Blogit ja artikkelit
Tervetuloa artikkeleiden ja blogien pariin.

Työelämä nähdään usein uhkana mielenterveydelle, mutta voisiko asia olla päinvastoin? – Katso video
Mielenterveydestä ja työelämästä keskustellaan paljon, mutta usein uhkakuvien kautta. Mielenterveyspoissaolot ovat lisääntyneet erityisesti nuorten keskuudessa. Mistä tämä johtuu? Miten työelämää voitaisiin kehittää niin, että työ olisi hyväksi mielenterveydelle? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdimme Ajankohtainen huominen -videolla.
Työelämä nähdään usein uhkana mielenterveydelle, mutta voisiko asia olla päinvastoin? – Katso video
Vihreän siirtymän rahoitus on muutakin kuin sijoittamista valmiiksi kestäviin sijoituskohteisiin
Sijoittajat tarvitsevat viitekehyksiä ja sääntelyä sille, millainen on sijoituskohteen uskottava siirtymäsuunnitelma. Siten voidaan laajemmin mahdollistaa vihreän siirtymän kipeästi tarvitsema rahoitus ja luoda todellisia vaikutuksia.

Jäädäkö ansaitulle eläkkeelle vai jatkaako töissä?
Eläkkeelle siirtyminen voi olla yhdelle iloinen sekä merkittävä elämänvaihe siinä missä toiselle tuntua menetykseltä. Kaikille se kuitenkin merkitsee pitkän työuran tai yrittäjyyden päättymistä ja avaa oven uudelle vapaudelle sekä mahdollisuuksille.

Täsmätyökykyisenä täsmätöihin?
On kulunut lähes kolme vuotta siitä, kun Ilmarisen johtaja Kari-Pekka Martimo julkaisi blogin Osittain vai riittävän työkykyinen. Ajatus täsmätyökyvystä toi erityisryhmien työllistymisen kentälle uuden ja positiivisen tavan tarkastella osatyökykyisten henkilöiden työ- ja työllistymiskykyä. Idean julkistus sattui juuri koronapandemian alussa. Mitä kuuluu täsmätyökyvylle ja täsmätyöllistymiselle nyt?
Lisää artikkeleja

Kaikki tiet veivät Roomaan – kannattaako siis aina suunnata osakemarkkinoille?
Koronakriisissä vuoristorataa kulkenut osakemarkkina osoittautui sijoittajan tieverkoston keskipisteessä nököttäväksi ikuiseksi kaupungiksi. Mutta jatkuuko sen asema, vai onko uusi vuosi tuonut sille haastajaa?

Onko kukaan toipunut masennuksesta?
”Onko tästä sairaudesta koskaan kukaan toipunut?” Tähän kysymykseen olen vastannut usean masentuneen kohdalla. Moni hoitamani nuori kysyy, voisiko nähdä jonkun ihmisen, joka on ihan oikeasti toipunut.

Suosikkikysymys: Saako eläkkeellä tehdä töitä?
Yhä useampi eläkeläinen tekee töitä eläkkeellä ollessaan. Työtä tekevien eläkeläisten määrä on reilussa kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaistunut, joskin ihan viime vuosina nousu on tasaantunut. Jo noin joka kymmenes eläkeläinen tekee töitä eläkkeellä.

Jatkuva parantaminen ei ole rakettitiedettä vaan arkipäivää
Kenenkään ei kannata jotain uudistettuaan jäädä laakereillaan lepäämään – ei myöskään yrityksen. Parannettavaa riittää aina. Mitä sinä voisit sujuvoittaa omassa työssäsi?

Kuukauden asiantuntija: Pia Forsström-Akl
Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme jo 60 vuotta rakentaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue, mitä kuukauden asiantuntijamme Pia Forsström-Akl kertoo työstään.

Venyykö pomon spagaatti vielä ja onko lasi puoliksi tyhjä?
Vuosi 2020 oli esihenkilöille hankala. Venymistä vaadittiin ja tuli kasoittain uusia tehtäviä entisten vaatimusten päälle. Vuoden päätteeksi totesin, että moni esihenkilö tuntui olevan kovin väsynyt ja vailla tukea. Kevät 2021 tuntui olevan edelleen raskas, mutta kesän koittaessa ja koronan hellittäessä lisääntyi puhe normaaliin palaamisesta ja joku totesi, että vihdoin voisi alkaa itse höllätä. Kuten tiedämme, paluu normaaliin peruttiin myöhemmin.

Ajankohtainen huominen – Vuoden suosituimmat blogit
Viime vuonna julkaisimme yli 50 blogia, jotka käsittelivät muun muassa eläkevakuuttamista, yrittämistä, työkykyjohtamista, kyberturvallisuutta, kuntoutusta ja taloutta. Kokosimme oheen vuoden 2021 suosituimpia blogeja. Kannattaa tutustua, jos joku jäi viime vuonna väliin!

Ilmarisen digipolku – askeleet ja opit
Ilmarisessa on tehty vauhdikasta digimatkaa ja saavutettu oivia asioita. Valmennuspäällikkö Anu Ahlgren ja teknologia- ja kehitysjohtaja Mikko Lantto keskustelevat siitä, mitä kaikkea polun varrella on tullut vastaan.

Kun pomo mahdollistaa päihdeongelman
Yhtä asiaa olen koko työterveyslääkärin urani ajan ihmetellyt. Tilastojen mukaan 47 prosenttia suomalaisista miehistä ja 25 prosenttia naisista käyttää liikaa alkoholia*. Tämän päälle tulevat muut päihteet. Silti kun olen kysynyt työterveydessä yritysten johdolta, miten päihdeasioita heillä hoidetaan, olen saanut kovin usein iloisen vastauksen: ”Onneksi meillä ei ole ollut sellaisia ongelmia.” Joko tilastot valehtelevat tai todella moni sulkee silmänsä.