Eläkekertymä selviää työeläkeotteesta

Paljonko minulle on karttunut eläkettä? Jokainen ansaitsemasi euro kasvattaa eläkettäsi, jonka näet työeläkeotteeltasi. Tutustu siihen verkossa ja tee tarvittaessa korjauspyyntö.

Eläkeotteeseesi tutustut helpoiten verkossa, jossa voit tarkistaa sen milloin tahansa. Verkon työeläkeote on reaaliaikainen ja näet sieltä myös kuluvan vuoden tiedot. Vuoden 2018 ansiotiedot päivittyvät verkkopalveluun viimeistään huhtikuun alkuun mennessä.

Työeläkeotteeltasi näet

  • työansiosi ja yrittäjätoimintasi
  • eläkettä kartuttaneet tutkinnot ja palkattomat etuudet
  • eläkekertymän

Työeläkeotteeltasi et näe

  • ulkomailla vakuutettua työskentelyä
  • mahdollista vapaaehtoista eläketurvaa
  • mahdollisen kansaneläkkeen määrää

Eläkekertymän tarkistaminen kannattaa

Työn tekeminen kasvattaa eläkettäsi, koska työnantajasi huolehtii eläketurvastasi. Yrittäjänä huolehdit siitä itse. Mitä enemmän ja vanhemmaksi teet töitä, sitä suuremmaksi eläkkeesi kasvaa.  

Sinulle tähän asti kertyneen eläkkeesi määrän voit tarkistaa työeläkeotteestasi. Siitä näet, kuinka paljon olet saanut palkkaa, milloin ja kenen palveluksessa, ja kuinka paljon työsuhteistasi tai yrittäjyydestäsi on kertynyt sinulle eläkettä. Kun työsuhteesi näkyy eläkeotteessasi juuri sellaisena kuin pitääkin, tiedät että työnantajasi on huolehtinut eläketurvastasi.   

Tutustu eläkeotteeseesi! Sinun vastuullasi on tarkistaa, että sen sisältämät tiedot pitävät paikkansa; sinä tiedät parhaiten, missä olet ollut töissä ja milloin, ja mitä olet töistäsi ansainnut. Säästä siis kaikki työsopimuksesi ja -todistuksesi sekä vuoden viimeiset palkkakuittisi. Niillä voit tarvittaessa todistaa, että olit töissä ja eläkettä ansaitsemassa, vaikka työsuhdettasi ei eläkeotteessasi näkyisikään. 

Eläkeotteen tarkistat helposti verkossa

Helpoiten tutustut työeläkeotteeseesi verkkopalvelussamme. Siellä voit tarkistaa eläkekertymäsi milloin tahansa. Palvelu sisältää myös eläkelaskurin, jota voit käyttää tulevan eläkkeesi arvioimiseen.

Pistäydy verkossa vaikka saman tien ja ilmoita, että haluat saada vastedes käyttää verkon työeläkeotetta! Sen jälkeen eläkeote ei ilmesty enää paperisena kotiisi, vaan pelkästään verkkopalveluun.

Työeläkeotteen saat viimeisimmästä eläkeyhtiöstäsi

Saat eläkeotteesi siitä työeläkevakuutusyhtiöstä, jossa tämänhetkinen työnantajasi on vakuuttanut sinut työntekijän eläkevakuutuksella eli TyEL-vakuutuksella tai jossa olet yrittäjänä vakuuttanut itsesi yrittäjän eläkevakuutuksella eli YEL-vakuutuksella. Jos et ole töissä, saat eläkeotteesi siitä eläkeyhtiöstä, jossa vakuutuksesi oli viimeksi. 

Saat työeläkeotteen, kun asut Suomessa ja olet 18–67-vuotias työntekijä tai yrittäjä. Saat sen myös jos olet osa-aikaeläkkeellä tai osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Jos olet jollain muulla eläkkeellä tai jos asut ulkomailla, et saa työeläkeotetta. 

Jos et ole varma, missä vakuutuksesi on tai oli, tarkista se verkkopalvelustamme tai soita asiakaspalveluumme.

Ota yhteyttä

Työeläkekertymä kotiin paperisena

Paperisessa työeläekeotteessa on ansiotiedot ainoastaan edellisen kalenterivuoden loppuun asti. Saat eläkeotteen paperisena kotiisi joka kolmas vuosi, syksyllä ellet ole valinnut verkon otetta tai käynyt tarkistamassa työeläkeotettasi verkossa. Saapumisvuosi riippuu siitä, missä kuussa olet syntynyt: 

Syntymäkuukausi

Työeläkeotteen   saapumisvuosi

Tammi–huhtikuu

2019

Touko–elokuu

2020

Syys–joulukuu

2021

Kun olet täyttänyt 59 vuotta, saat työeläkeotteen postitse joka vuosi.

Tarkista kertyneen eläkkeesi tiedot tarkasti

Kun tutustut työeläkeotteeseesi, tarkista, että se sisältää kaikki ne työsuhteet, joista eläkettä voi kertyä. Jos jokin työsuhde puuttuu, sinulle ei ole kertynyt siitä eläkettä. Ota siinä tapauksessa heti yhteyttä meihin, niin me lähestymme kyseistä työnantajaa puolestasi. 

Jos puutteet koskevat yli 6 vuotta vanhoja tietoja, tarvitsemme yhteydenottoamme varten sinulta kirjallista aineistoa, jolla voimme osoittaa työnantajalle, että eläketurvasi vaatii korjaamista. Kirjallinen aineisto on työsopimus, työtodistus, palkkakuitti tai jokin muu selvitys. Mitä luotettavamman aineiston pystyt meille antamaan, sitä varmemmin saat eläketurvasi kuntoon jälkikäteen ja hyvinkin pitkältä ajalta.