Artikkelit

Mitä on hyvä tietää uudistetusta maksuluokkamallista?

Suuria työnantajia koskeva maksuluokkamalli uudistuu. Mitä siitä on syytä tietää?

Työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokkamalli on saamassa päivityksiä, kuten aiemmin uutisoimme. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti ehdotetut muutokset joulukuussa. Uudistuksen tavoitteena on edistää työllisyyttä monin tavoin. Se myös kannustaa työnantajia pitämään entistä parempaa huolta henkilöstönsä työkyvystä.

Maksuluokkamalli vaikuttaa merkittävästi suurten työnantajien työeläkemaksuihin. Yksinkertaistettuna näin: mitä enemmän työntekijöitä joutuu ennenaikaiselle eläkkeelle heikentyneen työkyvyn vuoksi, sitä suuremmat vakuutusmaksut työnantajalle tulee maksettavaksi.

Työnantajat ovat aiheellisesti kysyneet, miten uudistus vaikuttaa heidän kustannuksiinsa. Mitä tulisi vähintään tietää muutoksista ja millaisia toimenpiteitä kannattaa harkita?

Yli 55-vuotiaiden palkkaaminen on entistä riskittömämpää

Jatkossa yli 55-vuotiaiden työntekijöiden palkkaaminen on työnantajille aiempaa riskittömämpää. Kun yritys palkkaa uuteen työsuhteeseen yli 55-vuotiaan henkilön, yritykselle ei tule maksuluokkavaikutuksia, vaikka työntekijä tulisi työkyvyttömäksi.

– Enää ei ole riskiä siitä, että työnantajille aiheutuisi lisäkustannuksia korkeampien työeläkevakuutusmaksujen muodossa. Jos yrityksessä eläkemaksukustannukset ovat vaikuttaneet tämän ikäluokan palkkaamiseen, on viimeistään nyt aika hyödyntää ikääntyvien osaaminen ja kokemus myös rekrytointivalinnoissa, tiimipäällikkö Miika Aromaa Ilmarisesta sanoo.

Vastaavasti ammatillisen kuntoutuksen kautta työllistäessään työnantaja saa pitkän suoja-ajan maksuluokkaansa. Jos työntekijä tulisi viiden seuraavan vuoden aikana työkyvyttömäksi, ei eläke vaikuta yrityksen maksuluokkaan. 

Maksuluokan vaikutus maksuihin pienenee

Uudistuksen myötä maksuluokan vaikutus maksuihin pienenee.

– Tämä tarkoittaa sitä, että korkean työkyvyttömyysriskin työnantajat eivät maksa enää niin paljon vakuutusmaksuja. Kääntöpuolena on se, että matalan riskin työnantajat eivät saa enää yhtä paljon alennusta maksuunsa maksuluokan kautta, Aromaa kertoo.

Muutokset nykyiseen maksutasoon ovat yleensä korkeintaan muutaman prosentin kymmenyksen verran työnantajan maksamista palkoista. Muutoksen seurauksena myöskään maksuluokasta toiseen siirtyminen ei muuta enää TyEL-maksutasoa yhtä voimakkaasti kuin ennen.

Määräaikaiset työkyvyttömyyseläkkeet vaikuttavat jatkossa maksuluokkaan

Maksuluokkamallin uudistus tuo muutoksia siihen, miten määräaikaiset työkyvyttömyyseläkkeet vaikuttavat maksuluokkaan.

– Uudistuksen myötä työntekijän työkyvyttömyys vaikuttaa aiempaa nopeammin työnantajan maksuluokkaan. Onkin tärkeää varmistaa, että henkilöstön työkykyä tukevat toimintamallit ovat kunnossa ja mahdolliset haasteet työssä suoriutumisessa havaitaan jo varhaisessa vaiheessa. Näissä asioissa kannattaa tehdä tiivistä yhteistyötä sekä työterveyshuollon että Ilmarisen asiantuntijoiden kanssa.

Muutokset voimaan vaiheittain

Maksuluokkamallin muutokset tulevat voimaan usean vuoden aikana vähitellen. Muutosten täysi vaikutus näkyy vasta tämän vuosikymmenen lopulla.

– Koska muutokset tulevat voimaan vaiheittain, on hyvin aikaa käydä muutokset läpi asiantuntijoidemme kanssa ja miettiä sopivat työkykyjohtamisen käytännöt, Aromaa summaa.

Asiantuntijamme auttavat maksuluokkiin liittyvissä asioissa. Tutustu myös monipuolisiin työkykypalveluihimme.

Tule mukaan koulutuksiimme:

Lue myös:

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita