Blogit

Suosikkikysymys: Saako eläkkeellä tehdä töitä?

Yhä useampi eläkeläinen tekee töitä eläkkeellä ollessaan. Työtä tekevien eläkeläisten määrä on reilussa kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaistunut, joskin ihan viime vuosina nousu on tasaantunut. Jo noin joka kymmenes eläkeläinen tekee töitä eläkkeellä.

Työnteko paitsi lisää taloudellista hyvinvointia, se myös tuo mielekästä sisältöä elämään. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen moni jää kaipaamaan erityisesti mahtavia työkavereita ja mukavaa työyhteisöä. Työn sosiaalinen puoli onkin merkittävä. Peli ei kuitenkaan ole menetetty, vaan tästä kaikesta voi nauttia vielä eläkkeelläkin.

Asiakaspalvelun tuttu kysymys: Saako eläkkeellä tehdä töitä

Vastaus on kyllä: jos työhaluja riittää, voi vanhuuseläkkeellä ollessaan työskennellä vapaasti niin paljon kuin haluaa. Työskentely tai yrittäjätoiminta ei vaikuta maksussa olevan eläkkeen määrään, vaan työeläke tulee tilille aina kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä kuten ennenkin. Päinvastoin eläkkeen aikana tehdystä työstä kertyy lisää eläkettä. Tämän lisäyksen saa maksuun sitten, kun oma ylin vanhuuseläkeikä tulee täyteen. Vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä ylin vanhuuseläkeikä on 68 vuotta. Vuonna 1958 syntyneillä se on 69 vuotta. Töitä voi jatkaa vielä tämän jälkeenkin, mutta eläkettä siitä ei enää kerry lisää, joten 68-vuotiaana kannattaa olla hereillä ja hakea ansaittu eläke maksuun.

Osittainen vanhuuseläke, tuttavallisesti ove, tarjoaa mahdollisuuden keventää työntekoa jo ennen varsinaista vanhuuseläkeikää. Ovelle voi jäädä syntymävuodesta riippuen 61–62-vuoden iässä ja sen aikana voi työskennellä sen verran kuin haluaa tai voi myös lopettaa työnteon kokonaan. Myös osittaisen vanhuuseläkkeen aikana tehty työ kartuttaa lisää eläkettä, joka maksetaan siinä vaiheessa, kun lopullinen vanhuuseläkeaika koittaa.

Myöskään työkyvyttömyyseläke ei ole esteenä ansiotyölle, jos vaan työkykyä ja voimia on jäljellä ja sopivaa työtä on tarjolla. Ansiotuloja saa olla 855 euroa kuukaudessa (vuonna 2022) tai enintään 40 prosenttia siitä keskiansiosta, joka edelsi työkyvyttömyyden alkamista. Osatyökyvyttömyyseläkeläisillä ansioita voi olla 60 prosenttia eläkettä edeltävistä ansioista. Työkyvyttömyyseläkkeen aikana tehty työ kartuttaa lisää eläkettä, joka huomioidaan aikanaan vanhuuseläkkeen määrässä. Jos työkyky palautuu ja töitä voisi tehdä enemmänkin, voi työkyvyttömyyseläkkeen jättää lepäämään määräajaksi ja tehdä töitä ilman rajoituksia.

Perhe-eläke uudistui vuoden 2022 alussa. Lainmuutoksen myötä perhe-eläkkeestä tuli määräaikainen etuus ja se voidaan nyt myöntää myös avopuolisoille tietyin edellytyksin. Lisäksi perhe-eläkettä maksetaan lapsille 20 ikävuoteen saakka aiemman 18 vuoden sijaan. Perhe-eläkettä maksetaan myönnetyn eläkepäätöksen mukaisesti riippumatta siitä, paljonko leski tai lapset itse ansaitsevat perhe-eläkkeen aikana.

Mitä eläkkeen verotuksessa tulee huomioida?

Eläke on verotettavaa tuloa, joten sitä varten tarvitaan oma verokortti. Verokortti kannattaa tilata OmaVero-palvelusta heti, kun on saanut eläkepäätöksen. Tämän jälkeen verottaja lähettää verokortin suoraan eläkeyhtiöön. Eläkkeen rinnalla tehtävää palkkatyötä varten tarvitaan myös oma verokortti, joka toimitetaan työnantajalle. Jotta veron määrä ei aiheuttaisi yllätyksiä, voi eläkkeen ja palkan verotusta arvioida jo ennakkoon veroprosenttilaskurilla (vero.fi).

Eläkeikä syntymävuoden mukaan

Eläkeikä nousee asteittain syntymävuoden mukaan. Vuonna 1958 syntyneillä alin vanhuuseläkeikä on 64 vuotta, eli heillä eläkeaikaan valmistautuminen alkaa olla ajankohtaista. Eläkkeelle siirrytään vuosi vuodelta myöhemmin, mihin toki vaikuttaa lakisääteinen eläkeiän nousu, mutta työssä myös halutaan olla aiempaa pidempään ja kasvattaa samalla eläkkeen määrää.

Viime vuonna vanhuuseläkehakemuksia saapui Ilmariseen 9 prosenttia edellisvuotta vähemmän, mikä osaltaan myös kertoo siitä, että eläkkeelle jäämistä halutaan myöhentää.

Kiinnostu eläketurvastasi 

Omasta eläketurvasta kannattaa olla kiinnostunut jo hyvissä ajoin ennen varsinaista eläkeikää. Ilmarisen asiakkaille suosittelen lämpimästi säännöllistä vierailua OmaEläke-palvelussa, jossa voi nähdä tähän mennessä kertyneen eläkkeensä määrän, tehdä laskelmia tulevan eläkkeen määrästä tai arvioida, paljonko eläkkeen aikana tehty työ tai yrittäjätoiminta kartuttaisi lisää eläkettä.

Eläkkeen hakeminen hoituu helposti ja vaivattomasti OmaEläke-palvelussa sitten, kun sen aika on. Eläkehakemus kannattaa tehdä noin kaksi viikkoa ennen eläkkeen alkamista. Tärkeää on myös päättää nykyinen työsuhde ennen kuin eläke alkaa, jotta edellytykset eläkkeen myöntämiselle täyttyvät. Hakeminen on helppoa ja eläkepäätöksenkin saa nopeimmillaan päivässä!

Outi Pekkarinen
eläkejohtaja
Ilmarinen
@OutiPekkarinen (twitter.com)

Lisätietoa:

 

 

 • Tapio Miettinen 27.1.2022 klo 16.20
  Olikohan tässä jotakin uutta?
  Vastaa kommenttiin
 • Heikki Pohjola 2.2.2022 klo 11.15
  Kun teet yli seitsenkymmpisenä töitä sinulle ei kerry enää eläkettä, mutta aiemmin ansaittu eläke lasketaan yhteen palkkasi kanssa jolloin veroprogression aiheuttama veroprosentin nousu lohkaisee aimo osan eläkkeestäsi, mikä on aivan kohtuutonta.
  Vastaa kommenttiin
 • Veikko Kukkonen 3.2.2022 klo 14.16
  Miksi eläkeläisen pitää mennä vielä töihin ja viedä se työpaikks nuoremmilts ja todella työtä tarvitsevilta? Heilllä on elämä edessä ja pankista ei saa lainaa, jos ei ole töissä.
  Vastaa kommenttiin
  • Mari 9.2.2022 klo 10.18
   Hei Veikko! Eläkeläiset jatkavat töissä toki oman tilanteensa mukaan ja voivat hyvin myös nauttia ansaitsemistaan eläkepäivistä töitä tekemättä. Monella eläkeläisellä on työelämässä tarvittavia taitoja, jolloin parhaimmillaan kaikki voittaisivat siinä vaiheessa, kun varttuneempien konkareiden kiteytynyt kokemus saataisiin yhdistettyä nuoremman sukupolven teknisen taituruuden ja uusien ideoiden kanssa. Pohdiskelee Mari Ilmarisesta
   Vastaa kommenttiin
 • hra 47 10.5.2022 klo 16.09
  miksei tämä "suosikkikysymys" ole omaeläke-palvelussa suoraan kerrottuna sisään loganneen työkyvyttömyyseläkeläisen tiedoilla varustettuna ? "Myöskään työkyvyttömyyseläke ei ole esteenä ansiotyölle, jos vaan työkykyä ja voimia on jäljellä ja sopivaa työtä on tarjolla. Ansiotuloja saa olla 855 euroa kuukaudessa (vuonna 2022) tai enintään 40 prosenttia siitä keskiansiosta, joka edelsi työkyvyttömyyden alkamista." mistäs tämän enintään 40% tiedon saa ulos ?
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 13.5.2024

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Suomessa väestörakenne on suuressa muutoksessa. Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä, työikäisten suhteellinen määrä vähenee ja vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa. Samaan aikaan kun työuria pitäisi pidentää, suomalaisessa työelämässä ikäsyrjitään edelleen yli 55-vuotiaita. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta ja monimuotoisuuden tunnistamista työpaikoilla – myös johtamisen pitää muuttua.

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Blogit 7.5.2024

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Blogit 2.5.2024

Uskalla puhua eläkkeestä

Kuinka moni miettii eläkettä 17-vuotiaana, kun ensimmäisistä työansioista alkaa kertyä eläkettä? Palkkalaskelmalla kyllä näkyy työeläkemaksun osuus, mutta eläke tuntuu kaukaiselta vanhusten jutulta. Työelämän, opiskelun ja perhe-elämän muutoskohdissa on kuitenkin hyvä tietää, millaista turvaa lakisääteinen työeläkejärjestelmä meille kaikille tuottaa ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Uskalla puhua eläkkeestä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita