YEL-maksun jousto tilapäisesti

Voit joustaa YEL-maksuissasi tilapäisesti, mikäli taloudellinen tilanteesi sitä vaatii tai kun haluat hyödyntää lisämaksun vähentämisen verotuksessa. Sinun on mahdollista kasvattaa eläketurvaasi maksamalla lisämaksua. Vastaavasti myös YEL-maksun pienentäminen on mahdollista.

Kuinka usein voin joustaa YEL-maksuissani?

Voit joustaa YEL-maksussa kerran kalenterivuodessa ja jousto koskee koko vuotta. Korkeampien vakuutusmaksujen maksaminen on mahdollista joka vuosi, mutta vakuutusmaksujen alentaminen onnistuu korkeintaan kolme kertaa seitsemän vuoden aikana.

Milloin ja miten voin käyttää YEL-joustoa?

Voit käyttää YEL-maksujoustoa, jos

  • YEL-vakuutuksesi on voimassa koko kalenterivuoden samassa työeläkeyhtiössä
  • sinulla ei ole avoimia erääntyneitä YEL-maksuja
  • et saa aloittavan yrittäjän alennusta
  • et saa työeläkelakien mukaista eläkettä (koskee myös osittaista vanhuuseläkettä).

Jos työtulosi muuttuu tai vakuutuksesi päättyy keskellä kalenterivuotta, jousto purkautuu kokonaisuudessaan.

Paranna eläketurvaasi maksamalla lisämaksua (maksujousto ylös)

YEL-jouston avulla voit kerryttää parempaa eläkettä maksamalla lisää YEL-maksua. Voit maksaa lisää YEL-maksua 10-100 %. Lisämaksu ei vaikuta eläkkeen lisäksi muuhun sosiaaliturvaasi. Muu sosiaaliturvasi, esimerkiksi Kelan maksamat päivärahat, perustuvat edelleen vahvistettuun työtuloosi.

Joulukuu on suosituinta aikaa säästää lisää eläkettä, kun vuoden liiketaloudellinen tulos on selvillä. Maksetut YEL-maksut voit vähentää verotuksessa. Hae joustoa ajoissa ennen vuoden loppua, jotta ehdit maksaa laskun vielä kuluvan vuoden puolella. Vuonna 2023 voit hakea joustoa verkkopalvelussamme 28.12. saakka. Asiakaspalveluumme soittamalla voit hakea joustoa 29.12. klo 12 saakka.

Kun hae joustoa verkkopalvelussamme, palvelu kertoo, minkä verran sinun on mahdollista joustaa maksussa.

Pienennä YEL-maksuasi (maksujousto alas)

Voit pienentää YEL-maksua tilapäisesti 10-20 %. Jos pienennät YEL-maksuasi, se myös pienentää kertyvän eläkkeesi määrää joustovuodelta. Tilapäinen maksun alentaminen ei vaikuta eläkkeen lisäksi muuhun sosiaaliturvaasi. Muu sosiaaliturvasi, esimerkiksi Kelan maksamat päivärahat perustuvat edelleen vahvistettuun työtuloosi.

Voit täyttää joustohakemuksen yrittäjän verkkopalvelussamme. Joustoa hakiessasi palvelu kertoo, minkä verran sinun on mahdollista joustaa maksussa.