Artikkelit

Uratarinoita Ilmarisesta - Tehtäväkierrosta ja opiskeluista uutta potkua töihin

Uuden ammatin opiskelu ja tehtäväkierto antoivat potkua töihin. Ilmarisessa on yli 600 työntekijää, joista jokaisella on oma urapolkunsa. Tutustu ilmarislaisten uratarinoihin!

Nyt ilmarislaiset kertovat, miten he ovat päätyneet meille ja edenneet nykyisiin tehtäviinsä. Tarinat ovat erilaisia, mutta niitä kaikkia yhdistävät avoimuus uusille mahdollisuuksille sekä halu kasvaa ja kehittyä.

Uuden ammatin opiskelu antoi potkua

Työurani Ilmarisessa alkoi perinteisen kaavan mukaan. Äitini oli täällä töissä sihteerinä, ja hänen avullaan pääsin kesätyöntekijäksi vuonna 1983. Kolme kesää työskentelin lähettinä. Syksyllä 1987 sain pidemmän määräaikaisen työsuhteen ensin monistajana Ilmarisen omatarvepainossa ja sen jälkeen vakuutuspuolen arkistonhoitajana.

Päästyäni armeijasta palasin takaisin Ilmariseen monistajaksi. Saman vuoden syksyllä sain mahdollisuuden siirtyä työkyvyttömyyseläkepuolelle valmisteluhommiin. Vuonna 1993 minut valittiin tiimivastaavaksi.

Olin tullut töihin suoraan peruskoulusta. Alussa uralla pääsi eteenpäin, kun näytti, että osaa tehdä työnsä hyvin. Ennen vuosituhannen vaihtumista aloin kuitenkin huomata, että joku tutkinto pitäisi saada aikaiseksi, jos haluaisin vielä edetä urallani. Ilmarisessa oli tuolloin tavoitteena henkilöstön koulutustason nostaminen, ja kouluttauduinkin oppisopimuksella merkonomiksi.

Joitakin vuosia myöhemmin totesin, ettei minulla ollut enää uutta annettavaa työntekijöilleni, joiden esihenkilönä olin toiminut jo pitkän aikaa. Mietin, millä saisin lisää potkua itseeni ja tekemiseeni. Päätin, että haluan käydä opiskelemassa jonkin kädentaidon. Otin opintovapaata ja opiskelin urheiluhierojaksi. Aluksi ajattelin vaihtaa kokonaan uraa, mutta reilun vuoden poissaolo teki hyvää, ja palasin intoa täynnä jatkamaan työuraani Ilmarisessa. Toki perustin myös oman toiminimen, ja siitä lähtien olen tehnyt hierojan työtä sivutoimisesti.

Vuonna 2007 minut valittiin työkyvyttömyyseläkkeiden laskentapuolelle eläkepalvelupäälliköksi Matveisen Jarin siirryttyä talossa muihin töihin. Kuusi vuotta myöhemmin siirryin kehittämään nykyistä käsittelyjärjestelmäämme, kunnes keväällä 2018 palasin nykyiseen työhöni eläkeasiantuntijaksi.

Pidän Ilmarista hyvänä työnantajana. Olen nähnyt alan huikean kehityksen paperinkäsittelystä tähän päivään. 35 vuoden aikana olen päässyt tekemään töitä monipuolisesti, minkä lisäksi olen saanut toimia Ilmarisen pääluottamusmiehenä ja kerhon isäntänä useita vuosia. Olen kotiutunut Ilmariseen ja saanut työn kautta pitkäaikaisia ystäviä. Bonuksena löysin täältä puolisoni. Koska työkyvyttömyyseläke on eläkelajina mielenkiintoinen ja tykkään tehdä työtäni, ei työuran päätös ole vielä näköpiirissä.

Mika Markus, eläkeasiantuntija

Tehtäväkierron kautta vaihtelua työhön

Ensikosketukseni Ilmariseen sain vuonna 1999, jolloin olin henkilöstöosastolla kesäapulaisena. Myöhemmin entinen esihenkilöni otti yhteyttä ja kysyi, haluaisinko tulla vuorotteluvapaan sijaiseksi palkanlaskentatehtäviin. Opiskelin tuolloin laskentatoimen ja taloushallinnon tradenomiksi, ja olin juuri saanut opinnäytetyön tehdyksi, joten työtarjous tuli hyvään saumaan.

Tein palkanlaskijan töitä reilut kaksi vuotta, minkä jälkeen siirryin eläkkeiden maksukäsittelijäksi ja myöhemmin eläkeneuvojaksi ja palveluasiantuntijaksi. Lisäksi olen tehnyt vakuutusasiakkaiden asiakaspalvelutyötä moniosaajatiimissä. Marraskuussa siirryin eläkeasiakaspalvelusta HR:ään tehtäväkiertoon perhevapaan sijaiseksi.

Muutamia vuosia tradenomitutkinnon jälkeen suoritin vakuutustutkinnon, ja vuoden 2021 keväällä valmistuin yritysjuridiikan maisteriohjelmasta kauppatieteiden maisteriksi. Vasta opintojen puolivälissä uskaltauduin kokopäiväiseksi aikuisopiskelijaksi, kun työnantajani mahdollisti minulle opintovapaan. Tiedustelin talosta verotukseen liittyvää opinnäytetyön aihetta, jonka tutkiminen hyödyttäisi myös Ilmarista, ja sainkin aiheeksi tutkia tarkemmin uutta hybridisääntelyä.

Vaikka olen ollut kauan saman työnantajan palveluksessa, en koe, että olisin jämähtänyt paikalleni. Ilmarinen on tarjonnut työympäristön, jossa voi kerryttää osaamista ja työelämän taitoja myös siirtymällä talon sisällä tehtävästä toiseen. Kun työ on monipuolista, sillä on myös motivoiva vaikutus.

 Riikka Haikola, HR-koordinaattori

Opiskelu avaa uusia näkökulmia

Aloitin kesätöissä Ilmarisen eläkeasiakaspalvelussa vuonna 2008. Opiskelin silloin sosionomiksi varhaiskasvatukseen erikoistuen. Opintojeni loppuvaiheessa minulle tarjottiin määräaikaista työpaikkaa perinnästä ja myöhemmin vakipaikkaa silloisesta vakuutusasiakaspalvelusta.

Ensimmäiset vuodet tehtävissäni oli paljon vaihtuvuutta. Polkuni vei suurasiakasosastolle, jossa toimin palvelupäällikkönä nimetyille työnantaja-asiakkaille. Vastuunani olivat vakuutus- ja kuntoutusasioiden hoito sekä neuvonta. Siitä matkani jatkui kuntoutusasiantuntijaksi. Esihenkilönä aloitin vuonna 2016 ensin eläke- ja vakuutusprosessin alkupään töistä vastaavassa tiimissä. Sieltä siirryin vanhuus- ja perhe-eläkekäsittelyprosessiin ja nyt toimin esihenkilönä yrittäjät ja mikroyritykset -tiimissä, jonka vastuualueena ovat vakuutuskäsittely ja asiakaspalvelu.

Kiinnostus ja uteliaisuus on saanut minut jatkamaan opintoja myös töiden ohessa. Suoritin hiljattain johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon, minkä lisäksi olen opiskellut avoimessa yliopistossa aiemmin psykologiaa ja nyt tulevaisuudentutkimusta. Eri alojen opinnoista olen saanut uusia näkökulmia tarkastella sekä kokea asioita. Eläkevakuuttamisen substanssiin ja esihenkilötyöhön parhaan opin olen luonnollisesti saanut Ilmarisesta. Opiskeluaikoina valmensin jääkiekkoa, jolloin tunnistin itsessäni piirteitä, joiden hyödyntäminen ja edelleen kehittäminen tukee suoriutumista tehtävissä, joissa viihdyn. Tykkään tavoitteellisesta yhdessä tekemisestä ja vastuusta sekä ylipäätään ihmisten kanssa toimimisesta.

Urallani on tullut vastaan haasteellisia paikkoja, joissa olen päässyt hyödyntämään omia vahvuuksiani ja kehittämään itseäni, kollegoiden tuella tietenkin. Ilmarinen on hyvä näköalapaikka suomalaiseen työelämään ja sen muutoksiin ja siinä on varmasti yksi syy siihen, miksi olen viihtynyt täällä erinomaisesti.

Oskar Francke, vakuutuspalvelupäällikkö

 Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita