Blogit

Esteetön koti on jokaisen perusoikeus

Perheenjäsen loukkaantuu vakavasti ja liikkuminen vaikeutuu. Liike hidastuu ja jokainen mutka kotona ja töissä hankaloittaa liikkumista. Tuleeko omasta kodista loukku, josta pitää päästä pois? Näin ei tarvitse olla. Kodit ja liiketilat voi jo suunnitteluvaiheessa muokata niin, että kulku on esteetöntä kaikissa tilanteissa.

Suurena kiinteistösijoittajana ja rakennuttajana me Ilmarisessa haluamme osaltamme edistää esteettömyyttä kaikin mahdollisin keinoin. Tavoitteena on, että kenenkään ei tarvitsisi muuttaa pois omasta kodistaan oman tai perheenjäsenen tilanteen muuttuessa.

Laajemmin ajateltuna esteetön rakentaminen lähtee ajatuksesta, että tilojen tulee palvella kaikenikäisiä ja muuntautua eri elämäntilanteiden mukaan. Väestön ikääntyessä esteettömyyden ja toimintaa helpottavien ratkaisujen merkitys korostuu entisestään.

Esteettömyyden huomioiminen lähtee katualueelta

Esteettömyyden huomioiminen lähtee suunnitteluvaiheessa jo katualueelta. On tärkeää, että asuntoon pääsee helposti. Kodin sisällä huomioimme esteettömyyden monipuolisesti. Asunnon esteettömyys tarkoittaa toimivuutta ja etenkin muunneltavuutta. Esteettömässä kodissa kalusteita voidaan järjestellä usealla tavalla ja liikkumista mahdollistetaan apuvälineillä.

Yhteistyö Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen ESKEn kanssa on ollut meille erittäin hedelmällistä. Jo vuodesta 2016 lähtien olemme kartoittaneet yhdessä ESKEn kanssa lukuisia uudisasuinkohteita ja reilusti yli tuhat asuntoa. Tarkastus sisältää muun muassa rakennusten ja asunhuoneistojen saavutettavuus- ja esteettömyysarvion. Tavoitteena on ollut varmistaa, että uudet kodit sopivat kaikille nyt ja muuttuvissa tilanteissa.

Huima oppimismatka

Oppimismatka ESKEn kanssa on ollut huima. Asuntopohjien tarkastelu yhdessä on avannut silmämme: esteettömyys tulee huomioida jokaisessa kodin ratkaisussa. Yllättävää on ollut huomata myös, että tarjolla on hämmentävän paljon asuntopohjia, joissa esteettömyyttä ei ole ajateltu.

Sinnikkyytemme on palkittu, ja olemme ottaneet käyttöön Invalidiliiton Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkin. Kannamme merkkiä ilolla, sillä se on osoitus halustamme kehittää rakennuttamiemme asuntojen ja toimitilojen esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Esteettömyys takaa meille kaikille paremman elämänlaadun. Bonuksena se tuo myös paremmat vuokramahdollisuudet kiinteistöomistajalle. Haastankin Esteettömyyspäivän kunniaksi kaikki rakentajat mukaan suunnittelemaan yhä esteettömämpiä ratkaisuja.

Niina Nurminen
rakennuttajapäällikkö
Ilmarinen

Torstaina 20.5. vietetään kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää. Lue lisää: Helppo liikkua -viikko 2021 | Invalidiliitto

Ilmarinen on mukana Finanssialan saavutettavuutta ja esteettömyyttä käsittelevässä webinaarissa 8.6. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: Finanssiala tarjoaa palveluita – kuinka niiden saavutettavuus toteutuu? – ilmoittaudu webinaariin 8.6. - Finanssiala

  • Cucco 2.6.2021 klo 07.34
    Kaikki asiat tuntuvat nykyään olevan oikeuksia - vaivaisille ja vähemmistöille. Kun pientalot on paras rakentaa 80 cm sokkelille niin pitkä ramppi tarvitaan huonosti liikkuville vaikka näitä ei talossa asuisikaan. Myös suihkuhuone ja eteinen ym on näitten takia ylimitoitettu. Kaikki tämä nostaa rakennuskustannuksia. Rinteeseen rakentaminen on mahdotonta.Kaikkien asuntojen ei tarvitse olla '' vaivaistaloja''.
    Vastaa kommenttiin
  • Juha Hämäläinen 2.6.2021 klo 10.33
    Esteettömyys toteutuu parhaiten välttämällä kerrostalorakentamista. Kun koti on oma rakennus niin sen voi suunnitella ja muuntaa kuten haluaa. Taloyhtiö ja vuokra-asuminen ovat huono vaihtoehto kaikin tavoin. On älytöntä myöskin suunnitella asuminen sen mukaan, että jokaisesta tulee vanhus ja invalidi. Asunto on lopultakin aina vain väliaikainen. Se pysyvä on hautausmaa.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.4.2024

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan eniten mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Erityisesti nuorten työkyvyttömyyden pitkittyminen on huolestuttavaa, koska heillä olisi paljon työvuosia jäljellä. Miksi kuitenkin yhä useampi mielenterveyssyistä ammatillista kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen?

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Blogit 15.4.2024

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Meiltä on viime aikoina kyselty, mitä hallituksen leikkauspuheet tarkoittavat. Lisäksi moni pohtii omalta kohdaltaan, pieneneekö oma eläke, pääseekö vielä osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai tuleeko ensi vuonna indeksikorotusta. Kaikesta voi päätellä, että julkinen keskustelu on herättänyt huolta niin työelämässä yhä olevissa kuin eläkeläisissä.

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Blogit 4.4.2024

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?

Työuraa ei voi ainakaan koko matkalta painella maaliin asti täydellä vauhdilla ja itseään jatkuvasti ylittäen. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää, että sovitamme ja muokkaamme työtä elämäntilanteeseen sopivaksi. Sekä työssä olevasta että työelämään tulevasta työvoimasta täytyy pitää hyvää huolta. Miten voisimme entistä paremmin huomioida työn vaatimusten lisäksi työntekijöiden perustarpeet, elämäntilanteen ja terveydentilan?

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita