Eläkkeen rinnalla kertynyt eläke ja sen hakeminen

Saitko meiltä tekstiviestin, sähköpostin tai molemmat? Keräsimme sinulle lisätietoa ja yleisimmät kysymykset eläkkeen rinnalla kertyneen eläkkeen hakemiseen liittyen. Lue ensin ohjeet ja kirjaudu sen jälkeen sivun ylälaidasta hoitamaan omia eläkeasioitasi.

Vanhuuseläkkeen rinnalla kertynyt eläke 

Eläkettä kertyy työnteosta 1,5 % eläkkeen rinnalla ylimpään vanhuuseläkeikään asti. Jos olet jatkanut työskentelyä vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeen samalla tai toisella työnantajalla, sinulle on kertynyt lisää eläkettä. Eläkkeellä työskentelystä kertynyt eläke pitää erikseen hakea. Kertymiä ei myönnetä automaattisesti.

Miksi sain teiltä aiheeseen liittyvän yhteydenoton?

Selvityksemme mukaan osalla eläkkeensaajistamme voi olla vielä hakematta eläkkeitä. Jos meillä on yhteystietosi, yritämme tavoittaa sinut kertoaksemme asiasta.  

Mistä tiedän, onko minulla hakematta eläkkeitä?

Jos sait meiltä viestin, jossa sinua kehotetaan hakemaan eläkettä, sinulla on hakematta osa eläkkeestäsi. Täytä siinä tapauksessa vanhuuseläkehakemus verkossa.

Miten haen tämän lisäkertymän? 

Kirjaudu OmaEläke-palveluun Ilmarisen verkkosivuilta. Mene OmaEläke-palvelussa kohtaan Hae eläkettä, eläkkeen jatkoa tai kuntoutusta ja avaa vanhuuseläkehakemus. Täytä hakemus ja lähetä se.

Mistä näen, paljonko minulle on kertynyt lisää eläkettä?

Kun haet vanhuuseläkettä, saat meiltä uuden eläkepäätöksen ja eläkelaskelman. Eläkkeen määrän näet päätökseltä. Saat tekstiviestin, kun päätös on katsottavissa OmaEläke-palvelussa. Odottele siis rauhassa, päätös tulee mahdollisimman pian. 

Lisäämme mahdollisesti kertyneen summan sinulle jo maksamaamme eläkkeeseen. Huomaathan, että myönnettävä eläke voi vaikuttaa pidätettävän veron ja mahdollisten Kelan etuuksien määrään.

Mitä jos lähetän hakemuksen eikä minulla ole hakemattomia eläkekertymiä? 

Jos kaikki on jo kunnossa, eikä sinulla ole hakemattomia eläkekertymiä, annamme sinulle tässä tapauksessa hylkäävän päätöksen. Hylkäävä päätös ei johda toimenpiteisiin ja päätöksellä varmistamme sinulle, että kaikki kertymäsi on jo maksussa.

Mitä vanhuuseläkehakemuksella kysytään?

Hakemuksella kysytään esimerkiksi yhteystietosi, mistä alkaen haet eläkettä ja oletko vielä työsuhteessa. Jos olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeiän, voit ruksia en ole työsuhteessa, vaikka sinulla olisi työsuhde voimassa. Ylimmän eläkeiän jälkeen eläkettä ei enää kerry.  
 
Huomaathan, että voit hakea vanhuuseläkettä takautuvasti korkeintaan kolmen kuukauden ajalta hakemuksen lähetyskuukaudesta laskettuna. Valitse hakemukselle eläkkeen alkamisajankohta kyseisen aikarajan puitteissa.  

Mistä tiedän, mihin jätän hakemuksen?

Yleensä eläkepäätös annetaan siitä eläkeyhtiöstä, josta olet saanut aiemmankin eläkepäätöksen. Hakemuksesi siirretään tarvittaessa oikeaan eläkeyhtiöön. Kun kirjaudut OmaEläke-palveluun, sinut voidaan ohjata myös toisen yhtiön verkkopalveluun. Jätä vanhuuseläkehakemus sähköisesti sen eläkelaitoksen verkkopalveluun, johon sinulla on pääsy.

Mikä on ylin vanhuuseläkeikä?

Ylin eläkeikä on 68 vuotta ennen vuotta 1958 syntyneille, 69 vuotta vuosina 1958–1961 syntyneille ja 70 vuotta vuonna 1962 tai sen jälkeen syntyneille. Ylin vanhuuseläkeikä on raja, jonka jälkeen eläkettä ei kerry enempää.

Miksi vain kolme kuukautta takautuvasti?

Vanhuuseläkkeen alkaminen on laissa säädetty niin, että voimme myöntää sen eläkkkeen hakemiskuukaudesta vain kolme kuukautta takautuvasti.

Miksi eläke ei ala automaattisesti?

Eläkelainsäädännön mukaan eläkettä pitää aina hakea. Ei hätää, jos et ole vielä hakenut sitä. Voit tehdä hakemuksen myös jälkeenpäin, mutta eläke voidaan myöntää vain kolme kuukautta takautuvasti.

Pitääkö minun siis tehdä jotain?  

Sinulla on mahdollisesti kertynyttä eläkettä, jota et ole vielä hakenut. Jotta voimme maksaa sinulle kuuluvat eläkkeet, kirjaudu OmaEläke-palveluun verkossa ja lähetä meille vanhuuseläkehakemus.