Mielellään töissä
Ilmarinen juhlisti vuonna 2021 60-vuotista taivaltaan suomalaisten eläkkeiden turvaajana ja työelämän kumppanina. Juhlavuoden teemana oli nuorten tukeminen työelämään kiinnittymisessä ja sitä kautta työurien pidentäminen. Tässä yhteydessä syntyi Mielellään töissä -projekti, joka etsi ja toi esille keinoja, joilla nuoret itse, oppilaitokset sekä yritykset voivat tukea työelämään siirtymistä. Näitä tuotoksia löydät tältä sivulta.
-
Mitä?
Mielellään töissä -projektissa osallistuimme keskusteluun nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisystä ja työelämään kiinnittymisestä sekä etsimme keinoja, joilla nuoret itse, oppilaitokset sekä yritykset voivat tukea työelämään siirtymistä.
-
Miksi?
Nuorten työkyvyttömyyseläkkeet ovat huolestuttavassa kasvussa ja keskeisenä tekijänä on mielenterveysongelmien lisääntyminen. Kehityssuunta on huono niin eläkejärjestelmän kuin koko yhteiskunnan kannalta. Haluamme lisätä nuorissa toiveikkuutta sekä tukea työelämään siirtymisessä.
-
Miten?
Etsimme ja nostimme esiin keinoja, joilla ensi kertaa työelämään siirtyvät, työnantajat ja työkaverit voivat tukea työelämään siirtymisessä. Projekti sisälsi oppilaitosyhteistyötä, toimintaa yritysten kanssa, ilmarislaisten vapaaehtoistyötä, sponsorointia sekä viestintää.
Peli uusille työelämään tulijoille
Ota työyhteisösi käyttöön mobiilipeli, jota pelaamalla nuoret voivat tutustua työelämätaitoihin ja miettiä mm. keinoja oman jaksamisensa ylläpitoon positiivisessa hengessä. Mielellään töissä! -mobiilipeli käsittelee työelämätaitoja ja työssä jaksamista nuoren näkökulmasta. Työyhteisön merkitystä ei ole myöskään unohdettu. Lisäbonuksena pelissä on tietoa eläkkeen kertymisestä. Pelin on tuottanut Nuorten Akatemia. Koodi peliin on 113FA6
Tutustu peliinMielellään töissä! -työpajat oppilaitoksille
Nuorten Akatemia on suunnitellut työpajamallin, jossa pelataan Mielellään töissä -peliä ja paneudutaan nuorten työelämätaitoihin ja jaksamiseen.Työpajamalli on suunniteltu toisen asteen käyttöön, mutta se sopii myös muille luokkatasolle. Kaikki oppilaitokset voivat hyödyntää työpajamallia ja pelata peliä.
Tilaa työpajan ohjeet ja pelitunnukset (nuortenakatemia.fi)Asiaa ja ajatuksia nuorten tukemiseksi työelämässä
-
Mistä tunnistaa mielenterveyden haasteet?
Mistä tiedän, milloin kyse on työntekijän mielenterveyden haasteesta ja miten minun pitäisi toimia? Kuuntele työkykyjohtamisen palveluiden osastonjohtaja Kati Huoposen ja asiantuntijapsykologi Simo Levanton keskustelu.
Kuuntele vinkit (Vimeo 4:46) -
Miten kohdata mielenterveysongelmia työpaikalla?
Minkälaisia valmiuksia tarvitsemme mielenterveysongelmien käsittelemiseen? Entä minkälaista tukea työntekijöille olisi järjestettävä?
Lue asiantuntijoiden neuvot -
Muokkaa työtä mielelle sopivaksi – ennen kuin on pakko
Olemme tilanteessa, jossa mielenterveys vaikuttaa aiempaa enemmän työkykyyn. Miten tämä voitaisiin huomioida työpaikoilla?
Hyödynnä Simon vinkit
-
Nuoret korostavat tasapuolista vuoropuhelua työyhteisössä
Nuoren siirtyminen koulutuksesta työelämään on merkittävä prosessi niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Se merkitsee suurta muutosta yksittäisen ihmisen elämässä, toisaalta nuoret ovat yhteiskunnalle kultaakin kalliimpia ja heihin kohdistuu paljon odotuksia.
Lue Antti Ollikaisen blogi -
Miten tuemme nuoria työelämän alkuvaiheessa?
Nuoret tiedostavat, että kilpailu opiskelu- ja työpaikoista on kovaa. Työelämältä he odottavat erilaisia asioita kuin vanhemmat sukupolvet. Miten nuorten kanssa pärjää työelämässä? Balanco Accounting Oy:n toimitusjohtaja Mikko Marttunen sekä Ilmarisen asiantuntijajohtaja Minna Gentz keskustelevat nuorista työelämässä.
Katso tallenne (Youtube 12:30) -
Klubin kautta mukaan työelämään
Ilmarisen kumppani HJK haluaa omalta osaltaan osallistua syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn. Pelikentillä saavutettavien onnistumisten lisäksi HJK haluaa olla suunnannäyttäjä myös jalkapallon ulkopuolella. Yksi kauden 2021 voitoista onkin ollut usean nuoren kiinnittäminen työelämään – ja Klubiin.
HJK Trainee -ohjelmasta
Artikkeleja työelämästä
Miten kohdata mielenterveysongelmia työpaikalla?
Mielenterveyden aiheuttamista sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyydestä kirjoitetaan ja puhutaan paljon. Miten työkykyriskiä voisi ja kannattaisi työpaikalla hallita? Minkälaisia valmiuksia tarvitsemme mielenterveysongelmien käsittelemisen? Entä minkälaista tukea työntekijöille olisi järjestettävä?
Harjoittelupaikat tukevat nuorten matkaa työelämään
Ilmarisen HR-asiantuntija Kia Weckström ja vakuutuspalvelupäällikkö Kirsi Peltoniemi keskustelevat siitä, miten työnantaja voi avittaa nuorten matkaa työelämään.
Muokkaa työtä mielelle sopivaksi – ennen kuin on pakko
Mielenterveys on noussut erityisesti tänä vuonna keskeiseksi puheenaiheeksi työkykyjohtamisessa. Miten mielenterveyttä voi edistää työpaikoilla entistä paremmin?
Tuetaan nuorien kiinnittymistä työelämään
– Nuorten työkyvyttömyyteen johtava kehitys alkaa usein jo ennen työelämään siirtymistä. Korona-aika on lisännyt entisestään nuorten kuormittumista ja huolta jaksamisesta, mikä on näkynyt esimerkiksi kasvavina yhteydenottomäärinä kriisipuhelimissa ja -chateissa. Siksi haluamme nostaa esiin keinoja, joilla sekä nuoret, oppilaitokset että yritykset voivat osallistua nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn ja tukea heidän kiinnittymistään työelämään ja näin edesauttaa pitempiä työuria, kertoo Ilmarisen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Liina Aulin.
Ajatuksia nuorten harjoittelun merkityksestä
Mielellään töissä -projektin kumppanit
-
Nuorten Akatemia
Nuorten Akatemia vahvistaa nuorten osallisuutta ja osallisuuden asemaa yhteiskunnassa.
Tutustu Nuorten Akatemiaan (nuortenakatemia.fi) -
Yeesi
Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.
Tutustu Yeesiin (yeesi.fi) -
MIELI ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi.
Tutustu MIELI ry:hyn (mieli.fi)