Kuolema, kiusaaminen ja saikutus – johtamisessa on läsnä koko elämän kirjo
Esihenkilötyössä kohtaa koko elämän kirjon. Näin totesin, kun pidin viime vuonna eri puolella Suomea yritysten esimiehille suunnattuja keskustelutilaisuuksia esihenkilötyön haasteellisista tilanteista ja varhaisesta tuesta. Kun nyt summaan edellisen vuoden kokemuksia, mieleeni piirtyy esihenkilöiden arjessa oleva tuska siitä riittämättömyyden tunteesta, jota kovin moni tuntuu työssään potevan.
Esihenkilötyön yleisimmät haasteet
Ylivoimaisesti suurin osa esihenkilöiden haasteista koski joidenkin työntekijöiden suuria poissaolomääriä. Mitä tehdä, kun työntekijä saikuttaa jatkuvasti? Mitä tehdä, jos poissaolot sattuvat usein lomien ja viikonloppujen yhteyteen? Mitä vastata työntekijälle, joka laskee loppuvuodesta, että pitämättömiä saikkuja on vielä jäljellä kyseiselle vuodelle? Jotkut esimiehet hakivat sanoitusta tilanteisiin, joissa työntekijä on pitkään pois, mutta muulle työyhteisölle ei syytä saa kertoa. Toiset miettivät milloin on syytä edetä kolmikantaan tai miten ylipäänsä puhua työntekijöiden kanssa heidän sairauksistaan.
Toiseksi suurin osa hankalista tilanteista liittyi tulehtuneisiin ihmissuhteisiin. Tyypillisesti kaksi ihmistä eivät ole tulleet toimeen keskenään vuosikausiin, mikä on puolestaan vaikuttanut koko työyhteisöön ja pahimmassa tapauksessa klikkiyttänyt sen kokonaan. Usein edellä kuvailtu tilanne johtaa sairastumisiin, kasvaneisiin poissaoloihin ja tuottavuuden laskuun.
Varhaiset signaalit varoittavat – kaikkeen ei voi varautua
Puhuimme viime vuonna myös varhaisista signaaleista, jotka olivat saaneet esimiehet huolestumaan. Joku työntekijä oli eristäytynyt ja sulkeutunut, vaikka oli aikaisemmin ollut todella yhteisöllinen. Eräs asiakaspalvelija tuli epäsiistinä töihin, vaikka ennen hän oli huolehtinut ulkonäöstään ja hygieniastaan. Yksi työntekijä ei kiinnittänyt enää huomiota aikatauluihin, pieniä myöhästymisiä tuli taajaan ja sovitut deadlinet eivät enää päteneet.
Useassa tilaisuudessa oli paikalla joku esihenkilö, joka kokemuksellaan sai muut kalpenemaan ja toisaalta suhteuttamaan omia ongelmiamme. Yksi esihenkilö kertoi vakavasta henkirikoksesta, jonka kohteeksi työyhteisö joutui. Hän totesi, ettei tietenkään toivo kenenkään kohtaavan samaa, mutta tapahtuneen jälkeen kinastelut tai sairastumisista puhumiset eivät ole enää tuntuneet hankalilta. Eräs esihenkilö kertoi, kuinka hänen alaisensa kuoli työtehtävässä ja hän oli se henkilö, joka joutui omaisille viemään suruviestin. Pohdimme, voiko esihenkilötyössä kohdata vielä haasteellisempaa tilannetta.
Yhdessä tilaisuudessa esihenkilö kertoi liikuttuneena alaisensa yhtäkkiä muuttuneesta käyttäytymisestä. Sekä hän, että työtoverit saivat silmilleen painokelvotonta tekstiä ryöppyinä, eikä henkilö osannut kertoa syytä käytökselleen. Muutaman viikon päästä selvisi, että työntekijällä oli hyvin aggressiivisesti etenevä aivokasvain ja valitettavasti hän menehtyi vain viikon sisällä löydöksestä.
Johtaminen on parhaimmillaan tanssia
Esihenkilötyössä mikään inhimillinen ei ole vierasta, mutta pahimpia haasteitakaan ei pidä kuitenkaan liiaksi pelätä, sillä parhaimmillaan johtaminen antoisaa: se on tanssia, jossa sovitaan yhteiset askeleet ja työnteko soljuu kepeästi niiden mukaan eteenpäin.
Esihenkilötyössä onnistumista ennustaa parhaiten se, miten kiinnostunut esihenkilö on ihmisistä sekä ihmisten johtamisesta ja kuinka paljon on valmis laittamaan aikaa johtamiseen, välittämiseen ja yhteisten askelien hiomiseen.
Katja Atsar
työkykyjohtamisen asiantuntija, Ilmarinen
@kmatsar
Kirjoittaja tekee työtä johtamisen parissa, innostuu helposti ja löytää keinot esteiden ylitykseen.
Lue lisää:
-
Uhri 27.1.2020 klo 15.16
Haasteellista johtamiselle on, kun yksi alaisista on narsisti. Varsinkin jos pomo on ainut, joka ei sitä tiedä. Tärkeintä on, että pomo selvittää kaikkien osallisten kannan, ennen kuin tekee päätöksiä tai tuomitsee. Asioissa on monta puolta.Vastaa kommenttiin
-
Katja 28.1.2020 klo 08.40
Asioissa on tosiaan aina monta puolta! Kiitos kommentista!Vastaa kommenttiin
-
Paul Vuolle 29.1.2020 klo 14.36
Tähän niinkuin muihinkin johtamisen asioihin voi lukea kirjani (julkaistu USA:ssa Oct, 2019) "Lead Now, Manage Later: The Straight Shooter's Guide to Business Success". Olen siihen kerännyt joitakin esimerkkejä minun noin 25 vuotta kestäneen johtamisuran ajalta. Monet tapaukset todella haastavia muutosjohtamis -tapauksia toimitusjohtajana keski-Eurooppalaisissa ja suomalaisissa yrityksissä. Kirjani on saanut mahtavat palautteet mm. Jukka Jaloselta, ja monilta muilta yritysjohtajilta.Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.
Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?