Blogit

Uusi maksuluokkamalli kirittää työterveysyhteistyötä

Aiemmin suurten työnantajien maksuluokkaan ja sitä kautta työeläkemaksuun vaikuttivat vain pysyvät työkyvyttömyyseläkkeet. Maksuluokkamallin uudistus toi mukaan yhtälöön myös pitkittyneet kuntoutustuet. Ennakoivan ja suunnitelmallisen työkykyjohtamisen merkitys korostuu entisestään. Muutos haastaa myös työterveysyhteistyötä.

Lakisääteiseen sosiaaliturvaan kuuluu työntekijöiden mahdollisuus olla pois työstä sairauden vuoksi. Kela (kela.fi) maksaa sairauspäivärahaa korkeintaan vuoden, minkä jälkeen työntekijällä voi olla oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen – joko määräaikaiseen tai pysyvään. Määräaikaista etuutta kutsutaan kuntoutustueksi, eikä sillä ole enimmäispituutta.

Jatkossa yli kaksi vuotta kestäneet kuntoutustuet vaikuttavat työnantajan maksuluokkaan, jos meneillään ei ole aktiivista kuntoutusta. Ensimmäisen kerran pitkittyneitä kuntoutus- ja osakuntoutustukia tarkastellaan vuoden 2026 lopussa. Silloin yli kaksi vuotta jatkuneista määräaikaisista etuuksista lankeaa isolle työnantajalle sama laskennallinen kustannus kuin työkyvyttömyyseläkkeistäkin. Vaikutus pysyy samana, vaikka työntekijän myöhemmin onnistuisi palata työhön. Kuntoutustuki ei kuitenkaan vaikuta maksuluokkaan, jos työntekijä on kahden vuoden tarkasteluhetkellä myös työeläkeyhtiön ammatillisessa kuntoutuksessa.

Arvioimme Ilmarisessa oikeutta kuntoutukseen automaattisesti aina, kun teemme kuntoutustukipäätöstä. Kuntoutuksen kriteereissä ei ole tapahtunut muutoksia.

Ennaltaehkäisy edellyttää yhteistyötä

Jo myönnetty kuntoutustuki on kuin ammuttu nuoli – siihen ei voi enää vaikuttaa. Kun etuudelle haetaan jatkoa, työeläkeyhtiön täytyy se myös myöntää, jos hakijan terveydentila ei ole selkeästi parantunut. Tätä kutsutaan luottamuksen suojaksi: viranomainen ei voi peruuttaa tekemäänsä päätöstä, jos sen perusteet eivät ole muuttuneet.

Paras mahdollisuus vaikuttaa kuntoutustukiin on toimia hyvissä ajoin. Sairauspoissaolon sijaan osasairauspäiväraha ja osa-aikaisessa työssä jatkaminen ovat erinomainen ratkaisu erityisesti tuki- ja liikuntaelin- sekä mielenterveyden ongelmissa. Jos oma työ ei osa-aikaisenakaan sovi, työssä jatkamista voi tukea työterveyshuollon työkokeilulla. Kokeilun ajalta Kela maksaa työnantajalle kuntoutusrahaa ja kompensoi näin palkanmaksua.

Kuntoutustuelle ei saa unohtaa ketään. Vaikka hoitovastuu voi olla muualla kuin työterveyshuollossa, säännöllisellä yhteydenpidolla varmistetaan, että hoito toteutuu kuntoutustuen edellytyksenä olevan kuntoutussuunnitelman mukaisesti. Erikoissairaanhoidon yhteistyö työterveyshuollon kanssa lyhentää todistetusti leikkauksen jälkeisen työkyvyttömyyden pituutta.

Vaihtoehtoja työkyvyttömyydelle

Joskus on selvää, ettei työntekijä sairauden takia pysty enää jatkamaan työssään. Silloin ei pidä jäädä odottamaan työkyvyttömyyden pitkittymistä, vaan työeläkekuntoutuksella voidaan välttää kuntoutustuelle joutuminen. Myös muuta kuntoutusta tulee työterveyshuollossa suunnitella toimintakyvyn palauttamiseksi. Kelan kuntoutusvalikoimasta (kela.fi) löytyy jokaiselle sopiva kuntoutusmuoto.

Lakiin on kirjattu sairauspäivärahakauden tarkistuspisteet. Kun 90 korvattua päivää täyttyy, työterveyslääkäri kirjoittaa Kelaan lausunnon jäljellä olevasta työkyvystä ja työhön paluun edellytyksistä samoin kuin työpaikan mahdollisuuksista tarjota terveydentilalle sopivia työtehtäviä. Samanlainen velvollisuus työterveyshuollolla on myös 150 ja 230 sairauspäivärahapäivän kohdalla. Silloin viimeistään on hyvä hyödyntää työterveyshuollossa sosiaalialan asiantuntijaa.

Jos sairauspäivärahakauden lähestyessä loppuaan kokopäiväiseen työhön paluu ei ole työntekijälle mahdollista, aina pitäisi ensisijaisesti harkita osaetuutta. Sen turvin työntekijä voisi jatkaa osa-aikaisesti sopivassa työssä. Osakuntoutustuen, kuten osatyökyvyttömyyseläkkeenkin, laskennallinen maksuluokkaan vaikuttava kustannus työnantajalle on puolet täydestä etuudesta.

Työuran aikaisen työkykyjohtamisen merkitys korostuu

Kun alin vanhuuseläkeikä nousee, työpaikoilla tulee olemaan yhä enemmän yli 60-vuotiaita. Heillä työkyvyttömyyseläkkeen saaminen on helpompaa kuin alle 60-vuotiailla. Tämä johtuu siitä, että yli 60-vuotiaalla etuuteen riittää se, ettei terveydentilansa vuoksi pysty enää omaan työhönsä. Nuoremmalla hakijalla jäljellä olevaa työkykyä arvioidaan sen sijaan aina suhteessa mihin tahansa työhön. Yhä useampi eläkeikää lähestyvä on kuitenkin halukas jatkamaan työssä, jos hänen yksilölliset tarpeensa huomioidaan niin työn ruumiillisten kuin henkistenkin vaatimusten osalta.

Kuten työkykyjohtamisessa, myös työterveysyhteistyössä tavoitteellisuus, suunnitelmallisuus sekä seuranta ovat keskeisiä edellytyksiä vaikuttavalle toiminnalle. Jos ja kun edellä mainittuja toimenpiteitä työkyvyttömyyden pitkittymisen ehkäisemiseksi pidetään tärkeinä, niistä on tehtävä mitattavia ja seurattavia tavoitteita. Tämä lisää keskinäistä luottamusta yhteistyössä ja antaa mahdollisuuden työkyvyttömyysriskin hallintaan, jonka tavoitteena on kustannusten hillinnän lisäksi vastuullinen ja inhimillinen henkilöstöjohtaminen.

Kari-Pekka Martimo
johtaja, työkykyriskien ennakointi ja tutkimus, Ilmarinen
@kp_martimo

Lue lisää:

  • Ville Vallaton 25.1.2024 klo 21.05
    On se hyvä että Ilmarinen tarjoaa porkkanaa samalla kun nykyhallitus tarjoaa keppiä työn raskaille raatajille. Kyllä se oravanpyörä loppuu kaikilla aikanaan. Itekkin mamman kanssa paiskittiin yhteensä 90 vuotta raakaa kokopäivästä palkkatyötä ilman vikinöitä ja kasvatettiin samalla yhdessä pennut täyspäisiksi aikuisiksi. Nyt ollaan täysillä tyäeläkkeiilä ja nautiskellaan juuri työnteon ansiosta. Ensin työ, sitten lepo. Viestinä vain kaikille vetelille kitisijöille.
    Vastaa kommenttiin
  • Reiska Korpinen 27.1.2024 klo 23.04
    Bernard Mandevillen viitoittamaa tietä kuljetaan edelleen, eli työläisten hätää on järkevä helpottaa mutta hullua hoitaa, koska hätä pakottaa työläiset olemaan hyödyksi. Oravanpyörä tosiaan. Ilmarinen keskittyköön siis vain ydinosaamiseensa, eli työeläkevarojen hallintaan ja työeläkeläisten eläkkeiden maksuun. Kela-elätit eli myös kansaneläkeläiset ovat valtion eli veronmaksajien riesana.
    Vastaa kommenttiin
  • Tietoisuus 1.2.2024 klo 00.19
    18 vuotta vielä ja sitten koittaa uusi ja parempi maailma kaikille ihmisille. Jotka jäävät henkiin tästä maailmanjärjestyksen mannerlaattojen järisyttävästä muutoksesta. Elämme nyt keskellä kapitalismin dekadenssin (rappion) loppusuoraa ja sen tuhkasta nousee uusi ja parempi systeemi. Resurssipohjainen talousjärjestelmä. Yksi kysymys ratkaisee. Oletko valmis? Myötätuntoa vain kaikille aseeseen tarttujille, koska niihin he myös hukkuvat.
    Vastaa kommenttiin
  • olli 1.2.2024 klo 15.16
    Jos työntekijän päätyminen pitkäaikaiselle kuntoutustuelle koituu jatkossa viimeisimmän työnantajan maksettavaksi, niin sillä on suora seuraus siihen että työnantajat välttävät nykyistäkin visummin palkkaamasta ketään vähääkään osatyökykyiseltä vivahtavaa. Ja koska näitä asioita ei rekryvaiheessa saa selvittää suoraan, niin diagnoosit korvataan stereotypioilla: Jos CV:ssä aukkoja tai vähän enemmän ikää, niin tulee tooosi iso miinus rekrytoitavalle. Onnea siis vaan tukielin- ja mielenterveysongelmista kuntoutuville, sekä ikääntyneille työnhakijoille: teidän työllistymistänne vaikeutettiin juuri entisestään.
    Vastaa kommenttiin
  • Reiska Korpinen 2.2.2024 klo 00.20
    Hullu sairaana töitä tekee, viisaat pääsee aina terveenä eläkkeelle. Joten ota säkin Olli vaan rennosti ja anna noiden kuvailemiesi tulevien kela-elättien tippua valtion riippakiviksi. Ilmarinen ei vastaa muusta kuin työeläkkeiden sutjakkaasta maksatuksesta.
    Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 5.2.2024 klo 16.34
    Orpo/Purra meinaa uutisten mukaan säästää taaa lisää. Nyt olis vuorossa myös eläkeindeksit. Täällä tuollaisten pelkkä uutisoiminenkin laukas heti lisäsäästör myös omassa ja mamman budjetissa. On se helppoa kun vain halliitsee hermonsa. Tuleen ei tosiaan saa jäädä makaamaan👍
    Vastaa kommenttiin
    • Reiska Korpinen 5.2.2024 klo 21.53
      Ei ollu lahtareihinkaan taaskaan luottaminen. Nyt kannattaa kaikkien työeläkeläisten katsoa tarkkaan mitä porukkaa äänestää seiraavissa vaaleissa. Orpo/Purra ovat juuri menettämässä 1,5 miljoonan työeläkeläisen tuen toimilleen jos tuolle tielle kerran lähtevät.
      Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 12.12.2024

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Blogit 27.11.2024

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa

Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita