Aiheuttaako lomalta paluu painajaisia? Näillä vinkeillä palaat töihin sujuvasti
Kesäloma on monelle vuoden kohokohta. Loma palkitsee ja antaa energiaa töissä jaksamiseen. Aina lomalta paluu ei kuitenkaan suju helposti eikä otetta töihin tahdo löytyä. Raju lasku arkeen on onneksi vältettävissä yksinkertaisilla ohjeilla.
Vuoden vilkkain lomakausi on päättymässä ja Suomi palaa takaisin töiden ääreen. Koko maan pitäisi olla nyt täynnä energiaa, kun kesälomat ovat takana.
Monella työpaikalla tunnelmat ovat kuitenkin toisenlaiset: ihmiset ovat väsyneitä, työnteosta ei tahdo tulla mitään ja hommat kasaantuvat. Lomalla kerätty energia katoaa kuin tuhka tuuleen.
Väsymyksestä on helppo syyttää liian lyhyttä lomaa, vaikka syyt ovat yleensä muualla. Olisikin tärkeää kiinnittää huomiota hyvinvointiin ja sitä tukeviin rutiineihin läpi vuoden.
Vuorokausirytmistä kannattaa huolehtia myös lomalla
Hyvän työkyvyn ja jaksamisen kulmakiviä ovat hyvä vuorokausirytmi, liikunta, terveellinen ravinto, sosiaaliset suhteet ja itselle mieluisat, palauttavat asiat. Niistä on hyvä pitää kiinni aina mutta erityisesti lomalla, jolloin rutiinit menevät helposti sekaisin.
Vaikka lomalla rytmi on arkea joustavampi, on silti tärkeää huolehtia perusasioista. Arkirytmiin kannattaa alkaa virittäytyä riittävän aikaisin ennen loman loppua. Silloin arkeen on helpompi palata.
Hyvät itsensä johtamisen taidot ovat korvaamattomia
Työkyvystä huolehtiminen on tärkeää läpi vuoden, mutta loman jälkeen siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lomalta paluun jälkeisiin päiviin on hyvä varata aikaa oman työn haltuunottoon ihan esihenkilön kannustamana. Toivottavasti olet tehnyt siihen liittyvää suunnitelmaa jo ennen lomaasi. Sähköpostissakin on varmasti useita uusiakin tehtäviä odottamassa.
Suunnitelmallinen ja hallittu lasku arkeen takaa työn hallinnan tunteen.
Hyvä tapa pysyä kärryillä työyhteisön vireestä on mitata työkykyyn liittyviä asioita säännöllisesti. Tässä apuna ovat esimerkiksi Ilmarisen kyselyt, joilla työntekijöiden työkykyä ja työyhteisön toimivuutta voi kartoittaa pitkin vuotta.
Työkykyjohtamiseen kannattaa muutenkin etsiä valmiita käytäntöjä ja työkaluja, jotka auttavat tukemaan työntekijöiden työkykyä. Asiakkaidemme apuna työkykyjohtamisessa on myös iso joukko asiantuntijoitamme.
Työn merkityksellisyys auttaa jaksamaan
Lomalta paluun haasteet riippuvat myös siitä, millaista oma työ on ja millaiseksi sen kokee. Innostavaa lomalta paluuta tukien kannattaakin pohtia niitä asioita, jotka tekevät omasta työstä merkityksellisiä kuten hyvät työkaverit, kivat asiakkaat, mielenkiintoinen työn sisältö tai vaikkapa kannustava esihenkilö. Nämä asiat painavat vaakakupissa yleensä enemmän kuin loputon toimettomuus.
Viisi vinkkiä lomalta palaamiseen
- Kaveeraa. Sosiaaliset suhteet ovat merkittävä arjen voimavara, jota tulee helposti laiminlyötyä työn ja kiireiden keskellä. Lomalla sosiaalisia suhteita on helppo vahvistaa, ja tätä kannattaa jatkaa myös loman jälkeen.
- Hengähdä. Arkeen paluuta helpottaa työssä kuin työssä pienet palautumishetket.
- Rytmitä. Vuorokausirytmin muuttuminen on yksi suurimmista väsymystä ja lomalta paluun ahdistusta aiheuttavista tekijöistä. Jos mahdollista, palaa arkirytmiin pienin askelin.
- Ruokaile. Epäsäännöllinen napostelu saattaa tulla tavaksi lomalla ja seurata mukana vielä arkeenkin. Terveelliset ruokailutottumukset auttavat pitämään yllä hyvää energiatasoa.
- Suunnittele. Töihin on helpompi palata, kun pöydällä on selkeä etenemissuunnitelma. Jos et tehnyt sitä ennen lomaa, tee se viimeistään nyt.
Kati Huoponen
osastonjohtaja, työkykyjohtamisen palvelut
Ilmarinen
Tutustu myös:
- Tietoa ja tukea työkykyjohtamiseen: TyökykyAreena
-
Ville Vallaton 30.7.2024 klo 19.21
Ei aiheuttanut ainakaan meille mamman kanssa kun paiskittiin vikisemättä raakaa palkkatyötä kummatkin yhteensä 90 vuotta. Lomat vietettiin perheen kesken pentujen etu aina mielessä niin kauan kunnes kasvoivat kaikki ulos pesästä. Palkkatyön paras etu oli ehdottomasti se että se antoi rytmiä elämään, töissä tehtiin töitä, lomilla lomailtiin ja kotona vietettiin yhteistä aikaa ja taas töihin.... Tää rumba jatkui loppuun saakka. Nyt täydellä työeläkkeellä rytmi löytyy säännöllisillä omatoimisilla harrasteilla joihin mennään mamman kanssa aina samalla pieteetillä kuin töihinkin joka ikinen arkipäivä kymmenet vuodet. Joten mukava oli aina palata lomilta töihin, ja vähintään yhtä mukavaa on palata harrasteista aina kotiin nyt oloneuvoksenakin. Hyvin Ilmarinen koittaa herätellä työn eetosta taas.Vastaa kommenttiin
-
Heidi Lindstedt-Stobbs 31.7.2024 klo 16.50
Samat asiat vuosi vuodelta! Myös tuloero; miten kaikilla suomalaisilla on mahdollista toteuttaa päivittäistä elämäänsä kesälomalla etenkään noin.Vastaa kommenttiin
-
Ville Vallaton 1.8.2024 klo 10.18
Heidi, tärkein asia mitä pienet lapset tarvitsee on läsnäolo, henkistä sellaista. Ja mitä tulee tuloeroihin, niin tärkeämpää on ymmärtää ensin menoerot. Suosittelen sinnekkin alkaa pikkuhiljaa hahmottamaan mikä on "tarpeen" ja "halun" ero ja varsinkin keskittymään ensimmäiseen aina ja kategorisesti ensin niihin ja vasta sitten jos varaa on, niin haluihin. Ilmaiset asiat on tosiaan niitä parhaimpia👍Vastaa kommenttiin
-
Reiska Korpinen 1.8.2024 klo 21.13
Hyi hyi Ville, nyt tuli Heidille paha mieli. Tämänkin pitäisi olla turvallinen tila jossa äm.. korjaan naisoletetut saisi valittaa ilman mitään peiliin katsomista. Eihän töihin olla enää pitkään aikaan menty tekemään töitä. Pää-asia on nyt olla vain samaa mieltä ja olla tekevinään töitä samalla kun työnantaja on maksavinaan hyvää palkkaa. Tätä oli meidän töissä jo vuosia sitten.Vastaa kommenttiin
- Ville Vallaton 5.8.2024 klo 11.01
Täällä on tehty mamman kanssa jo yli 40 vuotta yhteistyötä, ja sitä suosittelen muillekkin. Positiivinen syrjintä kuuluu primitiivisille yhteisöille ja pariskunnille, joissa elää valtataistelut. Eli täällä kasvatettiin yhteistyökykysiä pentuja aikuisiksikin myös jotka käyttävät taas vuorostaan omia aivojaan itsensä ja itse itselleen valitsemiensa läheistensä hyväksi.Vastaa kommenttiin
- Ville Vallaton 5.8.2024 klo 11.01
Lisää aiheesta
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.
Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?