Sopivaa työtä kaikille

Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Tavoitteenamme on lisätä tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistymisestä.

Mistä on kyse?

Osatyökykyinen on työkykyinen, kunhan muokataan tai löydetään sopiva työ. Ilmarisen laskelman mukaan osatyökykyisten paremmassa työllistymisessä on merkittävä, vuosittain arviolta 1,3 miljardin euron hyödyntämätön potentiaali. Tältä sivulta löydät tietoa osatyökykyisten työllistymiseen liittyen.

Tavoitteemme?

Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Kyse on kansantalouden kannalta merkittävästä asiasta. Tavoitteenamme on lisätä tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistymisestä ja vaikuttaa työnantajien asenteisiin osatyökykyisyyttä kohtaan.

Yhteistyö

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa erityisesti työnantajille. Mukana sisältöä tuottamassa ovat Ilmarisen kanssa Invalidiliitto, Ammattiopisto Spesia, Vates-säätiö, Rinnekoti-Säätiö ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Sivu toimii myös porttina aiheeseen liittyviin sisältöihin muualla verkossa.

Tiesitkö tämän?

Osatyökykyisten henkilöiden paremmassa työllistymisessä on merkittävä, arviolta 1,3 miljardin euron vuotuinen hyödyntämätön potentiaali.

Aiheesta muualla

Digijulkaisu: Osatyökykyisyys työyhteisössä

Työturvallisuuskeskuksen digijulkaisu tukee osatyökykyisten työtä ja hyvinvointia. Lue lisää uutisesta ja tutustu oppaaseen.

Tutustu digijulkasuun (ttk.fi)

Yhdenvertaista palvelua kaikille

Esteetön asiointi ja saavutettavat palvelut kuuluvat kaikille. Lue Invalidiliiton sivuilta, miten voit edistää esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Lue lisää (invalidiliitto.fi)

Mielenterveys ja työ – ohjeita työpaikoille

Sopiva työ ja oikeanlainen työympäristö tukevat työn tekemistä. Sairastuneen henkilön työssä pysymistä, työhön paluuta tai työllistymistä voidaan tukea monin keinoin. Lue, miten edistää mielenterveyttä työpaikalla.

Lue lisää (vates.fi)

Kirsikka Järvinen toivoo lisää tietoisuutta työnantajille

Kirsikka Järvisellä on diagnosoitu AMC-niveljäykistymäsairaus, joka rajoittaa jonkin verran liikkumista. Töitä hakiessan Järvinen joutui kohtaamaan ennakkoluuloja. Seuraavaksi pohdinnassa ovat jatko-opinnot.

Lue koko artikkeli (invalidiliitto.fi)

Elisa Villman pelastaa kirurgin taukohetken

Kun Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tarvittiin tekijää hoitamaan henkilökunnan astiahuolto, oli Elisa Villman osaaja paikallaan. Osasto löysi sopivan tekijän vaativaan työympäristöön.

Lue koko artikkeli (vates.f)

Miten tukea työntekijän työhön paluuta?

Työpaikan ja erityisesti esimiehen sekä työyhteisön tuki ovat keskeisiä työntekijän työhön paluussa. Työhön paluuta voi edistää esimerkiksi mahdollisuus muokata työtä työntekijän työ- ja toimintakyvyn mukaiseksi.

Lue lisää (ttl.fi)

Osittain vai riittävän työkykyinen?

Kenestäkään meistä ei ole kaikkiin töihin, mutta kaikista on johonkin työhön. Kun työn vaatimukset ovat sopivalla tasolla, ei työntekijän työkyky ole osittainen, vaan täysi.

Lue lisää Ilmarisen Kari-Pekka Martimon blogista

Tutustu videoihin