Jää osittaiselle vanhuuseläkkeelle

Työurasi lopussa on aika tehdä töitä juuri niin kuin sinulle sopii. Haluat kenties vähentää työntekoa, jatkaa töissä entiseen tapaan tai lopettaa työt kokonaan. Tee kuten sinulle on parasta ja siirry halutessasi eläkkeelle osittain.

Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä: vähemmän vai saman verran kuin nyt. Vai et ollenkaan. Valinnastasi riippumatta saat samaan aikaan eläkettä.  Siksi osittainen vanhuuseläke sopii sinulle yhtä hyvin, olit sitten työntekijä, yrittäjä taikka työtön.

Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun

  1. olet vähintään 61-vuotias
         - vuoden 1963 jälkeen syntyneet voivat siirtyä eläkkeelle myöhemmin
  2. et saa mitään muuta työeläkettä paitsi perhe-eläkettä.

Puolikas tai neljännes

Sinä päätät myös sen, kuinka suurta eläkettä alat nostaa. Vaihtoehtoja on kaksi: joko puolikkaan tai neljänneksen verran. Tämä 50 tai 25 prosenttia lasketaan siitä eläkkeestä, joka sinulle on kertynyt eläkkeelle jäämistä edeltävän vuoden loppuun mennessä. 

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrän voi halutessasi korottaa 25 prosentista 50 prosenttiin. Vastaavasti eläkkeen määrän vähentäminen ei kuitenkaan onnistu.

Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeiän, varhennusvähennys pienentää eläkettäsi 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta vanhuuseläkeikää edeltävältä kuukaudelta.

Uusi eläkelaji vanhaa ketterämpi

Osittainen vanhuuseläke on uusi eläkelaji, joka tuli osa-aikaeläkkeen tilalle. Uusi eläkelaji on vanhaa ketterämpi, koska vanha osa-aikaeläke vaati, että vaihdoit työsi osa-aikaiseksi.

Muistathan kuitenkin, että osittaista vanhuuseläkettä ei voi lakkauttaa. Jos tulet katumapäälle, voit peruuttaa eläkkeen kolmen kuukau­den sisällä päätöksen antamisesta. Jo sinulle maksetut eläkkeet joudutaan siinä tapauksessa perimään takaisin.

Vaikutus eläkkeeseen

Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle, varsinainen vanhuuseläkkeesi pienenee pysyvästi. Kuten kaikki muutkin työeläkkeesi. Pienennys tehdään varhennusvähennyksenä, joka on 0,4 % jokaista varhentamiskuukautta kohti - kunnes saavutat alimman eläkeiän. Jos jatkat töissä alimman eläkeiän jälkeen, silloin karttunutta eläkettä nostetaan 0,4 % jokaista eläkkeen lykkäyskuukautta kohden. Tutustu eläkkeen muodostumiseen.

Käytännössä siis eläkkeesi pienenee sitä vähemmän, mitä vanhempana siirryt osittaiselle eläkkeelle. Ja mitä enemmän teet osittaisella vanhuuseläkkeellä töitä. Voit selvittää laskurillamme osittaisen vanhuuseläkkeesi määrän. Laskurilla voi myös arvioida varsinaisen vanhuuseläkkeesi määrän ja sen, miten eläkkeen osittaminen pienentää vanhuuseläkettä.

Ensin osittain, sitten kokonaan

Jossain vaiheessa haluat siirtyä täysipäiväiseksi eläkeläiseksi. Sellaiseksi, joka ei nosta vanhuuseläkettään osittain vaan ihan kokonaan. Hae silloin vanhuuseläkettä. Sitä varsinaista. 

Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle seuraavan kuukauden alusta, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja kun nykyinen työsuhteesi on päättynyt. Yritystoiminnan ei tarvitse päättyä. Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle myös myöhemmin. Mitä vanhemmaksi työskentelet, sitä suurempi eläkkeesi on.