Sopivaa työtä kaikille

Mistä on kyse?

Osatyökykyinen on työkykyinen, kunhan muokataan tai löydetään sopiva työ. Ilmarisen laskelman mukaan osatyökykyisten paremmassa työllistymisessä on merkittävä, vuosittain arviolta 1,3 miljardin euron hyödyntämätön potentiaali. Tältä sivulta löydät tietoa osatyökykyisten työllistymiseen liittyen.

Tavoitteemme

Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Kyse on kansantalouden kannalta merkittävästä asiasta. Tavoitteenamme on lisätä tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistymisestä ja vaikuttaa työnantajien asenteisiin osatyökykyisyyttä kohtaan.

Yhteistyö

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa erityisesti työnantajille. Mukana sisältöä tuottamassa ovat Ilmarisen kanssa Invalidiliitto, Ammattiopisto Spesia, Vates-säätiö, Rinnekoti-Säätiö ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Sivu toimii myös porttina aiheeseen liittyviin sisältöihin muualla verkossa.

Tiesitkö tämän?

background


kaikkien työpanos käyttöön

Osatyökykyisten heikosta työllistymisestä aiheutuvan toteutumattoman työpanoksen arvioidaan olevan 1,3 miljardia euroa vuodessa, selviää Ilmarisen laskelmasta. Laskelman taustalla on käytetty oletusta, että työhaluiset osatyökykyiset tekisivät työtä keskimäärin 50 % työpanoksella ja kokoaikainen kuukausipalkka olisi noin 2 500 euroa. Lisäksi mukaan on laskettu henkilöstösivukulut. Yksittäisen menetetyn työvuoden hinnaksi muodostuisi näin 20 000 euroa. Kun työkykyisiä ja -haluisia osatyökykyisiä henkilöitä on Suomessa 65 000, nousee vuotuisen laskennallisen työpanoksen arvo 1,3 miljardiin euroon.

Ajankohtaista Ilmarisesta

Seuraa blogia

On tyhmyyttä jättää osatyökykyisten potentiaali käyttämättä >
15.11.2018
Sopivaa työtä, Työkyky, Hyvinvointi, Kuntoutus, Työyhteisö, vastuullisuus

Seuraa blogia

aiheesta muualta

Läppäri kirjoittaa.jpg

Tutustu verkkopalveluun: OSKU – Tie työelämään

Tie työelämään -verkkopalvelusta löydät tietoa, keinoja ja ratkaisuja osatyökykyisten työssä jatkamiseen ja työllistymiseen.

Kahvilan kassa hymy.jpg

Tuore digijulkaisu: Osatyökykyisyys työyhteisössä

Työturvallisuuskeskuksen uusi digijulkaisu tukee osatyökykyisten työtä ja hyvinvointia. Lue lisää uutisesta ja tutustu oppaaseen.

Esteettömyyden ja saavutettavuuden itsearviointilomake

Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEn kehittämä itsearviointilomake auttaa yrityksiä esteettömyyden ja saavutettavuuden kehittämisessä.

Mielenterveys ja työ – ohjeita työpaikoille

Sopiva työ ja oikeanlainen työympäristö tukevat työn tekemistä. On paljon keinoja, joilla voidaan tukea sairastuneen henkilön työssä pysymistä, työhön paluuta tai työllistymistä. Vates-säätiön esite kertoo, miten työpaikalla voidaan edistää mielenterveyttä ja varmistaa, että masentunut ei putoa pois työelämästä.

työkyky käyttöön!

Työkyky käyttöön -tietopaketissa keskitytään osaamiseen. Tie työelämään- verkkopalvelun tietopaketista löydät ratkaisuja, jotka tukevat työkykyä. Tutustu videoihin, podcasteihin ja blogikirjoituksiin. Tietopaketti on osa hallituksen kärkihanketta Osatyökykyisille tie työelämään (OTE). Sen on tuottanut Työterveyslaitos ja rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö. 

Elisa pelastaa kirurgin taukohetken

Kun Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tarvittiin tekijää hoitamaan henkilökunnan astiahuolto, oli Elisa Villman osaaja paikallaan. Villmanin palkkaus keskussairaalaan voidaan nähdä työnantajan kantamana yhteiskuntavastuuna, mutta ennen kaikkea kyse on siitä, että osasto löysi sopivan tekijän vaativaan työympäristöön.

Elvido tähtää räppiyrittäjäksi

Pyörätuoliräppäri Elvido kävi työssäoppimassa Invalidiliiton Yritystä!-hankkeessa. Samalla eteni haave omasta Elvido music -yrityksestä. Taiteilijanimellä Elvido räppäävä Elias opiskelee merkonomiksi ja kehittää opintojensa ohessa omaa yritystoimintaansa.

Miten tukea työntekijän työhön paluuta?

Työpaikan ja erityisesti esimiehen sekä työyhteisön tuki ovat keskeisiä työntekijän työhön paluussa. Työhön paluuta voi edistää esimerkiksi mahdollisuus muokata työtä työntekijän työ- ja toimintakyvyn mukaiseksi. Hyvä yhteistyö työterveyshuollon ja työpaikan kesken luo edellytyksiä onnistuneelle työhön paluulle.

Tuloksellista työhönvalmennusta

Työhönvalmentajien rooli on keskeinen kehitysvammaisten ihmisten työllistymisen edistämisessä. Rinnekoti-Säätiön oppaassa pohditaan, kuinka työhönvalmentaja voi kehittää omaa työotetta entistä asiakaslähtöisemmäksi ja tuloksellisemmaksi. Oppaassa jaetaan myös hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja sovellettavaksi.

Tutustu videoihin

Sosiaalisessa mediassa