Sopivaa työtä kaikille

Mistä on kyse?

Osatyökykyinen on työkykyinen, kunhan muokataan tai löydetään sopiva työ. Ilmarisen laskelman mukaan osatyökykyisten paremmassa työllistymisessä on merkittävä, vuosittain arviolta 1,3 miljardin euron hyödyntämätön potentiaali. Tältä sivulta löydät tietoa osatyökykyisten työllistymiseen liittyen.

Tavoitteemme

Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Kyse on kansantalouden kannalta merkittävästä asiasta. Tavoitteenamme on lisätä tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistymisestä ja vaikuttaa työnantajien asenteisiin osatyökykyisyyttä kohtaan.

Yhteistyö

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa erityisesti työnantajille. Mukana sisältöä tuottamassa ovat Ilmarisen kanssa Invalidiliitto, Ammattiopisto Spesia, Vates-säätiö, Rinnekoti-Säätiö ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Sivu toimii myös porttina aiheeseen liittyviin sisältöihin muualla verkossa.

Tiesitkö tämän?

background


kaikkien työpanos käyttöön

Osatyökykyisten heikosta työllistymisestä aiheutuvan toteutumattoman työpanoksen arvioidaan olevan 1,3 miljardia euroa vuodessa, selviää Ilmarisen laskelmasta. Laskelman taustalla on käytetty oletusta, että työhaluiset osatyökykyiset tekisivät työtä keskimäärin 50 % työpanoksella ja kokoaikainen kuukausipalkka olisi noin 2 500 euroa. Lisäksi mukaan on laskettu henkilöstösivukulut. Yksittäisen menetetyn työvuoden hinnaksi muodostuisi näin 20 000 euroa. Kun työkykyisiä ja -haluisia osatyökykyisiä henkilöitä on Suomessa 65 000, nousee vuotuisen laskennallisen työpanoksen arvo 1,3 miljardiin euroon.

Ajankohtaista Ilmarisesta

aiheesta muualla

Läppäri kirjoittaa.jpg

TUTUSTU TYÖKYKY KÄYTTÖÖN -TIETOPAKETTIIN 

Tie työelämään- verkkopalvelun tietopaketista löydät ratkaisuja, jotka tukevat työkykyä. Tutustu videoihin, podcasteihin ja blogikirjoituksiin. Tietopaketin on tuottanut Työterveyslaitos ja rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.

 

Kahvilan kassa hymy.jpg

digijulkaisu: Osatyökykyisyys työyhteisössä

Työturvallisuuskeskuksen digijulkaisu tukee osatyökykyisten työtä ja hyvinvointia. Lue lisää uutisesta ja tutustu oppaaseen.

 

yhdenvertaista palvelua kaikille 

Esteetön asiointi ja saavutettavat palvelut kuuluvat kaikille. Lue Invalidiliiton sivuilta, miten edistää esteettömyyttä ja saavutettavuutta. 

 

Mielenterveys ja työ – ohjeita työpaikoille

Sopiva työ ja oikeanlainen työympäristö tukevat työn tekemistä. On paljon keinoja, joilla voidaan tukea sairastuneen henkilön työssä pysymistä, työhön paluuta tai työllistymistä. Vates-säätiön esite kertoo, miten työpaikalla voidaan edistää mielenterveyttä ja varmistaa, että masentunut ei putoa pois työelämästä.

 

kirsikka järvinen toivoo lisää tietoisuutta työnantajille 

Kirsikka Järvisellä on diagnosoitu AMC-niveljäykistymäsairaus, joka rajoittaa jonkin verran liikkumista. Töitä hakiessaan asiakaspalvelun ja myynnin merkonomiksi valmistunut Järvinen joutui kohtaamaan ennakkoluuloja. Seuraavaksi pohdinnassa ovat jatko-opinnot.

 

Elisa villman pelastaa kirurgin taukohetken

Kun Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tarvittiin tekijää hoitamaan henkilökunnan astiahuolto, oli Elisa Villman osaaja paikallaan. Villmanin palkkaus keskussairaalaan voidaan nähdä työnantajan kantamana yhteiskuntavastuuna, mutta ennen kaikkea kyse on siitä, että osasto löysi sopivan tekijän vaativaan työympäristöön.

 

Sopivaa työtä kaikille ja menestystä yhteiskunnalle

Työ tuo hyvinvointia. Työ ja työelämä kuuluvat kaikille, joilta löytyy työhaluja. Myös heille, joiden työkyky ei ole tällä hetkellä sataprosenttinen, kirjoittaa Ilmarisen tutkimusjohtaja Tomi Hussi blogissaan.

 

Miten tukea työntekijän työhön paluuta?

Työpaikan ja erityisesti esimiehen sekä työyhteisön tuki ovat keskeisiä työntekijän työhön paluussa. Työhön paluuta voi edistää esimerkiksi mahdollisuus muokata työtä työntekijän työ- ja toimintakyvyn mukaiseksi. Hyvä yhteistyö työterveyshuollon ja työpaikan kesken luo edellytyksiä onnistuneelle työhön paluulle.

 

Tuloksellista työhönvalmennusta

Työhönvalmentajien rooli on keskeinen kehitysvammaisten ihmisten työllistymisen edistämisessä. Rinnekoti-Säätiön oppaassa pohditaan, kuinka työhönvalmentaja voi kehittää omaa työotetta entistä asiakaslähtöisemmäksi ja tuloksellisemmaksi. Oppaassa jaetaan myös hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja sovellettavaksi.

 

Tutustu videoihin

Sosiaalisessa mediassa