Artikkelit

Marketta Rantama ryhtyi yrittäjäksi eläkkeellä ja murtaa nyt ennakkoluuloja – ”Olisinko heittänyt osaamiseni romukoppaan?”

Työssä käymisen ja eläkkeellä olemisen raja on ihmisille usein hyvin jyrkkä, sanoo eläkkeellä yrittäjäksi ryhtynyt Marketta Rantama. Omalla esimerkillään hän haluaa kannustaa ikätovereitaan hyödyntämään rohkeasti osaamistaan. Hänelle yrittäjyys on tuonut elämään mielekästä sisältöä sekä vapauden puhua täysin omien arvojensa pohjalta.

Kun Marketta Rantama tuli eläkeikään, hänelle oli ollut jo pitkään selvää, ettei hän ollut valmis jättäytymään kokonaan työelämän ulkopuolelle.

– Kun jäin eläkkeelle, olisinko heittänyt osaamiseni romukoppaan? Se ajatusmalli ei sopinut minulle, Rantama kertoo.

Vanhuuseläkkeelle siirtyessään Rantamalla oli 40 vuoden kokemus henkilöstöhallinnosta. Ennen yrittäjäksi ryhtymistään hän työskenteli Itä-Suomen yliopiston henkilöstön kehittämispäällikkönä.

Rantama piti työstään yliopistolla, mutta hänen mielessään oli kypsynyt halu kokeilla jotain uutta. Hän haaveili yrittäjyydestä, johon hän haki lisää osaamista vuoden kestäneestä digiyrittäjäkoulutuksesta.

– Kerroin esihenkilölleni suunnitelmistani jo kahta vuotta aiemmin. Olin ollut samoissa tehtävissä pitkään, ja halusin nyt käyttää osaamistani uudessa muodossa.

Lyhyempi työviikko toi lisää vapautta

Jäähyväiskahvit yliopistolla oli juuri ehditty juoda, kun koronapandemia iski keväällä 2020. Poikkeustilanne hidasti luonnollisesti myös Rantaman yrityksen alkutaivalta.

Vähitellen liiketoiminta alkoi saada tuulta purjeisiinsa. Tällä hetkellä Rantama tekee työtä noin 50-prosenttisella työajalla. Se tuntuu hänestä sopivalta, sillä aikaa jää myös muuhun elämään, kuten matkusteluun, harrastuksiin ja lapsenlapsen kanssa puuhasteluun.

Marketta Rantama

  • 67-vuotias kuopiolainen yrittäjä ja eläkeläinen.
  • Ikäjohtamisen ja työurien pidentämisen asiantuntija. Kouluttaja, valmentaja ja kokemusasiantuntija.
  • Työskennellyt uransa aikana työeläkealalla ja henkilöstöhallinnossa.
  • Aktiivinen liikkuja. Harrastaa kestävyysjuoksua, matkustelua ja laulamista.
  • Työuran jälkeen haaveilee vapaaehtoistyöstä.

 

Nykyisin Rantama valmentaa sekä työnantajia että työntekijöitä laadukkaiden ja pitkien työurien toteuttamiseen. Tavoitteena on, että osaava työvoima pysyy talossa, tietotaito siirtyy eteenpäin ja eläkkeeltä palataan työhön.

Eläkkeellä oleva yrittäjä törmää myös ennakkoluuloihin

Pääasiassa ihmiset ovat suhtautuneet Rantaman uuteen elämänvaiheeseen myönteisesti. Ennakkoluulojakin kuitenkin on. Eläkkeellä olemisen ja työnteon rajapinta on hänen mukaansa ihmisille yhä yksioikoinen.

– Eläkkeelle siirtyminen nähdään ikään kuin pääsynä kissanpäiville. Haluan rohkaista ikätovereitani käyttämään osaamistaan eläkkeelle siirtymisen jälkeenkin. En tarkoita, että kaikkien pitäisi tehdä töitä eläkkeellä, mutta olisi tärkeää löytää mielekästä tekemistä.

Työssään Rantama on huomannut, että moni eläkeläinen haluaisi tehdä töitä. Hän on tuottanut yhteistyössä Eläkeliiton kanssa Eläkkeeltä töihin -valmennuksen ja tavannut koulutusten kautta lukuisia eläkeläisiä, joita kiinnostaisi tavalla tai toisella olla mukana työelämässä.

Ilmarisen tutkimuksen mukaan 65 prosenttia, eli reilusti yli puolet eläkeläisistä haluaisi tehdä töitä. Tärkeimpiä syitä olivat mielekkäät tehtävät ja palkka.

Nykyinen tai tuleva eläkeläinen, kiinnostaako työuran jatkaminen?

Marketta Rantama antaa viisi vinkkiä työelämän taitekohdassa oleville ikätovereilleen, jotka haaveilevat työnteosta vanhuuseläkkeellä.

  1. Ole rohkea! Ikä ei ole este uuden oppimiselle.
  2. Älä siirry eläkeiän kynnyksellä odotushuoneeseen, vaan vahvista omaa osaamistasi kaikin mahdollisin keinoin. Ota vastaan kaikki koulutus ja kehittämismahdollisuudet, joita työnantajallasi on tarjota. Sinulle on kysyntää!
  3. Suunnittele siirtymävaihe hyvin. Jos eläkkeelle siirtymiseen ei valmistaudu, putoaa tyhjän päälle.
  4. Mieti omia arvojasi. Missä haluat niitä käyttää?
  5. Jää hyvillä mielin eläkkeelle. Jos työpaikalla on ollut ongelmia, ne kannattaa selvittää. Hyvän mielen eläkeläinen on brändilähettiläs myös entiselle työnantajalle.

Ei minkään roolin vanki

Jotkut ovat ihmetelleet Rantaman valintaa ryhtyä yrittäjäksi, sillä pitävät sitä vaikeana lajina. Rantamalle yrittäminen ja työnteko on kuitenkin innostavaa.

– Yrittäminen antaa valtavasti. Se laajentaa verkostoja, ja omat tietovarastotkin pääsevät käyttöön. Olen myös virkeämpi, kun liikun ja tapaan ihmisiä, hän sanoo.

Ennen kaikkea hän arvostaa yrittäjyyden tuomaa vapautta.

– Teen työtä omaan lukuuni ja puhun omien arvojeni pohjalta. En ole minkään roolin vanki.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita