Artikkelit

Yrittäjä, lähestytkö eläkeikää? Muista nämä kymmenen asiaa

Eläkkeen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin – yrittäjänä voi olla tarpeen aloittaa valmistautuminen jo vuosia etukäteen. Pidä mielessäsi nämä kymmenen asiaa, kun suunnittelet eläköitymistä.

1. Tarkista eläkeikäsi

Meillä kaikilla on oma vanhuuseläkeikämme. Se on sidottu syntymävuoteen ja nousee asteittain, esimerkiksi näin:         

Syntymävuosi Vanhuuseläkeikä
1960 64 vuotta 6 kuukautta
1961 64 vuotta 9 kuukautta
1962 65 vuotta

 

Asiakkaanamme voit helposti tarkistaa oman eläkeikäsi OmaEläke-palvelussa. Pääset OmaEläkkeeseen myös suoraan yrittäjän palvelusta Oma eläketurva -painikkeesta vasemmasta yläkulmasta.

2. Onko osittainen vanhuuseläke sinua varten?

Jos oma eläkeikä tuntuu liian kaukaiselta, voi osittainen varhennettu vanhuuseläke olla sinua varten. Sen turvin voit alentaa työkuormaasi jo ennen vanhuuseläkettä. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle pääsee tällä hetkellä 61-vuotiaana. Myös osittaisessa eläkkeessä ikäraja kuitenkin määräytyy syntymävuoden mukaan. Ikäraja muuttuu vuonna 1964 syntyneillä, jotka pääsevät osittaiselle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana.

Tutustu osittaiseen vanhuuseläkkeeseen

3. Millaista elintasoa haluat ylläpitää eläkkeellä?

Mitä myöhemmin jäät eläkkeelle, sitä suurempi on eläkkeesi. Voit jatkaa työntekoa sen jälkeenkin, kun olet tullut vanhuuseläkeikään. Ja jos jatkat työntekoa, sinulle kertyy myös lisää eläkettä – aina ylimpään vanhuuseläkeikään asti. Ylin vanhuuseläkeikä on tällä hetkellä 68 vuotta.

Asiakkaanamme voit laskea eläkkeesi suuruuden eri ikävaihtoehdoilla OmaEläke-palvelussamme. Voit laskea, kuinka paljon eläkkeesi kasvaisi, jos tekisit vielä lisää töitä. Tai entäpä jos tekisit osa-aikatyötä ja nostaisit samalla osittaista vanhuuseläkettä? Tee siis laskelmia eläkkeesi suuruudesta ja pohdi, mikä on sinulle sopiva eläkkeen määrä.

4. Testaa elämää eläkeläisenä

Paljonko asuminen vie eläkkeestäsi? Entä onko sinulla velkaa, jota maksat vielä eläkeikäisenä? Kuinka hyvin osaat ennakoida muutokset taloudessasi? Kun tiedät, minkä verran tulet saamaan eläkettä, kokeile elää tulevan eläkkeesi suuruisella summalla pari kuukautta.

5. Mitä yrityksellesi tapahtuu?

Oletko yksinyrittäjä vai onko sinulla työntekijöitä? Jos olet työllistävä yrittäjä, on eläköitymisen suunnittelu aloitettava varhain, jo vuosia etukäteen. Ratkaistavaksesi jää iso kysymys yrityksesi tulevaisuudesta: Onko edessä myyminen, sukupolvenvaihdos vai lopettaminen?

Täältä voit lukea lisää yritystoiminnan muutoksien vaikutuksesta YEL-vakuutukseen

6. Hae eläkettä

Kun päätös eläköitymisestä on syntynyt, hae eläkettä. Hakemus kannattaa tehdä noin kuukausi ennen kuin haluat jäädä eläkkeelle. Asiakkaanamme hoidat sen täyttämällä hakemuksen OmaEläke-palvelussa. Siihen menee noin vartti, ja parhaimmassa tapauksessa saat päätöksen samana päivänä.

Muista nämä asiat vanhuuseläkkeen hakemisesta:

  • Vanhuuseläke alkaa aina kuukauden alusta, ei kesken kuukautta. Vanhuuseläkkeesi voi siis alkaa aikaisintaan seuraavan kuukauden alusta siitä, kun olet täyttänyt vanhuuseläkeikäsi.
  • Sinun ei tarvitse lopettaa toimintaasi yrittäjänä saadaksesi vanhuuseläkettä.
  • Jos olet ennen yrittäjyyttäsi tehnyt muita töitä, voit hakea niistäkin kertynyttä eläkettä samalla hakemuksella – riippumatta siitä, onko työ tehty yksityisellä vai julkisella sektorilla.
  • Muista ilmoittaa hakemuksella, jos haet samalla Kelan kansan- ja takuueläkettä. Tutustu kansan- ja takuueläkkeeseen Kelan sivulla (kela.fi)

Kun saamme vanhuuseläkehakemuksesi, päätämme YEL-vakuutuksesi automaattisesti. Jos haet osittaista vanhuuseläkettä, emme päätä YEL-vakuutustasi. Muista siis huolehtia siitä, että YEL-työtulosi vastaa työpanoksesi arvoa myös osittaisen vanhuuseläkkeen aikana. Työtuloon voit helposti hakea muutosta yrittäjän verkkopalvelussa.

7. Hae uusi verokortti

Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkatyötä, joten tarvitset uuden verokortin. Kun olet tilannut verokortin verottajalta, se kulkee sähköisenä verottajalta eläkeyhtiöön – sinun ei siis tarvitse postittaa sitä eteenpäin.

Tutustu eläkkeen verotukseen

8. Ota hyödyt irti eläkeläisen alennuksista

Lähetämme työeläkekortin automaattisesti noin kahden viikon kuluessa eläkepäätöksen myöntämisestä. Kortilla saat alennuksia esimerkiksi VR:ltä, Matkahuollolta ja monista kulttuuripalveluista. Korttiin ovat oikeutettuja vanhuuseläkkeelle ja pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät. Osittaisesta vanhuuseläkkeestä nauttivat eivät vielä saa korttia.

9. Nauti eläkkeestä ja pidä itsestäsi huolta

Olet tehnyt ansiokkaasti töitä – on aika nauttia ansaitsemistasi eläkepäivistä. Eläkeläisenä maailmantalouden pörssikurssien heilahtelut tai muu maailman meno eivät vaikuta ansaitsemaasi eläkkeeseen. Se kilahtaa tilillesi eläkkeen maksupäivinä aina kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Eläkkeestä sinun ei siis tarvitse huolehtia, mutta pidä kuitenkin erityisen hyvää huolta itsestäsi!

10. Vai tekisitkö sittenkin vielä töitä?

Jos annettavaa työelämälle löytyy vielä, voit luonnollisesti jatkaa työntekoa eläkkeen rinnalla – yrittäjänä tai työntekijänä.

  • Jos päätät vanhuuseläkkeellä ollessasi jatkaa työntekoa yrittäjänä, eläkevakuuttaminen on vapaaehtoista. Voit siis ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen ja kerryttää lisää eläkettä ylimpään eläkeikääsi asti. Lue lisää yrittämisestä eläkkeellä
  • Työntekijänä eläkkeellä tekemästäsi työstä kertyy vielä lisää eläkettä syntymävuotesi mukaan määräytyvään ylimpään eläkeikääsi asti, esimerkiksi vuonna 1958 syntyneillä 69-vuotiaaksi asti. Lue lisää työn tekemisestä eläkkeellä

Muista hakea myös eläkkeellä tekemästäsi työstä kertynyt eläke, se ei ala automaattisesti. Hae eläke vanhuuseläkehakemuksella OmaEläkkeessä.

Lue myös

Eläkeikää lähestyvä yrittäjä, tiedätkö vaihtoehdoistasi?

Lisää aiheesta

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Artikkelit 29.5.2024

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Kiertotalouden periaate on selkeä ja hyödyt kiistattomat, mutta usealla toimialalla sen toteuttaminen on jäänyt vähäiseksi. Rakennusalakaan ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kiertotaloutta hyödyntävistä toimialoista. Helsingistä löytyy kuitenkin työmaa, jossa kierrätyksen toteuttaminen on herättänyt jopa kansainvälistä huomiota.

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita