Meddelande 30.3.2021

Glasshouse Helsinki öppnar ett nytt butikskoncept kring hållbarhet samt en mötesplats i Helsingfors kärncentrum

Glasshouse Helsinki Ab öppnar under våren ett framtidsorienterat butikskoncept kring hållbarhet i Ilmarinens anrika fastighet på Alexandersgatan, tidigare Aleksi 13:s utrymmen. Målsättningen är att sammanföra aktörer inom mode, design, konst, industriell innovation och kultur som alla jobbar för en bättre och mer hållbar framtid.

Glasshouse Helsinki vill skapa en mötesplats i Helsingfors kärncentrum, där hållbar konsumtion, cirkulär ekonomi, ansvarsfull lokal tillverkning och produktion träder fram för allmännheten på ett lättillgängligt sätt.

“Klimatförändringen omkring oss är ett oundvikligt faktum som på grund av sin kompexitet är svår att förstå. I vår konceptuella helhet på två våningar på Alexandersgatan vill vi erbjuda konsumenterna möjlighet att ställa frågor och hitta svar. Hur kan man som individ delta och samtidigt förstå sin egen betydelse när det kommer till miljöansvar eller socialt och samhälleligt ansvar? Hur kan man i sin vardag fatta rätta eller bättre beslut som konsument?”, beskriver Glasshouse Helsinkis verkställande direktör Mirkku Kullberg.

En stark vilja att liva upp Helsingfors centrum

Ilmarinen är en betydande fastighetsinvesterare i Finland, som äger ett flertal anrika värdefastigheter i Helsingfors centrum. Hållbarhet är en integrerad del av Ilmarinens alla investeringsbeslut och samarbeten med hyresgäster.

Helsingfors kärncentrum har genomgått en omvandling i samband med handelsrevolutionen. Fenomenet är internationellt - städerna har splittrats när köpcentrumen fötts och den urbana kulturen har omvandlats. Pandemin ändrade allt på några veckor och efter ett år är läget fortfarande utmanande. Det gäller att tänka om. Både Glasshouse Helsinki och Ilmarinen vill med sin verksamhet jobba för ett levande stadscentrum.

”Det är fantastiskt att i centrum skapa nya koncept, där affärsverksamhet och hållbarhet knyts samman. Vi vill för vår del stärka Helsingfors centrum, samtidigt som vi värnar om våra fastigheters livscykel ur ett hållbart perspektiv”,  konstaterar Ilmarinens uthyrningschef Ville Laurila.

Glasshouse Helsinki, känt för sina djärva drag, vill skapa nya, stimulerande affärsprojekt.

”För oss på Glasshouse Helsinki är det viktigt att göra basindustrins nya innovationer och vetenskapliga perspektiv tillgängliga för alla människor – att skapa dialog och verkliga handlingar på alla nivåer. Vi vill hitta enkla och lättförståeliga sätt att få människor att på ett emotionellt plan börja tänka mera hållbart. Det är dags att agera”, kommenterar Kullberg.

Alexandersgatan 13 befinner sig i en av kärncentrums mest betydande byggnader, ritad av Selim A. Lindqvist och färdigställt år 1900 som det Lundqvistska affärshuset. Byggnaden är intressant för sitt centrala läge men främst på grund av sin unika arkitektur. Den sex våningar höga stenbyggnaden planerades för affärsverksamhet och varuhus med sina stora fönster. Även Glasshouse Helsinkis dotterbolag Lokal Helsinki flyttar sin affär till huset på Alexandersgatan.

www.glasshousehelsinki.com

Förfrågningar:

Glasshouse Helsinki: Chief Communications Director Anna Vartiainen,
anna.vartiainen@glasshousehelsinki.com, 040 823 9039

Ilmarinen: Letting Manager / uthyrningschef Ville Laurila,
ville.laurila@ilmarinen.fi, 040 501 0040