Artikkelit

Uran loppuminen voi olla uuden alku – Essi Sainio hyväksyi pelaajauran päättymisen ja aloitti opinnot

Miten valmistautua uran loppumiseen? Entinen jalkapalloilija Essi Sainio avaa pelaajauran lopettamiseen liittyviä ajatuksia sekä tulevaa työuraansa jalkapalloammattilaisuuden jälkeen.

Essi Sainion upea pelaajaura tuli päätökseensä HJK:n riveissä syksyllä 2022. Sainio oli kuitenkin jo pidempään hyväksynyt sen tosiasian, ettei jalkapalloa pysty ikuisesti pelaamaan ammatikseen. Tulevaa työuraa Sainio oli ehtinyt jo suunnitella ennen jalkapallouran päättymistä. 

– Noin viisi vuotta ennen lopettamistani olin jo hyvin tietoinen tulevasta. Tein työtä sen hyväksymiseksi, etten tulevaisuudessa enää ole urheilija ja jalkapalloilija ja tulin sinuiksi ajatuksen kanssa. Aloitin sosionomin opinnot muutama vuosi ennen lopettamista. Opiskelin pelaamisen ohella ja suoritan opintoja vielä tälläkin hetkellä, kertoo Sainio.

Essi Sainio oli ymmärtänyt jo ennen lopettamistaan, että elämässä on paljon muutakin kuin jalkapallo. Vaikean masennuksen läpikäynyt entinen maajoukkuepelaaja on sisäistänyt, kuinka hienon uran hän lopulta teki. Itse lopettamishetki oli Sainiolle pitkän matkan jälkeen tunteikas.
– Se oli monella tapaa hieno hetki, kun sain päätöksen lopettamisesta itse tehtyä. Oli minulle todella iso asia, että sain lopettaa omilla ehdoillani. Uran loppumiseen voi yrittää varautua, mutta eihän niitä tunteita pysty etukäteen kokemaan ja elämään ennen kuin ne ovat käsillä, Sainio muistelee.

Myös Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä peukuttaa vahvasti oman osaamisen kehittämisen ja ylläpidon puolesta.

– Ehdottomasti kannattaa pitää omasta osaamisestaan huolta, varsinkin jos tietää jo etukäteen nykyisen uran olevan lähestymässä päätepistettään. Tämä koskee niin futista ammatikseen pelaavia kuin sellaisilla aloilla työskenteleviä, joihin esimerkiksi teknologian kehittyminen vaikuttaa olennaisesti. Omasta osaamisesta huolehtiminen on paras vakuutus tulevaisuuden varalle meille ihan jokaiselle.

Lisää tukea muutokseen

Lopettamisen hetkellä Essi Sainio olisi toivonut vahvempaa tukea.

– Näen tässä yhden huippu-urheilussa olevan kehityskohdan. Olen miettinyt missä vaiheessa alkaa ja missä vaiheessa loppuu seurojen vastuu pelaajistaan. On karua todeta, että lopettaessa työnantajasta tulee entinen. Jälkihuoltoa ei tällä hetkellä ole Suomessa, ja itse näen, että sille olisi kysyntää ja tarvetta. En kuitenkaan osaa sanoa, mitä se käytännössä olisi, pohtii Sainio.

Sami Ärilän mielestä henkilöstöstä kannattaa ja täytyy pitää huolta, erityisesti vaikeina aikoina. Esimerkiksi hyvin hoidetut muutosneuvottelut kertovat vastuullisesta työnantajasta. Mutta muutoksia tapahtuu meidän kaikkien elämässä ilman muutosneuvotteluitakin. On tärkeää, että tukea on tarjolla muissakin elämän taitekohdissa, jotta kukaan ei jää näissä tilanteissa yksin. Erilaisiin muutoksiin kannattaa ihan jokaisen varautua urallaan.
– Työelämän muutos ei tapahdu joskus tulevaisuudessa, vaan tässä ja nyt. Paras keino pärjätä muutoksessa on kehittää omaa osaamistaan ja oppia uutta. Muutoksessa oma innostus ja utelias asenne uuden oppimiseen kantavat pitkälle, Sami Ärilä sanoo.

Essi Sainio kertoo fiksusti siitä, minkälaisen kuvan hän on pyrkinyt antamaan urheilu-uransa aikana ulospäin. Hän on ymmärtänyt vastuunsa lasten ja nuorten esikuvana.

– Olen esimerkiksi pyrkinyt puhumaan itselleni tärkeistä asioista ja välillä myös haastavimmista jutuista. Sitä kautta olen pyrkinyt olemaan avuksi tuleville sukupolville. Se on myös auttanut uran jälkeen, kun on huomattu, millainen ihminen oikeasti olen, pohtii Sainio. 

Uralta eväitä tulevaisuuteen

Tällä hetkellä Essi Sainio tekee asiantuntijatyötä Ylelle naisten jalkapallon parissa eli käytännössä Helmareiden sekä Kansallisen liigan otteluiden yhteydessä. Sen lisäksi hän on ollut myös Live-säätiöllä kehitysvammaisten päivätyössä mukana. 

– Tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvältä. Näen hirveän paljon erilaisia vaihtoehtoja, mihin suuntaan lähteä. Asiantuntijahommia tehdessä olen edelleen lajin parissa tekemisissä, ja onhan se itselleni unelmaduuni. Suhtaudun todella rauhallisin mielin tulevaan työuraani. Asiat kyllä järjestyvät, kun on valmis tekemään töitä, ja ennen kaikkea käsittelee rauhassa oman lopettamispäätöksensä, kertoo Sainio. 

Sainiolla kertoo oppineensa jalkapallourallaan tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi Sainio on oppinut itsestään paljon, kuten minkälainen johtaja hän on.

– Kun kilpaurheilussa asetetaan päämääriä, niiden eteen tehdään myös paljon töitä. Ei kuvitella, että tulokset tulisivat itsestään. Ollaan valmiita tekemään töitä sen päämäärän eteen ja sama on tietenkin yritysmaailmassakin. Työmoraalini on varmasti tullut sieltä kilpaurheilusta, kertoo Sainio.

Myös Sami Ärilä uskoo, että tavoitteellinen kilpaurheilu antaa eväitä työelämään.

– Samoin kuin joukkueurheilussa, tehdään myös työelämässä töitä yhteisen päämärän eteen usein ristiriitaisten ja muuttuvien vaatimusten keskellä. Tällöin on tärkeää osata antaa ja ottaa palautetta vastaan sekä myös käsitellä oikein vastoinkäymisiä ja ristiriitoja. Erilaisten konfliktitilanteiden sovitteleminen ja ennaltaehkäiseminen on olennainen taito yhteistyön rakentamisessa. Yksilön näkökulmasta omien vahvuuksien ja heikkouksienkin tunnistaminen on keskeinen työelämätaito, samoin kuin jalkapalloilijoillakin, Ärilä pohtii.

Lopuksi Essi Sainio lähettää terveiset kaikille tällä hetkellä urheilussa mukana oleville, lajista riippumatta.

– Haluaisin kannustaa jokaista urheilijaa ottamaan kaiken irti itse lajista, mutta myös kaikesta siitä, miten ollaan joukkueessa, millaisen kuvan luo itsestään ja miten luodaan suhteita. Kaikki tämä on hyödyksi tulevaisuutta varten. Oli sitten kyse kilpatason jalkapallosta tai ihan mistä tahansa muusta lajista, Sainio sanoo.

  • Ilmarisen TyökykyAreenasta löydät tietoa ja työkaluja, jotka auttavat pitämään työkyvystäsi huolta muuttuvassa työelämässä. Tutustu ja poimi vinkit työpaikkasi arkeen
  • Ilmarinen sponsoroi tänä vuonna HJK:ta. Katso lisätietoja Ilmarisen lahjoituksista ja sponsoroinnista.

Lisää aiheesta

Artikkelit 10.12.2024

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä

Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita