YEL-maksu

Yrittäjänä vastaat YEL-maksustasi itse. YEL-maksusi lasketaan YEL-työtulosi perusteella. Maksu on joustava. Voit halutessasi väliaikaisesti alentaa tai nostaa maksua. Voit vähentää YEL-maksun täysimääräisenä verotuksessa.

YEL-maksu on tietty prosentti YEL-työtulosta. Koska YEL-vakuutus on lakisääteinen, YEL-prosentti on sama kaikille yrittäjille. Sen vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö vuosittain. Mitä enemmän maksat YEL-vakuutusmaksuja, sitä suuremman eläkkeen ja paremman sosiaaliturvan saat.

Laske YEL-maksu YEL-laskurilla

YEL-maksu ja YEL-maksuerät vaihtelevat jonkin verran. Siihen vaikuttaa neljä asiaa.

 1. Ikäsi. Alle 53- ja vähintään 63-vuotiaana maksat vähemmän kuin 53-62-vuotiaana siirtymäaikana vuosina 2017-2025. Yli 53-vuotiaana puolestaan maksat korotettua maksuprosenttia 53-vuotispäivää seuraavan vuoden alusta aina sen kalenterivuoden loppuun, jona täytät 63 vuotta.
 2. Ensikertalaisuutesi. Kun ryhdyt yrittäjäksi ensimmäistä kertaa, saat alkavan yrittäjän alennuksen.
 3. Maksuerien määrä ja maksujen ajankohta. Vähiten maksaa se, joka maksaa YEL-maksunsa yhdessä erässä tammikuussa.
 4. Verotus. Vähennät verotuksessa kaikki YEL-maksusi,  jolloin vakuutusmaksusi pienentää verotustasi.

Ikä, v.

Eläkkeen kertyminen, % työtulosta v. 2020

YEL-maksu, % työtulosta v. 2020

YEL-maksu, % työtulosta v. 2019

Alle 53

1,5

24,1

24,1

53-62

1,7

25,6

25,6

Väh. 63 

1,5

24,1

24,1

Mitä YEL-maksulla saa?

YEL-työtulo on yrittäjän sosiaaliturvan perusta. Sen perusteella lasketaan

 • vanhuus-, työkyvyttömyys- ja osittainen vanhuuseläke
 • sairauspäiväraha
 • äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainraha sekä osittainen vanhempainraha
 • erityishoitoraha
 • kuntoutusraha
 • mahdollisuus työttömyyspäivärahaan
 • ja perheelle maksettava perhe-eläke yrittäjän kuolemantapauksen yhteydessä.

Aloittavan yrittäjän alennus

Ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyvän taivalta helpottaa se, että saat YEL-maksusta 22 prosentin alennuksen. Saat alennusta 4 vuoden ajan iästäsi riippumatta. Alennetun maksun näet oheisesta taulukosta. 

Yrittäjän ikä, v.

YEL-maksu, % työtulosta vuonna 2020

YEL-maksu, % työtulosta vuonna 2019

Alle 53

 18,798

18,798

53-62

 19,968

19,968

Väh. 63

 18,798

18,798

Jos ensimmäinen YEL-vakuutuksesi kestää alle 4 vuotta, sinulle jää alennusta säästöön. Saat sen käyttöösi, kun otat uuden YEL-vakuutuksen. 

Vastaanota yel-maksut sähköisesti

Haluatko YEL-laskut sähköisesti? Sähköinen lasku saapuu nopeasti ja ympäristöä säästäen, ja se on helppo arkistoida.

Maksa YEL-maksut kalenterivuosittain niin monessa erässä kuin haluat: 1, 2, 3, 4, 6 tai 12 erässä. Maksa kuitenkin vähintään puolet YEL-maksusta ennen elokuuta.

Mitä harvemmin ja aikaisemmin maksat, sitä vähemmän maksat. Se johtuu siitä, että saat maksusta korkohyvitystä tai -veloitusta. Korko on vakuutusmaksukorko, joka on 2 prosenttia vuonna 2020. Hyvitys tai veloitus lasketaan laskutuskauden puolivälistä eräpäivään.

Pienimmillään YEL-maksusi on, kun maksat sen kerran vuodessa tammikuussa. Suurimmillaan maksu puolestaan on silloin, jos se painottuu loppuvuoteen.

Voit muuttaa eräkuukausia ja maksujen rytmitystä, kun haluat.

Muuta maksueriä

YEL-maksun eräpäivä on kuukauden 20. tai sitä seuraava ensimmäinen arkipäivä. Jos unohdat maksaa laskun ajoissa, maksat viivästyskorkoa. Viivästyskorko päivitetään puolen vuoden välein. Tammikuusta 2020 alkaen se on 8,0 prosenttia.

Jos YEL-maksusi eräpäivä lähenee mutta varasi ovat vähissä, ei hätää. Hae maksuaikaa. Tai maksa maksut kokonaan toiseen tahtiin.

Hae maksuaikaa

Voit muuttaa YEL-vakuutusmaksuasi tilapäisesti eli joustaa maksussa.

Tilapäinen maksun muutos vaikuttaa vain eläketurvaasi eli muutos parantaa tai heikentää sinulle kertyvää eläkettä. Muuhun sosiaaliturvaasi tilapäinen maksun muutos ei vaikuta, koska muu sosiaaliturva perustuu vahvistettuun YEL-työtuloon.

Jos haluat muuttaa YEL-maksuasi ja YEL-työtuloasi pysyvästi, muuta maksun sijaan työtuloasi. Silloin muutos koskee eläketurvasi lisäksi myös muuta sosiaaliturvaasi.

Milloin voit käyttää maksujoustoa?

Voit käyttää maksujoustoa yhden kerran kalenterivuoden aikana. Lisäksi:

 • YEL-vakuutuksesi on voimassa koko kalenterivuoden
 • et saa aloittavan yrittäjän alennusta
 • sinulla ei ole erääntyneitä, maksamattomia YEL-maksuja
 • et saa työeläkettä Suomesta

Vähemmän voit maksaa seitsemänä peräkkäisenä vuotena enintään kolme kertaa. Enemmän voit maksaa niin monena vuonna kuin haluat.

Maksa enemmän

Maksa YEL-maksua tavallista enemmän, kun haluat parantaa eläketurvaasi tilapäisesti yhdeltä vuodelta. Tai vähentää yrityksesi tulosta. 

Silloin maksat kyseiseltä vuodelta ylimääräisen YEL-maksun. Ylimääräinen YEL-maksu on valintasi mukaan 10–100 prosenttia vahvistetun työtulosi mukaisesta YEL-maksusta. Maksa maksu vuoden loppuun mennessä ja vähennä se verotuksessa muiden YEL-maksujen tapaan.

Voit toimia näin niin monena vuonna kuin haluat.

Maksa vähemmän

Maksa YEL-maksua tavallista vähemmän, kun haluat maksaa yhden vuoden aikana tavallista vähemmän vakuutusmaksuja. Samalla pienennät kyseistä vuotta koskevaa eläketurvaasi.  

Voit laskea maksuasi 10–20 prosenttia vahvistetun työtulosi mukaisesta YEL-maksusta. Voit toimia näin seitsemänä peräkkäisenä vuotena enintään kolme kertaa.

Käytä maksujoustoa

Muuta työtuloa

 

YEL-maksun maksaja olet sinä tai yrityksesi. Vähennä kaikki YEL-maksut joko henkilökohtaisesta tai yrityksesi verotuksesta.

Jos maksat YEL-maksut itse, vähennä ne sinun tai puolisosi henkilökohtaisesta verotuksesta. Maksut kannattaa vähentää sen puolison verotuksesta, jolla on suuremmat palkkaverotuksen ja muut progressiivisen verotuksen kohteena olevat ansiotulot.

Jos YEL-maksut maksaa yrityksesi, vähennä maksut yrityksesi tuloksesta. 

Ota YEL-vakuutus