Ihminen työmaakypärä ja suojakuuloimet päällä, kuvituskuva.
Uutinen 20.12.2023

Yrittäjäasiakkaidemme keskimääräinen työtulo kääntyi nousuun tarkistusten myötä

Yrittäjien eläkelaki (YEL) uudistui vuoden 2023 alussa, minkä myötä yrittäjien työtulojen pitkään jatkunut laskusuunta kääntyi nousuun. Kaikkien yrittäjäasiakkaidemme keskimääräinen työtulo kasvoi vuoden 2023 aikana vajaat 8 prosenttia.

Lakiuudistuksen tarkoituksena on parantaa yrittäjien eläketurvaa nostamalla alhaiset työtulot tasolle, joka vastaa yrittäjän työpanoksen rahallista arvoa. Eläkeyhtiöiden velvollisuudeksi tuli samalla työtulojen säännöllinen tarkistaminen.

Tarkistimme tänä vuonna reilun 19 000 yrittäjän YEL-työtulot. Työtulo oli heillä alle 15 000 euroa vuodessa ja vakuutus oli ollut voimassa vähintään kolme vuotta. Tuona aikana heidän työtulossaan ei ollut tapahtunut merkittäviä muutoksia. Työtulo nousi tarkistuksissa noin 15 700 yrittäjällä ja pysyi ennallaan noin 3 300 yrittäjällä. Keskimääräinen työtulokorotus oli reilut 4 000 euroa vuodessa, mikä nostaa vakuutusmaksua noin 85 euroa kuukaudessa. Maksun yrittäjät voivat vähentää kokonaisuudessaan verotuksessa.

YEL-työtulo tuo eläketurvaa yrittäjille

Yrittäjät kerryttävät eläkettään samaan tapaan kuin työntekijätkin iän mukaan joko 1,5 tai 1,7 prosenttia. Eläkettä kertyy yrittäjätyössä vuosittaisesta YEL-työtulosta, kun taas työntekijöillä eläke karttuu palkkatuloista ja etuuksista. Mitä suuremmat tulot, sitä parempi on tuleva eläke.

Yritystoiminnan vasta aloittaneilla yrittäjillä työtulo oli Ilmarisessa marraskuussa keskimäärin 19 400 euroa vuodessa. Vastaavasti kaikkien yrittäjäasiakkaidemme keskimääräinen YEL-työtulo oli 24 200 euroa, mikä tarkoittaa noin 8 prosentin nousua työtuloihin vuonna 2023. Nousuprosenttiin sisältyy myös vuoden alussa työtuloihin tehty 3,8 prosentin palkkakerroinkorotus. Kyseessä on vuosittain tehtävä korotus, jolla turvataan eläkkeiden karttumista ja ostovoimaa.

Miten työtulojen tarkistukset sujuivat?

Valmistauduimme työtulotarkistuksiin hyvin ennalta. Saimme yrittäjäasiakkaitamme mukaan tarkistusten toimintatapojen suunnitteluun. Yrittäjät saivat ennakkoviestin tulevista tarkistuksista ja oman tarkistuksen alkamisesta. Kerroimme viestissä joko työtulon pysyvän ennallaan, tai pyysimme tutustumaan työtulosuositukseen ja muihin vaihtoehtoihin verkkopalvelussamme.

Yrittäjällä oli hyvin aikaa reagoida viestiimme. Verkkopalvelussamme hän pystyi valitsemaan yhden työtulovaihtoehdoista tai hylkäämään ne kaikki, minkä jälkeen häneltä pyydettiin lisätietoja. Lopuksi vahvistimme työtulon määrän, mistä yrittäjä sai työtulopäätöksen.

Osa yrittäjistä jätti vastaamatta viesteihimme, jolloin jouduimme tekemään päätöksen uudesta työtulosta saatavilla olevien tietojen perusteella. Päätökseltä selvisi, millä tiedoilla päätös on tehty ja kuinka siihen voi hakea muutosta.

Miten yrittäjät suhtautuivat työtulon muuttumiseen?

Tarkistus oli monen yrittäjän kanssa perusteellinen keskustelu hänen YEL-vakuutuksestaan. Keskusteluissa huomaa, että yrittäjien tietoisuus omasta YEL-vakuutuksesta sekä sen vaikutuksesta omaan eläke- ja sosiaaliturvaan on selvästi parantunut.

Valtaosa yrittäjistä halusi hoitaa tarkistuksen verkkopalvelussamme. Yrittäjät olivat asiakaspalveluumme yhteydessä, jos tarvitsivat apua, halusivat varmistaa asioita tai olivat jostain hämillään. Autamme yrittäjiä päivittäin, mutta kuitenkin melko pieni osa yrittäjistä pyysi lopulta työtulotarkistuksissa henkilökohtaista neuvontaa.

Tarkistuksiin liittyvissä palautteissa yrittäjät kiittivät selkeästä viestinnästä, tarkistusten hoitamisen helppoudesta ja asiakaspalvelumme laadusta. Yrittäjät ovat pitäneet huonona työtulotarkistusten ajoittumista ajankohtaan, jolloin muutkin kustannukset ovat nousseet.

Miten työtulon tarkistukset jatkuvat ensi vuonna?

Huolehdimme jatkossakin yrittäjien työtulon ja eläketurvan tasosta koko yrittäjäuran ajan. Säännölliset työtulojen tarkistukset jatkuvat vuonna 2024 niiden yrittäjien osalta, joilla työtulo on alle 25 000 euroa vuodessa. Lisäksi heillä on vakuutus ollut voimassa kolme vuotta ilman merkittäviä muutoksia YEL-työtulossa. Tarkistukset alkavat aikaisintaan helmikuussa ja jatkuvat vaiheittain vuoden loppuun asti.

Lue lisää

Yrittäjien työtulotarkistukset etenevät vauhdilla

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen

Lue myös

YEL-laki uudistui - tarkistamme työtulot yhdessä yrittäjien kanssa

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita