Uutinen 12.9.2022

Ilmarisen työeläkepalvelut saa viittomakielellä 12.9.2022 alkaen

Viittomakieliset asiakkaamme saavat eläkevakuuttamisen palvelut viittomakielellä 12.9.2022 alkaen. Tämän mahdollistaa sopimus älypuhelimen välityksellä tulkkauspalveluita tarjoavan Chablan kanssa. – Haluamme tarjota myös kuulorajoitteisille asiakkaille helpon tavan hoitaa työeläkeasiat, Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen sanoo.

Mahdollisuus asioida itselle luontaisessa kanavassa ei ole itsestäänselvyys silloin, kun jokin aisteista ei ole käytettävissä. Monelle kuurolle ja kuulovammaiselle äidinkieli on viittomakieli, jolloin esimerkiksi kirjoittaminen tai chatissä asioiminen ei aina tunnu luontaiselta. Suomessa on noin 10 000–14 000 viittomakielentaitoista henkilöä, joista noin 4 000–5 000 on kuuroja. Kuurolla henkilöllä tulkin tilaaminen etukäteen vie aikaa, jolloin asiointi vaikeutuu.

Chabla-sovelluksen käyttöön ottanut viittomakielinen henkilö voi tulkin välityksellä soittaa ja vastaanottaa puheluita älypuhelimellaan yhtä nopeasti ja vaivattomasti kuin kuulevat.

− Palvelun käyttäjänä kuuro henkilö tekee itse valinnat, jotka tulkki tulkkaa. Toisin sanoen tulkki kääntää puhelun aikana viittomakielen puheeksi, ja puheen takaisin viittomakieleksi, eläkejohtaja Outi Pekkarinen selventää.

Vastuullisuus on käytännön tekoja, joiden avulla eläkevakuuttamisen palvelut ovat kaikkien asiakkaidemme saatavilla.

− Työeläkevakuuttajana meidän on tärkeä ottaa huomioon erilaisten asiakkaidemme tarpeet. Olemmekin iloisia saadessamme nyt viittomakielisen Chabla-tulkkauspalvelun mukaan palveluvalikoimaamme syyskuun alussa, Outi hymyilee.

Keskeiset eläkeasiat sekä TyEL- ja YEL-vakuutusasiat löytyvät verkkosivuiltamme myös selkokielellä. Sujuvien palveluiden avulla teemme asiakkaidemme arjesta helppoa ja ymmärrettävää.

Lisätietoa

  • Chabla on Signmark Productionsin ja CGI:n yhteistyönä luotu mobiilisovellus, joka yhdistää kuurot ja viittomakielen tulkit maailmanlaajuisesti.
  • Signmark (Marko Vuoriheimo) on suomalainen muusikko, joka päätti keksiä ratkaisun ongelmiin, joita kuurot ja huonokuuloiset joutuvat kohtaamaan päivittäin.
  • Maailmassa on noin 70 miljoonaa ihmistä, joiden äidinkieli on viittomakieli. Euroopassa on yli 750 000 viittomakielen käyttäjää, Suomessa noin 10 000- 14.000.
  • Suomessa on kaksi viittomakieltä, suomalainen viittomakieli (FinSL) ja suomenruotsalainen viittomakieli (FinSSL).
  • Kansainvälistä viittomakieltä ei ole olemassa, mutta on olemassa kansainvälistä viittomista. 

Ajankohtaista

Lisää uutisia ja tiedotteita