Sopivaa työtä kaikille
Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Tavoitteenamme on lisätä tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistymisestä.
Mistä on kyse?
Osatyökykyinen on työkykyinen, kunhan muokataan tai löydetään sopiva työ. Ilmarisen laskelman mukaan osatyökykyisten paremmassa työllistymisessä on merkittävä, vuosittain arviolta 1,3 miljardin euron hyödyntämätön potentiaali. Tältä sivulta löydät tietoa osatyökykyisten työllistymiseen liittyen.
Mikä on tavoitteemme?
Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Kyse on kansantalouden kannalta merkittävästä asiasta. Tavoitteenamme on lisätä tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistymisestä ja vaikuttaa työnantajien asenteisiin osatyökykyisyyttä kohtaan.
Yhteistyö
Olemme koonneet tälle sivulle tietoa erityisesti työnantajille. Mukana sisältöä tuottamassa ovat Ilmarisen kanssa Invalidiliitto, Ammattiopisto Spesia, Vates-säätiö, Rinnekoti-Säätiö ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Sivu toimii myös porttina aiheeseen liittyviin sisältöihin muualla verkossa.
Tiesitkö tämän?
Osatyökykyisten henkilöiden paremmassa työllistymisessä on merkittävä, arviolta 1,3 miljardin euron vuotuinen hyödyntämätön potentiaali.
Ajankohtaiset artikkelit

Lakimuutokset vahvistavat työkykyjohtamista
Ensi vuoden alussa muuttuu sairausvakuutuslaki. Se merkitsee muutoksia sekä osasairauspäivärahaan että työterveyshuollon päätöksellä tehtävään työkokeiluun. Lisäksi työturvallisuuslakiin on ehdolla muutoksia, joiden voi katsoa tuovan uutta näkökulmaa myös työkykyjohtamiseen. Vaikka monimuotoisuuden edistäminen on jo monen työpaikan agendalla, yhdenvertaisuuslain muutos selventää tämän osalta myös yritysten velvollisuuksia.

Tuemme yritystäsi työkykyjohtamisessa – Oma asiantuntija -palvelu on kaikkien yritysasiakkaidemme käytössä
Mietityttävätkö työpaikallasi työntekijöiden jaksaminen ja mielenterveys, varhainen tuki tai työhön paluun keinot? Entä työterveysyhteistyön toimivuus? Kun tarvitset tukea työkykyjohtamisen kehittämisessä, saat asiantuntijoiltamme käytännön neuvoja ja konkreettisia ratkaisuja yrityksesi arkeen. Päätät itse sinulle parhaiten sopivan sparrausajankohdan varaamalla ajan verkossa.

Milloin mielenterveyden oireesta on häiriöksi?
Terveydenhuollossa korostetaan sairauksien varhaista toteamista, jolloin hoitotulokset ovat parempia. Siksi on hyvä, että mielenterveyden häiriöistä puhutaan aikaisempaa enemmän, kun esillä on tunnettuja henkilöitä kertomassa omista paranemistarinoistaan ja mielenterveyden ongelmiin liitetty ikävä leima on vähentynyt. Tämä kaikki auttaa tarpeen ja tarjonnan kohtaamisessa terveydenhuollossa edellyttäen, että hoidon tarve on todellinen ja hoitoa saavat siitä eniten hyötyvät.
Aiheesta muualla
-
Digijulkaisu: Osatyökykyisyys työyhteisössä
Työturvallisuuskeskuksen digijulkaisu tukee osatyökykyisten työtä ja hyvinvointia. Lue lisää ja tutustu oppaaseen.
Tutustu digijulkasuun (ttk.fi) -
Yhdenvertaista palvelua kaikille
Esteetön asiointi ja saavutettavat palvelut kuuluvat kaikille. Lue Invalidiliiton sivuilta, miten voit edistää esteettömyyttä ja saavutettavuutta.
Lue lisää (invalidiliitto.fi) -
Työn muokkaus tukee työssä jaksamista
Työn muokkaus tukee työntekijän työssä jaksamista. Työtä voi muokata monella tapaa. Myös voimavarojen tukeminen on työn muokkausta.
Lue lisää TyökykyAreenasta -
Sama sairaus ei tarkoita samanlaista työkyvyn alenemaa
Työkykyä tulisi tarkastella työkyvyn ja kuntoutumisen tuen toimissa laajasti sekä räätälöidä tukitoimet yksilön tarpeiden mukaisesti. Monialainen yhteistyö arviointiprosessin aikana vahvistaa kokonaisvaltaista tukea.
Lue lisää (vates.fi) -
Kirsikka Järvinen toivoo lisää tietoisuutta työnantajille
Kirsikka Järvisellä on diagnosoitu AMC-niveljäykistymäsairaus, joka rajoittaa jonkin verran liikkumista. Töitä hakiessan Järvinen joutui kohtaamaan ennakkoluuloja. Seuraavaksi pohdinnassa ovat jatko-opinnot.
Lue koko artikkeli (invalidiliitto.fi) -
Täysin työkykyinen itselle sopivaan työhön
Lihastautia sairastavalle Heini Björkille osa-aikainen etätyö on hyvä ratkaisu. Björk on tyytyväinen, että jaksaa tehdä 40-prosenttista työviikkoa hankesuunnittelijana.
Lue koko artikkeli (vates.f) -
Miten tukea työntekijän työhön paluuta?
Työpaikan ja erityisesti esihenkilön sekä työyhteisön tuki ovat keskeisiä työntekijän työhön paluussa. Työhön paluuta voi edistää esimerkiksi mahdollisuus muokata työtä työntekijän työ- ja toimintakyvyn mukaiseksi.
Lue lisää (ttl.fi) -
Osittain vai riittävän työkykyinen?
Kenestäkään meistä ei ole kaikkiin töihin, mutta kaikista on johonkin työhön. Kun työn vaatimukset ovat sopivalla tasolla, ei työntekijän työkyky ole osittainen, vaan täysi.
Lue lisää Ilmarisen Kari-Pekka Martimon blogista -
Koko kylän kehnoin piika
Meillä ei ole varaa jättää työelämästä sivuun niitä, jotka uupuvat, sairastuvat tai eivät sovi keskivertokansalaisen muottiin kaikilta ominaisuuksiltaan. Jokaiselle voidaan löytää sopiva, omaa työkykyä vastaava työ.
Lue lisää Ilmarisen Heidi Furun blogista