Osaamisen oppireppu on arvokas – se kannattaa nostaa näkyviin
Nyt vietetään Osaaminen näkyviin -viikkoa. Oletko joskus miettinyt, miten monenlaista osaamista sinulle on kertynyt? Entä jos pitäisi mainita yksi taito, josta voit sanoa olevasi ylpeä, mikä se olisi?
Osaamisen viikolla 5.–11.9.2022 tunnistetaan omaa ja muiden osaamista. Ilmarinen on mukana kampanjassa yhdessä monien muiden toimijoiden kanssa. Kampanjan tavoitteena on auttaa ihmisiä huomaamaan osaamistaan, tekemään sitä näkyväksi ja nostaa aihetta julkiseen keskusteluun.
Työelämän muuttuessa yhä monimutkaisemmaksi laajasta ja monipuolisesta osaamisesta on valtavasti hyötyä. Osaaminen on itsessään arvokasta. Sen huomaaminen ja näkyväksi tekeminen on merkityksellistä mm. osallisuuden, hyvinvoinnin ja työllisyyden näkökulmista.
Moninainen osaaminen on arvokasta
Aina emme edes itse tunnista, mitä kaikkea osaamista meiltä löytyy. Osaamista ei kerry vain työelämässä ja toisaalta yllättävällekin opille voi olla käyttöä työyhteyksissä. Oppireppu täyttyy myös harrastuksissa, vapaa-ajalla, perhe-elämän tilanteissa, koulutuksissa, kursseilla – missä vain. Oppimisen keinovalikoima on rajaton.
Välillä on hyvä pysähtyä oikein miettimään, mitä kaikkea on matkan varrella tullut tehtyä ja mitä osaamista itselle kertynyt. Monesti osaamme enemmän kuin tiedostamme ja monesta osaamisesta voisi olla hyötyä työyhteisössä. Kaikkea ei voi eikä tarvitse osata itse, vaan taitoa on myös omien verkostojen osaamisen viisas hyödyntäminen.
Ilmarisessa työskentelyssä vaalitaan yhdessä tekemistä. Kun lyödään viisaat ja osaavat päät yhteen, syntyy uutta laadukkaammin ja vauhdikkaammin.
– Meissä jokaisessa on suurempi potentiaali kuin arvaammekaan – enemmän osaamista kuin osaamme tunnistaa ja sanoittaa. Tätä laajaa asiantuntijapotentiaalia ei kannata pitää piilossa. Osaamisen vahvistaminen ja asiantuntijuuden esiin nostaminen on Ilmarisen kehittämisen pääteemoja. Olemme pyrkineet tuomaan osaamisen kehittämistä vahvasti osaksi jokapäiväistä arkea ja varaamaan sille myös aikaa. Suurin osa oppimista tapahtuu arjessa, työtä tehden tai kollegan kanssa sparraten, toteaa Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä.
– Paljon pohdituttaa myös, mitä kannattaisi opiskella. Maailma muuttuu nopeasti ja tulevaisuuden ennakointi on koko ajan vaikeampaa, samoin osaamistarpeiden. Omaa osaamista on tarpeen kehittää koko ajan. Se on työnantajan ja työntekijän yhteistyötä. Kaikkiin tarpeisiin työnantaja ei kuitenkaan voi järjestää yhteistä koulutusta. Keskeisintä on keskustella avoimesti kollegoiden ja esihenkilön kanssa siitä, minne työ on menossa ja mitä osaamista juuri minun työyhteisössäni ennakoidaan tarvittavan tulevaisuudessa. Ja mikä osaaminen käy ehkä tulevaisuudessa tarpeettomaksi. Pohdinnan pohjalta pystyy paremmin arvioimaan, mitä osaamista juuri minun olisi hyvä kehittää tulevaisuudessa, Sami Ärilä kannustaa.
Osaamistorilla käy kuhina – ja piilo-osaaminen paljastuu
Ilmarisessa on monia tapoja kannustaa osaamisen jakamiseen. Yksi niistä on Osaamistori.
– Olemme siirtymässä osaamisen kehittämisen ”keskuskeittiömallista” kohti ”oppimisen torimallia”. Keskuskeittiömalli edustaa tuttua henkilöstökoulusta, jossa oppimissisällöt tuotetaan pitkälti keskitetysti henkilöstöosaston toimesta ja tarjotaan oppijoille valmiina paketteina koulutustarjottimella. Oppimisen torimallissa sen sijaan luodaan ”oppimisen markkinapaikka”, jossa kuka tahansa voi tarjota omaa osaamistaan muille tai itse osallistua kollegan tarjoamaan valmennukseen, Ilmarisen henkilöstön kehittämispäällikkö Barbro Björkestam-Bärlund kertoo.
– Jokaisella meistä on osaamista, jota voimme jakaa muille. Välillä voi olla hankala hoksata, mitä kaikkea voisinkaan jakaa muille ja mikä mahtaisi muita kiinnostaa. Osaanko hyödyllisiä excel-niksejä? Olenko haka somessa? Olisiko tarvetta videointioppitunnille? Oppimisen nälkä on ollut Ilmarisessa suuri ja uusi oppimisen malli on lähtenyt hienosti käyntiin. Osaamisen jakamista ja piilo-osaamisen paljastumista on hienoa seurata, iloitsee Barbro Björkestam-Bärlund.
Lue lisää
Ajankohtaista
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkui edelleen
Työntekijämäärä laski elokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Nimityksiä Ilmarisessa
Meillä on aloittanut uusia ilmarislaisia ja myös siirrytty uusiin rooleihin. Tässä viimeisimpiä uutisia vuodelta 2024.
Ilmarisen hoitokustannus alenee edelleen vuonna 2025
Ensi vuoden alusta alkaen Ilmarisen asiakkaiden hoitokustannus alenee keskimäärin 10 prosenttia. Hoitokustannus on osa TyEL-vakuutusmaksua. Asiakkaanamme TyEL-maksusi alenee hoitokustannuksen osalta.