Eläkekertymä selviää työeläkeotteesta

Paljonko minulle on karttunut eläkettä? Jokainen ansaitsemasi euro kasvattaa eläkettäsi, jonka näet työeläkeotteeltasi. Tutustu siihen verkossa ja korjaa sitä jos tarvetta on.

Työeläkeotteeltasi näet

  • työansiosi ja yrittäjätoimintasi,
  • eläkettä kartuttaneet tutkinnot ja palkattomat etuudet
  • ja eläkekertymän.

Työeläkeotteeltasi et näe

  • kuluvan vuoden ansiotietoja,
  • ulkomailla vakuutetun työskentelyä
  • mahdollista vapaaehtoista eläketurvaa
  • tai mahdollisen kansaneläkkeen määrää.

Tarkista työeläkeotteesi

Eläkekertymän tarkistaminen kannattaa

Työn tekeminen kasvattaa eläkettäsi, koska työnantajasi huolehtii eläketurvastasi. Yrittäjänä huolehdit siitä itse. Mitä enemmän ja vanhemmaksi teet töitä, sitä suuremmaksi eläkkeesi kasvaa.  

Sinulle tähän asti kertyneen eläkkeesi määrän tarkistat työeläkeotteestasi. Siitä näet, kuinka paljon olet saanut palkkaa, milloin ja kenen palveluksessa, ja kuinka paljon työsuhteistasi tai yrittäjyydestäsi on kertynyt sinulle eläkettä. Kun työsuhteesi näkyy eläkeotteessasi juuri sellaisena kuin pitääkin, tiedät että työnantajasi on huolehtinut eläketurvastasi.   

Tutustu eläkeotteeseesi joka vuosi. Sinun vastuullasi on nimittäin tarkistaa, että sen sisältämät tiedot pitävät paikkansa; sinä tiedät parhaiten, missä olet ollut töissä ja milloin, ja mitä olet töistäsi ansainnut. Säästä siis visusti kaikki työsopimuksesi ja -todistuksesi sekä vuoden viimeiset palkkakuittisi. Niillä voit tarvittaessa todistaa, että olit töissä ja eläkettä ansaitsemassa, vaikka työsuhdettasi ei eläkeotteessasi näkyisikään. 

Eläkeotteeseesi tutustut helpoiten verkossa, jossa voit tarkistaa sen milloin tahansa. Saat sen halutessasi paperisena kotiisi joka kolmas vuosi.

Työeläkeotteen saat viimeisimmästä eläkeyhtiöstäsi

Saat työeläkeotteen, kun asut Suomessa ja olet 18–67-vuotias työntekijä tai yrittäjä. Saat sen myös jos olet osa-aikaeläkkeellä tai osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Jos olet jollain muulla eläkkeellä tai jos asut ulkomailla, et saa työeläkeotetta. 

Saat eläkeotteesi siitä työeläkevakuutusyhtiöstä, jossa tämänhetkinen työnantajasi on vakuuttanut sinut työntekijän eläkevakuutuksella eli TyEL-vakuutuksella tai jossa olet yrittäjänä vakuuttanut itsesi yrittäjän eläkevakuutuksella eli YEL-vakuutuksella. Jos et ole töissä, saat eläkeotteesi siitä eläkeyhtiöstä, jossa vakuutuksesi oli viimeksi. 

Jos et ole varma, missä vakuutuksesi on tai oli, tarkista se verkkopalvelustamme tai soita asiakaspalveluumme, niin asia selviää.

Ota yhteyttä

Eläkeotteen tarkistat helposti verkossa

Helpoiten tutustut työeläkeotteeseesi verkkopalvelussamme. Siellä voit tarkistaa eläkekertymäsi milloin tahansa ja lähettää meille ilmoituksen, jos huomaat otteessasi virheen.  Palvelu sisältää myös eläkelaskurin, jota voit käyttää tulevan eläkkeesi arvioimiseen. 

Pistäydy verkossa vaikka saman tien ja ilmoita, että haluat saada vastedes eläkeotteesi sinne. Sen jälkeen eläkeote ei ilmesty enää paperisena kotiisi, vaan pelkästään verkkopalveluun, ja luonto kiittää!

Tarkista työeläkeotteesi

Työeläkekertymä kotiin paperisena

Jos et välitä verkosta, saat eläkeotteen paperisena kotiisi joka kolmas vuosi, syksyllä. Saapumisvuosi riippuu siitä, missä kuussa olet syntynyt, näin: 

Syntymäkuukausi

Työeläkeotteen   saapumisvuosi

Tammi–huhtikuu

2019

Touko–elokuu

2017

Syys–joulukuu

2018

Kun olet täyttänyt 59 vuotta, saat työeläkeotteen postitse joka vuosi.

Tarkista kertyneen eläkkeesi tiedot tarkasti

Kun tutustut työeläkeotteeseesi, tarkista, että se sisältää kaikki ne työsuhteet, joista eläkettä ylipäätään voi kertyä . Jos jokin työsuhde puuttuu, sinulle ei ole kertynyt siitä eläkettä. Ota siinä tapauksessa heti yhteyttä meihin, niin me lähestymme kyseistä työnantajaa puolestasi. 

Jos puute koskee yli 6 vuotta vanhoja tietoja, tarvitsemme yhteydenottoamme varten sinulta kirjallista aineistoa, jolla voimme osoittaa työnantajalle, että eläketurvasi vaatii korjaamista. Kirjallinen aineisto on työsopimus, työtodistus, palkkakuitti tai jokin muu selvitys. Mitä luotettavamman aineiston pystyt meille antamaan, sitä varmemmin saat eläketurvasi kuntoon jälkikäteen ja hyvinkin pitkältä ajalta.