Heikki Peltola pitelee lappua tekstillä "Näen ja teen oikein". Muotokuva.
Artikkeli 5.2.2018

Onnelliset kanat munivat eniten

Työn ei tarvitse olla pakkopaita, joka puetaan parikymppisenä ja riisutaan eläkkeellä. Miksi kärvistellä työtä inhoten, kun arjesta voi myös nauttia, kysyy työelämän asiantuntija Heikki Peltola.

– Onnistuminen alkaa sanasta onni, menestyminen sanasta me.

Näin kirjailija Heikki Peltola kiteyttää hyvän työelämän salaisuuden. Työn imusta puhutaan nyt paljon – eikä vähiten Peltolan ansiosta. Alan pioneeri on kirjoittanut ja kouluttanut onnellisesta työelämästä pian kahdenkymmenen vuoden ajan yhdessä yhtiökumppaninsa, filosofi Esa Saarisen kanssa.

 – Kun aloitimme, oli vallalla negatiivinen uupumispuhe, jossa keskityttiin esimiesten syyttelyyn. Vasta myöhemmin alettiin puhua siitä, että onnelliset kanat munivat eniten. On mahdollista olla töissä onnellinen.

Paskaduuneja ei ole olemassa

 – Se ihminen, joka keksi termin paskaduuni, teki karhunpalveluksen kaikille. Jokaiseen työhön kuuluu tylsiä tehtäviä, mutta jokaisesta työstä voi nauttia, Peltola sanoo.

Valmiita vastauksia onnellisempaan työhön Peltola ei lupaa, mutta antaa silti muutaman ohjenuoran: etsi työlle syy, muista muut, keskity täysillä ja haasta itseäsi sopivasti.

 Ihminen tarvitsee syyn tehdä. Yleensä se löytyy toisista ihmisistä: asiakkaasta, työkaverista, oman työn loppukäyttäjästä. Peltolan mukaan kaikissa töissä on viime kädessä kyse toisten ihmisten auttamisesta kohti parempaa elämää. 

 – Jos työn hahmottaa pelkkien suoritteiden kautta, siitä katoaa pointti. Siksi on tärkeää, että jokainen työtä tekevä hahmottaa isomman kokonaisuuden, jota työllään palvelee.

 Kun työtä tekee toisten hyvinvoinnin eteen, se kannattaa tehdä täysillä. Mihály Csíkszentmihályin tutuksi tekemä flow-tilan käsitekin sen kertoo: ihminen ei ehdi murehtia turhia, kun uppoutuu tekemiseen. Liian helpot työtehtävät tylsistyttävät, liian vaikeat ahdistavat. Itseään ei kuitenkaan kannata turhaan kutistaa.

 – Mieluisastakin tehtävästä katoaa ilo, jos sen tekee puolivillaisesti. Itseltään pitää vaatia sopivan paljon, kuin korkeushyppääjä, joka tietää juuri ja juuri pääsevänsä riman yli. Ilo tulee selviämisestä.

Johtajasta työystäväksi

Kuinka työonnea sitten voi edesauttaa johtamisella? Peltola painottaa, että töissä viihtyminen on kaikkien työyhteisön jäsenten yhteinen vastuu, jota pelkkä johtaminen ei ratkaise.

– Ihmisiä voi monin tavoin auttaa onnistumaan, mutta jokaisen on tehtävä oma osansa urakasta, Peltola sanoo.

 Tärkeintä on ennen kaikkea olla kiinnostunut työntekijästä ja tämän kuuntelemisesta. Ihmistä pitää kohdella ihmisenä, ei suorittavana kapasiteettina. Peltolan mukaan työntekijä kyllä aistii vähättelevän asenteen, vaikka sitä ei koskaan tuotaisi julki.

 – Kutsun ylimielisyyden vastakohtaa alimielisyydeksi. Sellainen ihmisestä tulee, jos häntä ei arvosteta. Johtajan tehtävä on tehdä alimielisyys vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi, Peltola summaa.

 Se ei tapahdu käskemällä, uhkaamalla tai vaikeaan paikkaan yksin jättämällä. Hyvä esimies antaa työntekijälle pelitilaa ja haasteita, mutta myös mahdollisuuden pyytää apua. Se on helppoa, jos työantaja rohkaisee esimerkillään vilpittömään, kaksisuuntaiseen vuoropuheluun ja työkaverin kannustamiseen.

 – Esimiehen ja alaisen sijaan haluaisin puhua työystävistä, jotka voivat olla rehellisiä toisilleen. Luotettavien ystävien keskellä on hyvä etsiä omaa potentiaalia.

Kohti parempaa työvuotta 2018

Näihin lupauksiin Heikki haastaisi työntekijää, johtajaa ja itseään:

Haaste työntekijälle: Mieti rehellisesti, mitä ajattelet työstäsi. Onko siinä intohimoa – ja jos ei ole, niin miksi? Listaa seitsemän asiaa, joiden vuoksi teet omaa työtäsi. Lasten vuoksi, inspiroitumisen ilosta, työkavereiden takia...? Jos et keksi syitä, pohdi, oletko päästänyt itsesi liian helpolla.

Haaste johtajalle: Kiinnostu johtamistasi ihmisistä. Jokaisesta ihmisestä löytyy jotain hellyttävää tai kunnioitettavaa, jos vaan muistaa kysyä. Kysy johtamaltasi, millainen hän on, missä kokee olevansa hyvä – ja mitä palautetta hän sinulle haluaisi antaa. Sitten ei tarvitse muuta kuin malttaa kuunnella.

Haaste itselle: Eläkkeelle jääminen on minulle pian ajankohtaista, vaikka Hesarissa julkaistun jutun myötä työtarjouksia onkin sadellut paljon. Kun on enemmän aikaa, on helpompi herkistyä asioiden äärelle ja kiinnittää huomio oman kuplansa ulkopuolelle. Siksi oma uudenvuodenlupaukseni on pyrkiä katsomaan asioita tarkemmin ja sen seurauksena nähdä ja toimia tiedostavasti, oikein.

Millainen on sinun paremman työelämän rakentamiseksi? Katso videomme (youtube.com) ja syvenny lupaukseemme.

Ajankohtaista

Uutinen 27.8.2024

Ilmarisen hoitokustannus alenee edelleen vuonna 2025

Ensi vuoden alusta alkaen Ilmarisen asiakkaiden hoitokustannus alenee keskimäärin 10 prosenttia. Hoitokustannus on osa TyEL-vakuutusmaksua. Asiakkaanamme TyEL-maksusi alenee hoitokustannuksen osalta.

Ilmarisen hoitokustannus alenee edelleen vuonna 2025
Lisää uutisia ja tiedotteita