Artikkelit

Eläkkeelle jääminen voi olla odotettu saavutus tai jopa pelottaa – 5 vinkkiä henkiseen valmistautumiseen

Pitkän työuran jäädessä taakse ihminen kohtaa useita muutoksia. Vanhuuseläkkeelle jääminen on monelle tapahtuma, jota on odotettu hartaasti. Osalle tilanne voi kuitenkin aiheuttaa myös kielteisiä tunteita, jopa pelkoa. Olipa tunnereaktio mikä tahansa, eläkeaikaan kannattaa valmistautua.

– Eläkkeelle jääminen on työelämän suurin muutoskohta. Työelämässä ja elämässä yleensäkin muutoksista selviää paremmin, kun niihin on valmistautunut ja niihin on saanut tukea, startup-yritys Nextmilen perustaja ja toimitusjohtaja Antti Harjuoja sanoo.

Nextmile tukee työnantajia ja työntekijöitä työelämän suurimmassa muutoskohdassa. Yritys tarjoaa muun muassa verkkovalmennusta henkiseen valmistautumiseen eläkeiän lähestyessä.

Tyypillisesti eläkkeelle siirtyminen aiheuttaa huolia työntekijöissä, joille työ on tärkeä osa elämää ja identiteettiä, Harjuoja kertoo. He saattavat pelätä elämän menettävän sisältöään työuran loppuessa. Uuteen elämänvaiheeseen siirtymistä voi kuitenkin helpottaa valmistautumalla muutoksiin etukäteen. Tuki on usein tarpeen, vaikka eläkkeelle jääminen tuntuisi yksinomaan myönteiseltä muutokselta.

Näin valmistaudut tulevaan eläkeaikaan

Henkisen valmistautumisprosessin aloittaminen tulee useimmille ajankohtaiseksi kahdesta neljään vuotta ennen eläkkeen alkamista. Harjuoja kehottaa miettimään ainakin seuraavia asioita:

1. Ota selvää, mitä asioita sinun tulee hoitaa ennen eläkkeelle jäämistä

Myös käytännön asioiden hoitaminen on osa henkistä valmistautumisprosessia. Tähän voit lukea vinkit artikkelin viimeisestä luvusta.

2. Listaa ylös, mikä kaikki muuttuu

Kun lopetat työurasi, et ole enää esimerkiksi työterveyshuollon ja työsuhde-etujen piirissä. Myös arkirutiinit muuttuvat.

3. Mieti, mitkä asiat ovat sinulle elämässä merkityksellisiä.

Monille meistä tulee ammatin ja työn kautta kokemus siitä, että olemme arvokkaita. Pohdi, kuinka mielekäs ja tärkeä osa elämääsi taakse jäävät asiat ovat, ja millä voit korvata ne.

4. Panosta työn ulkopuolisiin yhteisöihin

Olemme kaikki yhteisöllisiä. Mitä yhteisöjä jää jäljelle, kun kollegat jäävät pois jokapäiväisestä elämästä?

5. Hanki halutessasi vertaistukea

Moni on kiinnostunut siitä, mitä muut samassa tilanteessa olevat pohdiskelevat. Vertaistuki voi olla tärkeä apu uuteen elämänvaiheeseen siirryttäessä.

Työnantaja ja lähipiiri voivat tukea muutoksessa

Myös työnantaja voi tukea työntekijää muutoksen edessä. Harjuojan mukaan on tyypillistä, että henkinen valmistautuminen parantaa myös työn tehokkuutta. Kun lähestyvä muutoskohta selkeytyy, se vapauttaa voimavaroja arkeen ja työn tekemiseen.

Harjuoja huomauttaa, että henkinen tuki on myös arvostuksen osoitus konkareille, jotka ovat eläkkeelle siirryttyäänkin organisaation brändilähettiläitä. Samoin prosessi auttaa löytämään ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita jatkamaan työuraansa eläkeiän jälkeenkin.

– Yllättävän monilla eläkkeeseen valmistautuminen johtaa erilaisiin päätöksiin. Moni oivaltaa, että työ on tärkeä osa elämää, ja ura jatkuukin tavalla tai toisella.

Sen vuoksi eläköitymisen sanoittamiseen on syytä kiinnittää huomiota. Myös kaveriporukan ja läheisten sekä esihenkilön ja tiimin puhe ohjaa päätöksentekoa. Työyhteisön keskustelukykyä onkin tärkeää tukea.

– Usein oletus on, että eläkkeelle jäädään, kun ikä tulee täyteen, vaikka joka toinen on sitä mieltä, että ei tässä nyt välttämättä ole mihinkään kiire, Harjuoja sanoo.

Huomioi nämä käytännön asiat, kun olet jäämässä eläkkeelle

Mitä pidempään töitä tekee, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saa. Into työntekoon onkin lisääntynyt myös eläkeläisten keskuudessa merkittävästi.  

Työnteon keventäminen on mahdollista osittaisella vanhuuseläkkeellä. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle voi siirtyä jo ennen alinta vanhuuseläkeikää sekä vielä sen jälkeenkin. Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella vanhuuseläkkeellä voi työskennellä niin paljon kuin itse haluaa.  

– Työskentely tai yrittäjyys eivät vähennä maksussa olevan eläkkeen määrää, vaan päin vastoin kerryttävät lisää eläkettä. Vaikka vanhuuseläkkeellä olevalla yrittäjällä YEL-vakuutus onkin vapaaehtoinen, niin eläkkeen kertymisen ehtona on, että YEL-vakuutus on voimassa, Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen huomauttaa.

Eläkettä pitää myös muistaa hakea. Ilmarisen asiakkaana eläkkeen hakeminen hoituu helpoiten sähköisesti OmaEläke-palvelussa.

– Eläke on verotettavaa tuloa, joten tarvitset sitä varten myös verokortin. Sovi työnantajasi kanssa työsuhteesi päättymisestä, sillä työsuhteen tulee päättyä ennen eläkkeen alkamista, Pekkarinen lisää.

Tulevan eläkkeen määrää voi arvioida eläkelaskurilla Ilmarisen OmaEläke-palvelussa. Samoin laskurista selviää, milloin vanhuuseläkkeelle tai osittaiselle vanhuuseläkkeelle voi jäädä. Eläkkeen ja palkan verotusta sen sijaan voi arvioida ennakkoon OmaVeron veroprosenttilaskurilla.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 27.2.2024

Edelleen ilmassa – Työkaverit ja mielekäs työ saavat seniorin jatkamaan ja jaksamaan

Rita Paavolainen käy kuntosalilla, hiihtelee ja herää aikaisin aamulla pirteänä purserin töihin Norran lennoille. Aktiivista elämää viettävä Paavolainen olisi jo voinut jäädä eläkkeelle, mutta veri vetää edelleen töihin. Työn merkityksellisyys, mukavat asiakkaat ja työyhteisön vetovoima saivat Paavolaisen jatkamaan töissä vielä seniori-iässä.

Edelleen ilmassa – Työkaverit ja mielekäs työ saavat seniorin jatkamaan ja jaksamaan

Artikkelit 21.2.2024

Uusi työ uudelta alalta – ammatillinen kuntoutus auttoi palaamaan työelämään

Lista kipeistä kohdista on pitkä: niska, selkä, olkapäät, kädet, polvet, nivelet ja nikamat. Pitkiä sairauslomia, useita leikkauksia. Terveysongelmat eivät kuopiolaista Jouni Räsästä kuitenkaan lannistaneet – päinvastoin. Ammatillisen kuntoutuksen avulla Räsänen opiskeli itselleen uuden ammatin, ja nyt työ nuorten parissa on vienyt mennessään.

Uusi työ uudelta alalta – ammatillinen kuntoutus auttoi palaamaan työelämään

Artikkelit 31.1.2024

Työhyvinvointilähetti pitää huolta ergonomiasta Apetitilla – 8 vinkkiä työpaikalle

Apetitin tehtaalla Säkylässä toimii työhyvinvointilähetti, joka opastaa työnsä ohessa muita työntekijöitä hyvään ergonomiaan. Oppinsa lähetti on saanut koulutusohjelmasta, jossa kouluttajana toimi muun muassa työfysioterapeutti. Hankkeen avulla tehtaalla pyritään vahvistamaan työhyvinvointia ja vähentämään tuki- ja liikuntaelinvaivoista johtuvia sairauspoissaoloja.

Työhyvinvointilähetti pitää huolta ergonomiasta Apetitilla – 8 vinkkiä työpaikalle
Lisää ajankohtaisia artikkeleita