Blogit

Onko kukaan toipunut masennuksesta?

”Onko tästä sairaudesta koskaan kukaan toipunut?” Tähän kysymykseen olen vastannut usean masentuneen kohdalla. Moni hoitamani nuori kysyy, voisiko nähdä jonkun ihmisen, joka on ihan oikeasti toipunut.

Masennuksen ennuste on hyvä, ja siihen on olemassa hoitoja, joiden tiedetään vaikuttavan. Sairauteen liittyy kuitenkin tavallisesti kielteisiä ajatusvääristymiä. Masentunut saattaa ajatella olevansa huono, kokea ettei toivoa ole – tai ajatella masennuksen olevan hänen omaa syytään. Nämä ajatusvääristymät saattavat vaikuttaa siihen, että edelleenkään osa masentuneista ei hae hoitoa tai hakee hoitoa vasta, kun on pakko.

Masennuksesta voi olla vaikea puhua työkaverille tai esihenkilölle, vaikka oikeasti siitä voisi olla hyötyä. Työtä voitaisiin ehkä muokata ja hoito voisi alkaa varhain. Omaa mieltä voisi huojentaa esimerkiksi tieto siitä, että esihenkilön mielestä voin hyvin olla kaksi kuukautta pois asiakaspalvelusta, kun olen toipumassa masennuksesta ja psykoterapia on vasta käynnistymässä.

Onko masentunut aina työkyvytön?

Ennen joulua läheinen ystäväni Liisa sairastui vakavaan sairauteen. Sairaus aiheuttaa fyysisiä oireita, mutta vaikeimmin hänen tilannettaan heikensivät masennus, ahdistus, unihäiriöt ja pelot. Uusi elämäntilanne – vakava sairaus – pysäytti ja ahdisti. Hän sai paniikkikohtauksia, eikä nukkunut. Kaikki tuntui toivottomalta. Hänellä todettiin keskivaikea masennus. Liisa kertoi, että kaikki ahdistaa ja että hänen mielialansa on matala. Ainoastaan työtä tehdessä olo helpompi. Hän jaksaa ja pystyy työhön. Se tuo mielihyvää, että osaamista ja työkykyä sairauksista huolimatta on – kaikki ei olekaan muuttunut.

Usein masennuksesta toipuminen voi kuitenkin vaatia sairauspoissaoloa (sairauslomaa). Vaikeassa masennuksessa sairauden hoito on ensisijaista eikä työkykyä ole. Keskivaikeassa masennuksessa työnteko voi olla mahdollista, jos työ on sopeutettu toimintakykyyn. Lievässä masennuksessa oireilu ei yleensä vaikuta työkykyyn. Työyhteisö, esihenkilö ja sopivaksi mitoitettu työ itsessään voivat olla kuntoutumista tukevia asioita. Näiden lisäksi tarvitaan kuitenkin myös vaikuttavaa hoitoa. 

Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen – miten ongelma ratkaistaan?

Masennus on yleinen sairaus: joka viides suomalainen sairastuu masennukseen. Päivittäin lähes kymmenen henkilöä jää työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen vuoksi. Olen kuitenkin toiveikas, että hoitoon hakeudutaan tänä päivänä nopeammin. Lyhyitä ja pitkiä vaikuttavia psykososiaalisia hoitoja on tarjolla heti alkuvaiheessa ja niitä kehitetään edelleen.

Mitä varhemmin masennus tunnistetaan ja haetaan apua, sen nopeammin ja todennäköisemmin siitä toivutaan. Työkykyä voidaan tukea: työkokeilu, työn muokkaus ja ammatillinen kuntoutus voivat tulla kyseeseen mietittäessä terveydentilalle sopivaa ja kuntouttavaa työtä mielenterveydenhäiriöistä toivuttaessa. Työpaikan ilmapiiristä kannattaa rakentaa sellainen, että masennus tunnistetaan, siihen puututaan ja sitä hoidetaan. Ongelmien ratkomiseen tarvitaan sekä työpaikkaa että työterveyshuoltoa.

Hoitaviin tahoihin saat yhteyden etänäkin, ja chatissa voit esittää kysymyksen ”Onkohan tästä kukaan koskaan toipunut?” Siihen saat vastauksen: ”Todellakin on, ja sinäkin voit toipua, hienoa että lähdit hakemaan apua!”

Veera Pohjolainen
psykiatri, asiantuntijalääkäri
Ilmarinen 

Lue lisää mielenterveyden tukemisesta ja varhaisesta tuesta työpaikalla 

 • Topi 5.2.2022 klo 11.04
  Hei, minäpä masentuneena kommentoin. Masentunut on olosuhteisiin tyytymätön, omia arvojaan vastaan toimija. Masentunutta parantaa palkinto omia arvojaan vastaavasta toiminnasta.
  Vastaa kommenttiin
  • Juhani Heiska 6.2.2022 klo 18.12
   Niinpä. Miten saisikaan nykyisille hoitoyhteisöille perille seuraavan lähtökohtamääritelmän: Masennus on toisaalta sitä, kun väsymyksestä kärsivä käyttää viimeisiä voimiaan oman tilanteensa pahentamiseen ja toisaalta tietynlaista hermoverkkojen ja hormonien tuhotanssia? Ajatusrakennelmien ja kehontoimintojen välille muodostuu sitten noidankehä.
   Vastaa kommenttiin
 • Lataamosta Simo terve! 8.2.2022 klo 08.36
  Minä olen sairaseläkkeellä ja pysyn. Tämä on kuvottavaa, että "lääkäri" maalailee masennuksesta toipumisesta harhakuvia, rahaa saadakseen. Ihan täyttä paskaa.
  Vastaa kommenttiin
 • Eino 8.2.2022 klo 09.34
  Kirjoitus oli hyvä. Minulla on ollut 2 kertaa lääkärien diagnisoima masennus. Olin lääkityksessä, kuntotuskursseilla ja paikallisen terveyskeskuksen mielenterveyshoitajan keskusteluissa. Olin myös mielenterveyden paikallisjärjestön vertaisryhmän keskustelupiirissä. Molemilla kerroilla paranin täysin tästä sairaudesta. Kyllä paraneminen on mahdollista. En jäänyt työstä sairauslomalle, koska halusin jatkaa eläkeikääni 63 v. asti. Se onnistui osa-aikaeläkkeen ansiosta. Muuten en olisi ehkä jaksanutkaan.
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 13.5.2024

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Suomessa väestörakenne on suuressa muutoksessa. Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä, työikäisten suhteellinen määrä vähenee ja vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa. Samaan aikaan kun työuria pitäisi pidentää, suomalaisessa työelämässä ikäsyrjitään edelleen yli 55-vuotiaita. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta ja monimuotoisuuden tunnistamista työpaikoilla – myös johtamisen pitää muuttua.

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Blogit 7.5.2024

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Blogit 2.5.2024

Uskalla puhua eläkkeestä

Kuinka moni miettii eläkettä 17-vuotiaana, kun ensimmäisistä työansioista alkaa kertyä eläkettä? Palkkalaskelmalla kyllä näkyy työeläkemaksun osuus, mutta eläke tuntuu kaukaiselta vanhusten jutulta. Työelämän, opiskelun ja perhe-elämän muutoskohdissa on kuitenkin hyvä tietää, millaista turvaa lakisääteinen työeläkejärjestelmä meille kaikille tuottaa ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Uskalla puhua eläkkeestä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita