Artikkelit

Ikäihmisten korttipelirinki pitää mielen pirteänä ja aivot aktiivisena

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Maksamme eläkkeitä yli 450 000 eläkeläiselle. Ilmarinen täyttää tällä viikolla 60 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi kävimme tervehtimässä ”lopputuotteestamme” nauttivia eläkeläisiä. Espoon perukoilta löytyi iloinen eläkeläisten korttirinki valmiina kertomaan kuulumisia.

Marraskuinen tiistai-iltapäivä täyttyy iloisella puheensorinalla, kun joukko korttipelirinkiin kuuluvia eläkeläisiä iskee korttia pöytään. Pohjois-Espoon Kalajärvellä kaupungin palvelutorin kokoustilassa on juuri tarkoitukseen sopiva pöytä tiiviille kaveriporukalle. Tämä eläkeläisistä koostuva kaveriporukka kokoontuu viikoittain pariksi tunniksi viettämään aikaa kuulumisten vaihdon ja kortinpeluun merkeissä.

Teen itse satunnaisesti etätöitä kokoustilan lähistöllä ja kuulen iloisen puheensorinan. Luonteeltani uteliaana koputan naapurioveen ja käyn selvittämässä, mistä on kyse. Neljä rouvaa pöydän ääressä kutsuu mukaan tutustumaan peliin. Keitä he oikein ovat?

– Peliporukkaamme kuuluu eläkeläisiä Pohjois-Espoosta. Porukan kokoonpano vaihtelee viikoittain, ja mukaan mahtuu viisi kerrallaan. Ennen yksi meistä pelasi kotona miehensä kanssa, mutta miehen kuoltua aloimme pelata porukassa jo yli 10 vuotta sitten, rouvat kertovat.

Sen verran ujoja korttiringin jäsenet ovat harrastuksensa suhteen, että haluavat esiintyä jutussa nimettömänä. Tämän toki senioreille suon.

Huomaan pian, että porukan suosikkipeli on ehdottomasti Sanghai. Pelissä on selkeät säännöt, jotka on helppo oppia. Yksi peli saattaa kestää parikin tuntia, sillä peli koostuu seitsemästä eri osasta. Kussakin osassa pelaaja voi kartuttaa pisteitä vaihtelevin säännöin.

– Shanghaissa voittaminen on tuurista kiinni, ja sitä oppii pelatessa. Emme pelaa rahasta, eikä pelissä myöskään voi bluffata. Yhteen aikaan meillä oli kaksikin pöydällistä pelaajia kerrallaan, mutta joitakin on sittemmin poistunut joukosta. Aina on ollut hauskaa!

Aivojumppaa ja aktiivista elämää

Korttipeli on sosiaalinen tapahtuma ja onhan pelaaminen myös hyvää aivo- ja käsijumppaa.

– Sormetkin pysyvät notkeina korttia pelatessa. Käsivarret saavat hyvää venyttelyä, kun kurottelee pöydän yli pakalle ja lyö korttia pöytään. Kortinpeluu auttaa myös muistiin ja pitää aivot vireinä, pelaajat listaavat kortinpeluun hyviä puolia.

Toinen suosikkipeli tässä porukassa on Skippo, mutta sitä pelataan vasta sitten, jos Shanghain jälkeen jää aikaa.

Mistä muusta eläkepäivät täyttyvät kortinpeluun lisäksi?

.– Alueellamme on aktiivinen eläkeläisten yhdistys, joka järjestää esimerkiksi tansseja, karaokea, tuolijumppaa ja kylpyläreissuja. Myös seurakunnan kautta voi osallistua vapaaehtoistoimintaan kaveriksi apua tarvitsevalle. Auttaa voi satunnaisestikin esimerkiksi antamalla autokyydin tarvitsevalle, tai käyttää autoa toisen puolesta pesussa.  

Entä mitä neuvoja nämä aktiiviset kortinpelaajat antaisivat työelämään vasta kiinnittymässä oleville nuorille?

– Tärkeää on löytää työ, jossa viihdyt, toteaa eräs rouva hetken mietittyään.

Pysy liikkeellä – se kannattaa!


Työuran loppupuolella voi eläkkeelle jääminen pohdituttaa. Mitä neuvoja antaisitte eläkeikää lähestyville eläkepäiviin varautumiseksi?

– Yritä liikkua paljon. Ei kannata jäädä kotiin, vaikka välillä tuntuisikin, ettei jaksa lähteä, kuuluu napakka neuvo, johon kaikki pöydän äärellä voivat yhtyä.  

Seuraan vielä hetken pelin kulkua ja jutustellessa saan tietää, että erityisen makoisaa eläkkeellä olemisessa on, kun aamulla saa nukkua pitkään. Yksi asuessa voi myös syödä ja tehdä ruokaa silloin kun itse haluaa.

– Eläkkeelläkin kannattaa osallistua ja liikkua niin kauan, kun vaan voi. Ruokavaliolla on myös iso merkitys ikääntyessä. Ja lääkärille on hyvä mennä heti, kun on tarvetta, rouvat vinkkaavat.

Lopuksi kysyin vielä pelaajilta: Jos olisit korttipeli, mikä peli olisit ja miksi? Vastaus on harvinaisen yksimielinen.

– Ehdottomasti Shanghai, kun se on niin hauskaa! Hyvää siinä on myös se, että etukäteen jo tietää pelin kulun. Rutiineja oppii iän myöten arvostamaan. Pelaaminen porukassa on parasta ajankulua.

Leppoisin mielin palaan omaan huoneeseeni. Kiireetön pelaaminen mukavassa seurassa lämmitti mieltä ja sydäntä. Tuntuu siltä, kuin olisin hetken ajan saanut raottaa ajan verhoa ja kurkistaa tulevaisuuden aktiivisiin eläkepäiviin. Tuleehan minustakin isona eläkeläinen.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita