Artikkelit

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Kiertotalouden periaate on selkeä ja hyödyt kiistattomat, mutta usealla toimialalla sen toteuttaminen on jäänyt vähäiseksi. Rakennusalakaan ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kiertotaloutta hyödyntävistä toimialoista. Helsingistä löytyy kuitenkin työmaa, jossa kierrätyksen toteuttaminen on herättänyt jopa kansainvälistä huomiota.

–Aleksanterinkatu 13 on ollut kohde, jossa tuotteita ja tarvikkeita on luultavasti kierrätetty enemmän kuin missään muualla. Olemme olleet tässä suhteessa ladun avaajia, sanoo Ilmarisen toimitilojen tiimi- ja rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.

– Näin kokonaisvaltainen kierrätys on herättänyt niin paljon huomiota, että meillä on käynyt lukuisia tahoja kohteeseen tutustumassa. Esimerkiksi Alankomaiden ympäristöministeri Vivianne Heijnen vieraili kiinteistössä delegaationsa kanssa. Hän ihaili sitä, kuinka rakennus saa remontin myöstä uuden elämän ja talon tulevat työntekijät pääsevät osaksi rakennuksen historiaa, sanoo Niina Nurminen.


Alankomaiden ympäristöministeri Vivianne Heijnen vierailulla kiinteistössä.
 

Kierrätyksen myötä monen materiaalin elinkaari jatkuu

– Esimerkiksi hissikuilun vihreää marmoria on suunniteltu käytettäväksi aulan ja yleisövessojen tasoissa sekä betonipilareiden koristeraidoituksessa. Purettujen väliseinien tiilistä on rakennettu uusia seiniä. Rakennuksen valaisimia ja kuparikattoa käytetään uudelleen, huoneissa olleita led-valoja on otettu uusiokäyttöön talon kellarissa. Vajaat tuhat neliötä verkkokattoa maalataan ja asennetaan uudelleen paikalleen. Vanhoja liukuportaita on varastoitu varaosiksi Ilmarisen muihin kiinteistöihin, kertoo Nurminen.

Jos materiaaleja ei voi käyttää uudelleen omissa kohteissa, niitä tarjotaan muualle.

– Se mitä ei ole voitu kierrättää kohteessa tai Ilmarisen muissa kiinteistöissä, huutokaupataan. Esimerkiksi vanhoja keittiökalusteita, hyllyjä ja lasiseiniä oli myyty jo ennen purkutöiden aloittamista, jatkaa Nurminen.

Sisäinen kierrätysalusta helpottaa purkutuotteiden hyödyntämistä 

– Niin sanotussa laajassa purkukartoituksessa täytyy päättää mitä tuotteita kierrätetään remontoitavassa kohteessa ns. käyttöpaikkakohteisena kierrätyksenä, ja mitä voidaan hyödyntää Ilmarisen muissa kohteissa – tai mitä myydään. Olemmekin laatimassa vielä tämän vuoden aikana sisäisen kierrätysalustan, jonka avulla voidaan hyödyntää mm. vuokralaismuutoksien yhteydessä omien kohteiden purkutuotteita. Jo nyt työmaiden välillä siirtyy mm. alakattoja, valaisimia jne., kertoo Nurminen.

Vastuullisuuden eturintamassa oleminen edellyttää hyvin monipuolista prosessia.

– Ilmarisen kohteisiin aina laaditaan esteettömyyskartoitus sekä tehdään LEED ympäristösertifionti ja jo aiemmin mainittu laaja purkukartoitus. Sen lisäksi lasketaan hiilijalanjälki, tuotetaan paras mahdollinen energiatehokkuus sekä hyödynnetään uusiutuvia energiamuotoja niin lämmitykseen kuin viilennykseen. Kaikki tehdään EU:n kiinteistötaksonomian mukaisesti; se osaltaan jo määrää, että rakennusjätteen kierrätysasteen tulee olla mahdollisimman korkea, kertoo Nurminen.

Vanhojen arvorakennusten tarina jatkuu eri kerrostuminen kautta

Keskustan arvorakennuksilla on pitkä, hieno ja arvokas tarina, ja se pitkä tarina on voinut tuoda erilaisia kerrostumia tuotteiden ja rakennusteknisten ratkaisuiden osalta juuri näihin kiinteistöihin.


Niina Nurminen

– Näitä kerrostumia voidaan sitten kierrättää mm. perusparannuksissa tai vuokralaismuutoksissa. Uskon myös vakaasti, että näiden arvorakennusten pääsuunnittelijat ovat aikoinaan halunneet, että talot muuttuvat ajassa ja ne pysyvät käytössä pitkään. Kerrostumia hyödynnetään tuleva käyttötarkoitus huomioiden; rakennukset ovat tehty elämää ja ihmisiä varten, sanoo Nurminen.

Vastuullisuus on megatrendi, joka on tullut ryminällä mukaan niin kohteiden saneeraukseen kuin vuokralaistoimintaan.

– Vastuullisuus ei ole enää mikään ostettava lisä, vaan se on kivijalka, jolta ponnistetaan. Se on yksi perusvaatimuksista, aivan kuten energiatehokkuus. Asiakkaamme vaativat tiloja vuokratessaan todennettua kestävää ja vastuullista toimintaa, ja sama koskee myös asiakkaidemme asiakkaita. Esimerkiksi hotellit eivät saa omia sopimuksiaan yrityksiltä, jos kohde ei ole todennetusti vastuullinen. Lisäksi lähes kaikkien yritysten arvoissa on vastuullisuus. Ja se periytyy sitä kautta myös päätöksentekoon mm. tilavalintojen yhteydessä, sanoo Nurminen.

Edelläkävijä ei voi odotella muita

– Vastuullisuus on asia, jonka eteen täytyy tehdä töitä tässä ja nyt. Jos aikoo olla mukana kilpailuilla markkinoilla, ei kauheasti voi odotella. Me aiomme olla vastuullisuuden ja kierrätyksen edelläkävijöitä jatkossakin, summaa Nurminen.

Aleksanterinkatu 13 saa ensimmäiset uudet vuokralaisensa kesällä 2024.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Artikkelit 29.5.2024

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Kiertotalouden periaate on selkeä ja hyödyt kiistattomat, mutta usealla toimialalla sen toteuttaminen on jäänyt vähäiseksi. Rakennusalakaan ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kiertotaloutta hyödyntävistä toimialoista. Helsingistä löytyy kuitenkin työmaa, jossa kierrätyksen toteuttaminen on herättänyt jopa kansainvälistä huomiota.

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita