarisen tarjoamia työkykypalveluita. Nyt henkilöstöjohtaja ja esihenkilöt pysyvät paremmin ajan tasalla esimerkiksi työntekijöiden kuormittuneisuudesta ja voimavaroista. Oppimisympäristö antaa yrityksessä tukea ja turvaa ammatilliseen osaamiseen.

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut
Lisää ajankohtaisia artikkeleita