Blogit

Ensin liian nuori, sitten liian vanha – ei koskaan sopiva työelämään?

Yhdenvertaisuuslaki kieltää ikäsyrjinnän, mutta ikään perustuva syrjintä on yhä merkittävä ongelma suomalaisessa työelämässä. Syrjintä ei koske ainoastaan pitkän työuran tehneitä yli 55-vuotiaita, vaan myös nuoria, jotka kamppailevat työmarkkinoille pääsyssä. Suomella ei ole varaa jättää ketään työelämän ulkopuolelle.

Suomella ei ole varaa ikäsyrjintään

Suomessa väestörakenne muuttuu nopeasti. Syntyvyyden lasku ja työikäisten suhteellisen määrän väheneminen yhdistettynä ikääntyvän väestön kasvuun aiheuttavat haasteita, kuten työvoimapulaa, monilla aloilla. Vaikka vanhemmat työntekijät ovat nykyään terveempiä ja työkykyisempiä, sekä yli 55-vuotiaat että alle 25-vuotiaat kokevat ikäsyrjintää.

Hallitus on sitoutunut torjumaan ikäsyrjintää ja poistamaan työllistymisen ja työllistämisen esteitä. Tavoitteena on saavuttaa 80 prosentin työllisyys, mikä edellyttää erityisesti yli 55-vuotiaiden parempaa työllistymistä. Vuonna 2024 yli 55-vuotiaita oli työttömänä yli 72 000. Keinoista lisätä ikääntyvien työllistymistä ja jatkaa heidän työuriaan on valmistumassa selvitystyö.

Insinööriliiton vuonna 2024 tekemän kyselyn (sttinfo.fi) mukaan 50 vuotta täyttäneistä työttömistä 86 prosenttia koki ikäsyrjinnän haitanneen työnhakua. Tekniikan akateemisten (TEK) viime vuoden kyselyssä (sttinfo.fi) puolestaan yli 50-vuotiaista vastaajista 42 prosenttia koki ikänsä haittaavan uralla etenemistä.

Asenteet ja uskomukset ikäsyrjinnän taustalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terve Suomi -tutkimuksen (2023) (thl.fi) mukaan joka viides 20–39-vuotias nainen oli kokenut syrjintää työssä tai työnhaussa viimeksi kuluneen vuoden aikana. Syrjintä oli yleisintä korkeasti koulutetuilla naisilla. Ikäsyrjinnän taustalla on usein syvälle juurtuneita asenteita ja uskomuksia nuorten ja yli viisikymppisten osaamisesta, motivaatiosta ja työkyvystä. Joskus ikäsyrjinnän taustalla on tiedostamatonta syrjintää.

Nuoret kohtaavat usein haasteita työmarkkinoille pääsyssä kokemuksen puutteen vuoksi. Heitä kohdellaan toisinaan kielteisin asentein, epäystävällisesti tai heidän sitoutumistaan epäillään, mikä johtaa esimerkiksi määräaikaisiin työsuhteisiin. Syrjintä liittyy usein myös perheellistymiseen. Tasa-arvovaltuutetun mukaan yli puolet yhteydenotoista liittyy raskaus- ja perhevapaasyrjintään.

Toisaalta yli 55-vuotiaat kokevat syrjintää erityisesti työnhaussa: ennakkoluulot työkyvystä ja soveltuvuudesta, heikompi palkkaus, rajallisemmat koulutusmahdollisuudet ja uralla etenemisen esteet ovat yleisiä ongelmia. Monet myös kokevat, että heidän kokemustaan ja osaamistaan ei arvosteta riittävästi.

Yhteistyö ja konkreettiset toimet syrjinnän vähentämiseksi

Lainsäätäjällä on merkittävä rooli yhdenvertaisuuslain noudattamisen ja ikätasa-arvon edistämisessä. Tarvitsemme näkemyksellistä politiikkaa ja toimenpiteitä, jotka tukevat sekä nuorten että ikääntyneiden työllistymistä. Työpaikoilla on tärkeää käydä avointa keskustelua ikäsyrjinnästä ja kehittää käytännön toimenpiteitä, kuten anonyymiä rekrytointia ja monimuotoisuuden edistämistä.

Johtajien vastuulla on luoda selkeät ohjeet syrjintätilanteiden ehkäisemiseksi ja rakentaa tasa-arvoinen työympäristö, jossa jokainen kokee olevansa arvostettu. Työyhteisössä jokaisella on vastuu edistää yhdenvertaisuutta ja puuttua kaikenlaiseen syrjintään. Monella yrityksellä on vahva tahtotila tukea monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta, mutta usein kuitenkin konkretia ja käytännön teot niiden edistämiseksi puuttuvat. Monimuotoisuus lisää työyhteisön tasa-arvoa, työhyvinvointia ja luovuutta – sekä auttaa tekemään parempia tuloksia.

Nuorten ja kokeneempien työntekijöiden tukeminen

Työuran alussa nuoret tarvitsevat aktiivista tukea ja perehdytystä, mikä hyödyttää paitsi heitä itseään, myös koko organisaatiota. Hyvät työelämätaidot ovat keskeisessä asemassa nuorten työllistymisessä ja työpaikkaan sitoutumisessa. Samalla koulutusjärjestelmän on tarjottava elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia ja tehtävä tiivistä yhteistyötä työnantajien kanssa, jotta nuoret saavat arvokasta työkokemusta ja kontakteja jo opiskellessaan.

Ikäsyrjinnän vähentäminen edellyttää laajaa yhteistyötä kaikkien työelämän toimijoiden kesken. Tavoitteena on luoda oikeudenmukaisempi ja tasa-arvoisempi yhteiskunta, jossa jokainen – riippumatta iästä – voi tuntea itsensä arvostetuksi ja löytää paikkansa työelämässä.

Kristiina Halonen
työkykyjohtaja, Ilmarinen

Lue lisää:

  • Pelko hallitsee 20.3.2025 klo 21.30
    Hullu töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Trump vääntää nyt väkisin rauhan Ukrainaan, joten täällä on otettu pop cornit taas esiin sen jännäämiseksi miten käy näille meidän rauhan vastustajille?
    Vastaa kommenttiin
    • Valistunut työeläkeläinen 20.3.2025 klo 22.46
      Huvinsa edelleen kullakin. Mutta sen verran vinkkinä sinnekkin että se mitä vastustaa, se vahvistuu. Samoin kuin se mitä kannattaa, vahvistuu myös. Joten "rauhan vastustajat" oikeastaan kannattavat rauhaa. Tiedostamattaan toki.
      Vastaa kommenttiin
  • Mikki Nieminen 28.3.2025 klo 14.55
    Meidän pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia, jotta saamme lisää yhteistä hyvää elämän ehtoopuolelle jaettavaksi. Tai toisin sanoen nykyisellä tekemisellä emme saa erilaista tulosta. Esim. vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköitä tulee kehittää käyttämättömien resurssien pohjalta, jossa mm. kehitysvammaisten rekrytointi ei-hoidolliseen työhön olisi ns. monimuotoisuuskiintiöllä sidottavissa kunnan palvelukonseptiin, johon sitoutuvat kaikki palvelujen tuottajiksi haluavat. Monimuotoisuuskiintiö olisi yksi väylä muutoin heikommin työllistyville, mutta alalle sopivan koulutuksen omaaville tai sellaiseen pyrkiville, kuten erilaiset avustavan työn koulutukset. Merkityksellisen työn tekeminen on tärkeää kaikille. Kaikkien ei siis tarvitse tehdä samaa työtä, vaan tärkeämpää on huolehtia siitä, että kaikki työ tulee tehdyksi. Hyvinvointialueiden palvelukonseptia tulee kehittää sellaiseksi, että kaikkien saaminen mukaan on mahdollista.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 16.4.2025

Saikkupäivä vai peittopäivä?

Sairauspoissaoloista 25–30 prosenttia on jotain muuta kuin sairastamista. Asiaa on vaikea tutkia, mutta tämä arvio on tullut vastaan eri yhteyksissä. Kun kuulin tämän ensimmäisen kerran, en ollut uskoa korviani. Sittemmin olen ajatellut, ettei se ehkä sittenkään ole mahdoton ajatus.

Saikkupäivä vai peittopäivä?

Blogit 10.4.2025

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?

Oletko huolissasi nuorten työelämätaidoista ja vastoinkäymisten sietokyvystä? Tuntuuko siltä, että työelämässä tarvittavia taitoja ja sinnikkyyttä ei opeteta kotona tai koulussa? Jokaisen sukupolven mielestä nuoriso on ollut pilalla, ja tämä vanha totuus tuntuu tälläkin hetkellä värittävän keskustelua nuorten työelämätaidoista.

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?

Blogit 3.4.2025

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?

Otsikon kaltainen reaktio syntyy harmillisen usein, kun esihenkilö sanoo ”Tavataan varhaisen tuen keskustelussa ja jutellaan tilanteestasi.”. Varhaisen tuen keskustelut eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja ja esihenkilön kutsu keskusteluun voi jännittää tai jopa pelottaa. Älä huoli: keskustelun tavoitteena on tukea sinua.

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita