Blogit

Työterveyslääkärin käyttöopas aloittelijalle

Omasta työkyvystä kannattaa pitää huolta, ja työterveyslääkäri on siihen oiva kumppani. Työterveyslääkäreitä moneen lähtöön: on isoja, pieniä, tummia, vaaleita, kaljuja ja karvaisia. Toiset ovat ihania, toiset taas ärtyisiä, kuivakoita, ujoja, suulaita vitsiniekkoja tai tiukan asiallisia.

Minulla on laaja kokemus työterveyslääkäreistä. Olen toiminut työterveyslääkärinä 20 vuotta ja moni kavereistani on työterveyslääkäri, koulutan työterveyslääkäreitä ja olen ollut työterveyshuollossa itse potilaana. Kokemukseni perusteella olen koonnut muutamia vinkkejä, joilla meidän työterveyslääkärien kanssa pärjää. Työterveyshoitajiinkin neuvot pätevät melko hyvin, mutta pesen käteni kaikesta vastuusta, mikäli ohjeita sovelletaan muiden erikoisalojen lääkäreihin.

 1. Muista käytöstavat ja huumori
  Työterveyslääkärit ovat siinä mielessä perinteistä porukkaa, että he arvostavat hyvää käytöstä. Tervehtimällä, kiittämällä ja pyytämällä anteeksi, jos on vaikka myöhässä, tekee heihin hyvän vaikutuksen. Kiroilusta he eivät keskimäärin tykkää. Tämä ei tarkoita, ettet voisi piristää työterveyslääkärin päivää (pienellä) vitsillä vastaanotolla. Älä kuitenkaan loukkaannu, jos hän ei hekota holtittomasti, vaan sanoo ”noh, noh” ja hymyilee hillitysti. Hänellä on joku kumma käsitys, että vastaanotolla lääkärin tulee olla asiallinen.

 2. Kerro työstäsi
  Työterveyslääkärit ovat sairaalloisen kiinnostuneita toisten ihmisten työstä. He utelevat millaisia työvälineitä käytät, missä asennoissa ja mihin kellonaikaan teet töitä, mitä syöt kesken työpäivä ja teetkö töitä työpaikalla vai kotona. Joku pakkomielle muiden vaatteisiin heillä myös on. He utelevat onko sinulla töissä kypärä vai lippalakki, haalari vai t-paita ja oletko muistanut kemikaalisuojahanskat. Välillä he menevät niin pitkälle, että tuppaavat työpaikallesi asti katselemaan ja kyselemään työstäsi. Älä anna sen häiritä. Kun kerrot auliisti työstäsi, saat hänestä uskollisen kuuntelijan myös tilanteisiin, joissa haluat keventää mieltäsi yli-innokkaasta pomosta tai rasittavasta tiimikaverista.

 3. Kehu sopivasti
  Työterveyslääkäri on kauhean ylpeä omasta alastaan, eikä ikinä vaihtaisi paikkaa kirurgikaverinsa kanssa. Hän kärsii kuitenkin salaa siitä, että saippuasarjoissa ei koskaan seikkaile komea työterveyslääkäri, ja on hiukan kateellinen, kun sydänlääkäri rehvastelee kahvihuoneessa potilailta saaduilla villasukilla. Tämän kun muistaa, saa työterveyslääkärin syömän kädestään sopivaan väliin ujutetulla ”olipa hyvä, että tulin tänne käymään, ei ne siellä sairaalassa ymmärtäneet työolosuhteistani mitään”- fraasilla.

 4. Työterveyslääkärillä on tiimipelaaja
  Työterveyslääkäri on sydämeltään aito tiimipelaaja, ja kuten muutkin joukkuelajien edustajat, hän on ylpeä joukkueestaan. Omat ketjukaverit eli työterveyshoitaja, fysioterapeutti, psykologi ja sosiaalityöntekijä ovat erityisen lähellä hänen sydäntään, ja hän luottaa heihin kuin kallioon. Hän juttelee sinulle vastaanotolla heidänkin tekemisistään, ja saatat huomata, että hän on äkkiä sopinut sinulle nettitreffit psykologin kanssa tai jumppatapaamisen fysioterapeutille. Hän odottaa myös sinun olevat joukkuepelaaja, ja saattaa ehdottaa, että tapaamiseen pyydetään esimiestäsi keskustelemaan työjärjestelyistäsi. Nämä työterveysneuvottelut ovat työterveyslääkärin arkea, ja hän vannoo yhteistyön nimiin tässäkin asiassa. 

 5. Pidä kiinni sovitusta aikataulusta
  Työterveyslääkärit ovat aikataulufriikkejä ja tulevat kärttyisiksi, jos heidän aikataulunsa on myöhässä. He arvostavat tosi paljon, jos tulet vastaanotolle ajoissa, etkä ylitä omaa varattua aikaasi. Helppoja irtopisteitä saat, jos varaat pitkälle asialle tupla-ajan. Sama periaate koskee lausuntopyyntöjä. Jos vastaanotolla kerrot Kelan tarvitsevan B-lausuntoa huomiseksi, voit havaita työterveyslääkärin leukaperien kiristyvän. Huomaat selkeän eron, jos kerrot tarvitsevasi lausunnon parin viikon sisään. Silloin hänen olemuksensa pysyy rentona ja olemuksensa aurinkoisena.

 6. Kerro rohkeasti ihan pienistäkin vaivoista
  Monet miettivät, ovatko kyllin kipeitä mennäkseen lääkäriin. Työterveyslääkärissä siitä ei tarvitse huolehtia. On kyseessä sitten sairaus tai työyhteisöasia, he haluavat puuttua peliin pulmien ollessa vielä pieniä. Tulokset ovat kuulemma parempia mitä varhemmin niihin puututaan. Itseasiassa työterveyslääkärit menevät niin pitkälle, että haluavat keskustella ammattitaudistasi, ylipainostasi ja diabeteksestasi jo ennen kun olet edes saanut niitä! Aika veitikoita.

Työnantajan tulee järjestää työterveyshuolto

Jos sinulla ei ole työterveyshuoltoa, voit muistuttaa työnantajaa, että sen järjestäminen on  hänen lakisääteinen velvollisuutensa, jos yrityksessä on yksikin työntekijä.  Pakollisen ennaltaehkäisevän työterveyshuollon lisäksi yrittäjä voi hankkia myös vapaaehtoiset sairaanhoitopalvelut valitsemassaan laajuudessa.

Toimiva työterveysyhteistyö on tärkeä osa yrityksen työkykyjohtamista. Hyvässä työterveysyhteistyössä työntekijät, työnantaja sekä työterveyshuolto edistävät yhdessä suunnitellen ja toimien työntekijöiden työkykyä.

Lue lisää toimivasta työterveysyhteistyöstä

Heidi Furu
johtava asiantuntija, Ilmarinen
lääketieteen tohtori, työterveyshuollon erikoislääkäri

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 25.6.2024

Kesä ja liikunta – onko pakko mahtua kalenteriin?

Kesän (ja kesäloman) aikana arjen liikkumisrutiineihin tulee helposti muutoksia. Esimerkiksi mökille tai lomareissulle suunnatessa kuntosalikortti jää hyllylle ja loman alkaessa työmatkapyöräilijänä kilometrejä ei enää kerry päivittäin. Pitääkö potea huonoa omaatuntoa?

Kesä ja liikunta – onko pakko mahtua kalenteriin?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita