Blogit

Työelämä ei kehity itsekseen - Vaadi vuoropuhelua ja osallistu siihen

Työelämän murroksesta ja alati kasvavista vaatimuksista puhutaan nyt paljon. Lehdet, verkkosivut ja sosiaalinen media ovat täynnä ehdotuksia, ajatuksia ja vinkkejä ylikuormittumisen varhaiseen havaitsemiseen ja siltä suojautumiseen. Onko ainoa vaihtoehtomme hyväksyä työelämän kuormittavuus, vaativuus ja vaarallisuus sellaisenaan ja koittaa vain jotenkin selviytyä? Emmekö voisi alistumisen ja sopeutumisen sijaan rakentaa työelämää sellaiseen suuntaan, jossa työ on aidosti hyväksi meille ja mielenterveydellemme?

Nostakaamme esille, vahvistakaamme ja kehittäkäämme niitä asioita, joiden tiedämme edistävän ja tukevan hyvinvointiamme. Tavoitteeksi pitää asettaa mielentervettä työn vuoksi, ei työstä huolimatta. Väitän, että hyvinvointia aidosti tukeva työ on myös tehokasta ja tuloksellista.

Työnantajilla on iso vastuu työelämän kehittämisessä, johtamisessa ja organisoimisessa. Työ ja työn vaatimukset pitää järjestellä ihmisen kokoisiksi ja epäkohdat on korjattava. Tämä kaikki tulisi tehdä yhteistyössä työntekijöiden kanssa. Mutta vastuuta on myös meillä työntekijöillä. Esittelen tässä kirjoitussarjassa kolme keskeistä työntekijän vastuuta.

 1. Huolehdi omasta työkyvystäsi 
 2. Vaadi vuoropuhelua ja osallistu siihen
 3. Keskustele vastuullisesti työelämästä

Tällä kertaa keskityn kohtaan kaksi: vuoropuhelun ja keskustelun merkitys.

Vaadi vuoropuhelua ja osallistu siihen

Työkykyyn ja työhyvinvointiin suhtaudutaan työntekijän henkilökohtaisina ominaisuuksina. Työkykyä koitetaankin usein ylläpitää ja hoitaa vaikuttamalla nimenomaan yksittäisen työntekijän asenteisiin, käyttäytymiseen ja valintoihin.

Yksilön tukeminen on tärkeää, mutta tulevaisuuden työkykyongelmien ratkaiseminen edellyttää myös työelämän kehittämistä ja yhteistyötä. Harva meistä työskentelee yksin ja täysin muista riippumatta. Siksi ainoa toimiva tapa kehittää työtä on tehdä se yhdessä.

Älä luota ajatustenlukijoihin

Vuoropuhelua ei synny ilman keskustelua. Työnantajan vastuulla on rakentaa sellainen työpaikka ja toimintakulttuuri, jossa keskustelunavauksia arvostetaan ja niihin reagoidaan rakentavasti. Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä ei tarvitse pelätä leimautumista hankalaksi nipottajaksi, jos ottaa esille epäkohtia.

Turvallisuus on kuitenkin turhaa, jos meistä jokainen ei kanna vastuutaan ja aloita keskustelua niin onnistumisista kuin epäkohdistakin rakentavassa hengessä. Ainoa tapa ymmärtää, mitä toinen ajattelee, on kuunnella tarkoin mitä hän sanoo ja esittää tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä. Ajatustenlukijoita ei ole olemassa.

Tietotyö vaatii jatkuvaa kehittymistä

Tietotyön osuus kaikesta työstä on lisääntynyt. Työn kasvaviin vaatimuksiin kuuluvat pirstaloitumisen, verkostoitumisen ja ristiriitaisten tai epäselvien vaatimusten kanssa työskenteleminen. Muutoksia on käynnissä jatkuvasti ja muutosvauhti on hurja. Onkin tärkeää kehittää taitoja, jotka auttavat selviytymään muutoksista. Taidot, kuten itseohjautuvuus, resilienssi, ristiriitojen käsitteleminen sekä toisten ja itsensä johtaminen ovat tärkeitä.

Vastuuta työn ja osaamisen hallinnasta pyritään usein siirtämään yksittäisille työntekijöille juuri työelämätaitoihin, itsensä johtamiseen, itseohjautuvuuteen ja resilienssiin vedoten. Osaamista on kuitenkin hankala kehittää ja ylläpitää tyhjiössä. Kehittymisen on tapahduttava yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa työpaikoilla.

Erilaisuudesta osaamiseen

Henkilöstöjohtajamme Sami Ärilä kirjoittaa blogissaan Erilaisuutta hyödyntävä yritys voittaa monimuotoisuuden hyödyistä niin inhimillisyyden kuin tuloksekkuuden kannalta. Monimuotoisuus menee kuitenkin hukkaan, jos se tarkoittaa vain sitä, että kukin työntekijä voi vetää haluamaansa suuntaan ilman riittävää yhteisymmärrystä yhteisestä tavoitteesta.

Ratkaisu niin monimuotoisuuden kehittämiseen, kiihtyvään muutostahtiin kuin jatkuvaan oppimiseen ei tule vauhdin lisäämisestä, vaan siitä että pysähdytään säännöllisesti miettimään mitä, miten ja miksi asioita tehdään. Välitön vaikutus tehokkuuteen on tietysti se, että suorittamisen määrä vähenee siksi aikaa, kun mietitään miten ja mitä pitää suorittaa. Väitän silti, että pitkäaikaisvaikutus niin työkyvyn, kuin tehokkuuden kannalta on myönteinen.

Simo Levanto
asiantuntijapsykologi, Ilmarinen
@shlevanto (twitter.com) 

Lue myös 

 • Tietoisuus 1.3.2023 klo 14.58
  Resurssipohjainen talous niin mikro- kuin makrotasoille on tuloillaan, kunhan tämä kapitalismin dekadenssi saapuu pääte-asemalla pian. Joten suosittelen lämpimästi vain pitämään itsestäsi ja itse itsellesi valitsemistasi läheisistä parasta huolta tämän vielä 20 vuotta kestävän siirtymäkauden. Eli muutoksen vauhti kiihtyy pian potenssiin, ja tämä isojen egojen aikakausi siirtyy myös historian romukoppaan täysin haitallisena ihmiskunnan kehitykselle. Mitä nopeammin kykenet omaksumaan tämän, sen helpommalla pääset.
  Vastaa kommenttiin
 • Tero 2.3.2023 klo 05.44
  Olisi tietysti myös suotavaa että hyvin tehty työ palkittaisiin rahalla, palkankorotuksena. Meillä työpaikallamme hyvin tehty työ palkitaan aina lisätyöllä!
  Vastaa kommenttiin
 • Ville Vallaton 2.3.2023 klo 06.49
  Tero, artisti maksaa aina. Eli tulosveturit töissä saavat kyllä aina osansa kasvaneesta kakusta, mutta ei tuloksen jaosta vikisijät. Itsekkin 42 vuoden työrupeaman aikana tienasin joka vuosi enemmän kuin edellisenä vuotena. Panos/tuotos suhteeni oli optimaalinen alusta loppuun, niin firmalle kuin itselleni. Ja nyt oloneuvoksena juhlat senkuin jatkuu👍
  Vastaa kommenttiin
  • Tietoisuus 2.3.2023 klo 20.44
   Ville jaksaa olla positiivinen, se on hienoa. Kun on nähnyt valon putken päässä niin ei tosiaan kannata rakentaa enää uutta putkea valon ympärille. Kuten politiikot ja markkinamiehet- ja naiset tekevät jatkuvasti. Sen takia juuri resurssipohjainen talous niin mikro- kuin makrotasolla tulee tämän kapitalismin dekadenssin loppusuoran jälkeen 20 vuoden päästä. Mitä nopeammin siihen sopeudut, sen helpommalla pääset siirtymäajan.
   Vastaa kommenttiin
   • Ville Vallaton 3.3.2023 klo 09.22
    Nimimerkki Tietoisuus, taitaa olla niin että mennään päin helvettiä nyt joka rintamalla. Mutta täällä mennäänkin ensimmäisessä luokassa joten jatkan samalla linjalla. Ilmarinen hoitaa hyvin meidän työeläkeläisten rahavirrat!
    Vastaa kommenttiin
    • Tapio 4.3.2023 klo 11.34
     Ilmarista ei eläkkeiden maksuun tarvita. Suomen laki takaa eläkkeet, ei ilmarinen.
     Vastaa kommenttiin
     • Ville Vallaton 4.3.2023 klo 17.33
      Suomen valrio maksaa budjetistaan kela-eläkkeet, Ilmarinen vain työ-eläkkeitä. Ja Ilmarinen tekee sen kustannustehokkaimmin. Eli hyvä Ilmarinen!
      Vastaa kommenttiin
 • Kare 3.3.2023 klo 05.25
  Meillä taas isossa asiantuntijayrityksessä, edellisessä työpaikassani siis, jos työmäärä oli ihan kiistattomasti ja huomattavasti kasvanut ja jos pyysit sen johdosta palkankorotusta sanotaan vaikka 300-500 eur kuukaudessa, et saanut. Mutta kun vaihdoit työpaikkaa, menit ehkä jopa kilpailijalle duuniin niin sait sen 500 eur lisää nostettua vaihdolla helposti. Näin kuulemma tekee tosi monet jos työmäärä vaan jatkuvasti kasvaa mutta kuukausipalkka ei. Omallla alalla on krooninen työvoimapula. Jopa vanhemmat Manageritkin vaihtaa nyt kilpailijalle kun rahatukkua heiluttaa silmien edessä. Kiitos kasvaneen inflaation? Raha se lopulta ratkaisee
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 13.5.2024

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Suomessa väestörakenne on suuressa muutoksessa. Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä, työikäisten suhteellinen määrä vähenee ja vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa. Samaan aikaan kun työuria pitäisi pidentää, suomalaisessa työelämässä ikäsyrjitään edelleen yli 55-vuotiaita. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta ja monimuotoisuuden tunnistamista työpaikoilla – myös johtamisen pitää muuttua.

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Blogit 7.5.2024

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Blogit 2.5.2024

Uskalla puhua eläkkeestä

Kuinka moni miettii eläkettä 17-vuotiaana, kun ensimmäisistä työansioista alkaa kertyä eläkettä? Palkkalaskelmalla kyllä näkyy työeläkemaksun osuus, mutta eläke tuntuu kaukaiselta vanhusten jutulta. Työelämän, opiskelun ja perhe-elämän muutoskohdissa on kuitenkin hyvä tietää, millaista turvaa lakisääteinen työeläkejärjestelmä meille kaikille tuottaa ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Uskalla puhua eläkkeestä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita