Sopivaa työtä kaikille
Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Tavoitteenamme on lisätä tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistymisestä.
Mistä on kyse?
Osatyökykyinen on työkykyinen, kunhan muokataan tai löydetään sopiva työ. Ilmarisen laskelman mukaan osatyökykyisten paremmassa työllistymisessä on merkittävä, vuosittain arviolta 1,3 miljardin euron hyödyntämätön potentiaali. Tältä sivulta löydät tietoa osatyökykyisten työllistymiseen liittyen.
Mikä on tavoitteemme?
Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Kyse on kansantalouden kannalta merkittävästä asiasta. Tavoitteenamme on lisätä tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistymisestä ja vaikuttaa työnantajien asenteisiin osatyökykyisyyttä kohtaan.
Yhteistyö
Olemme koonneet tälle sivulle tietoa erityisesti työnantajille. Mukana sisältöä tuottamassa ovat Ilmarisen kanssa Invalidiliitto, Ammattiopisto Spesia, Vates-säätiö, Rinnekoti-Säätiö ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Sivu toimii myös porttina aiheeseen liittyviin sisältöihin muualla verkossa.
Tiesitkö tämän?
Osatyökykyisten henkilöiden paremmassa työllistymisessä on merkittävä, arviolta 1,3 miljardin euron vuotuinen hyödyntämätön potentiaali.
Ajankohtaiset artikkelit

Sairastuminen – niin arkista, niin henkilökohtaista
Terveyden heikkeneminen vaikuttaa paitsi ihmiseen itseensä, myös hänen lähipiirinsä ja työhönsä. Jokaisen kuntoutuspäätöksen takana on tarina työkyvyn heikkenemistä. Jokaisen kuntoutustarinan pääosassa on ihminen, joka kaipaa tukea ja ymmärrystä tilanteeseensa.

Kuormitus kohtuulliseksi ja työn muokkaus tavaksi – edistä mielenterveyttä työpaikalla
Mielenterveyden haasteet ovat arkea yhä useammalla työpaikalla. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy sekä sairauspoissaoloihin että työkyvyttömyyseläkkeisiin. Mitä pitäisi tehdä? Miten mielenterveyttä voi tukea työpaikalla?

Työeläkekuntoutus on ottanut monta askelta eteenpäin – vaikutusten jatkotutkimusta tarvitaan vaikutusten parantamiseksi
Työeläkekuntoutuksen tavoitteena on tukea työssä pysymistä, kun työkyky heikkenee. Järjestelmän kehittäminen on tärkeää, koska onnistuessaan työeläkekuntoutus pienentää työkyvyttömyyden kustannuksia sekä yksilölle että yhteiskunnalle.
Aiheesta muualla

Tutustu Työkyky käyttöön -tietopakettiin
Tutustu videoihin, podcasteihin ja blogikirjoituksiin. Tietopaketin on tuottanut Työterveyslaitos ja rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.
Tutustu Työkyky käyttöön -tietopakettiin (tietyoelamaan.fi)
Digijulkaisu: Osatyökykyisyys työyhteisössä
Työturvallisuuskeskuksen digijulkaisu tukee osatyökykyisten työtä ja hyvinvointia. Lue lisää uutisesta ja tutustu oppaaseen.
Tutustu digijulkasuun (ttk.fi)
Yhdenvertaista palvelua kaikille
Esteetön asiointi ja saavutettavat palvelut kuuluvat kaikille. Lue Invalidiliiton sivuilta, miten voit edistää esteettömyyttä ja saavutettavuutta.
Lue lisää (invalidiliitto.fi)
Mielenterveys ja työ – ohjeita työpaikoille
Sopiva työ ja oikeanlainen työympäristö tukevat työn tekemistä. Sairastuneen henkilön työssä pysymistä, työhön paluuta tai työllistymistä voidaan tukea monin keinoin. Lue, miten edistää mielenterveyttä työpaikalla.
Lue lisää (vates.fi)
Kirsikka Järvinen toivoo lisää tietoisuutta työnantajille
Kirsikka Järvisellä on diagnosoitu AMC-niveljäykistymäsairaus, joka rajoittaa jonkin verran liikkumista. Töitä hakiessan Järvinen joutui kohtaamaan ennakkoluuloja. Seuraavaksi pohdinnassa ovat jatko-opinnot.
Lue koko artikkeli (invalidiliitto.fi)
Elisa Villman pelastaa kirurgin taukohetken
Kun Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tarvittiin tekijää hoitamaan henkilökunnan astiahuolto, oli Elisa Villman osaaja paikallaan. Osasto löysi sopivan tekijän vaativaan työympäristöön.
Lue koko artikkeli (vates.f)
Miten tukea työntekijän työhön paluuta?
Työpaikan ja erityisesti esimiehen sekä työyhteisön tuki ovat keskeisiä työntekijän työhön paluussa. Työhön paluuta voi edistää esimerkiksi mahdollisuus muokata työtä työntekijän työ- ja toimintakyvyn mukaiseksi.
Lue lisää (ttl.fi)
Osittain vai riittävän työkykyinen?
Kenestäkään meistä ei ole kaikkiin töihin, mutta kaikista on johonkin työhön. Kun työn vaatimukset ovat sopivalla tasolla, ei työntekijän työkyky ole osittainen, vaan täysi.
Lue lisää Ilmarisen Kari-Pekka Martimon blogista