Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi 3,5 prosenttia
Työntekijämäärä nousi tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 3,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tammikuu oli jo yhdeksäs kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Alueellisessa vertailussa kaikki seudut lisäsivät työntekijämääriään Pohjois- ja Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.
Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.
Työntekijämäärä kasvoi tammikuussa 3,5 prosenttia (joulukuu 2,7 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.
–Tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksissä seuraamista toimialoista yksikään ei ollut laskusuunnassa. Onkin hienoa todeta tilastoistamme, että positiivinen kehitys työntekijämäärissä on nyt jatkunut jo yhdeksän kuukautta peräkkäin, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Hyvä kehitys näkyi voimakkaimmin henkilöstövuokrauksessa (+12 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+7,5 %) sekä viestinnässä ja tietotekniikassa (+7,5 %).
– Pandemian nykyinen aalto hellittää otettaan ja voimassa olevat rajoitukset lieventyvät. On oletettavaa, että palvelusektori saa vauhtia kevättä kohti mentäessä. Tämä näkyy Ilmarisen suhdanneindeksissä erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla sekä henkilöstövuokrauksessa.
Taloudessa riittää kuitenkin Vatasen mukaan jatkossakin epävarmuustekijöitä, kuten esimerkiksi Ukrainan tilanteen kehittymisen ja inflaation kiihtymisen vaikutukset.
Alueilla menee vahvasti
Myös alueellisesti tarkasteltuna Ilmarisen suhdanneindeksi on kehittynyt suotuisasti viimeiset yhdeksän kuukautta. Tammikuussa majoitus- ja ravitsemus, viestintä- ja tietotekniikka sekä teollisuus olivat jälleen plussalla kaikilla alueilla. Voimakkainta kasvu oli Pohjois-Suomessa (+4,9 %) ja pienintä Itä-Suomessa (+2,8).
Tammikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:
Etelä-Suomi (+4,3 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+11,6 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+7,8 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+6,0 %), teollisuudessa (+2,6 %), kuljetuksessa (+2,3 %) ja kaupassa (+2,0 %). Toimialoista laskussa oli rakentaminen (-2,0 %).
Länsi-Suomi (+3,9 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+11,2 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+8,9 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+8,5 %), teollisuudessa (+4,1 %), rakentamisessa (+3,0 %), kuljetuksessa (+0,6 %) ja myös kaupan alalla (+0,5 %).
Itä-Suomi (+2,8 %): Erityisen hyvin kasvoivat henkilöstövuokraus (+44,3 % - huom. suuri luku, koska pienehköt työntekijämäärät), teollisuus (+6,3 %), viestintä- ja tietotekniikka (+3,9 %), rakentaminen (+3,4 %), kauppa (+3,4 %), majoitus- ja ravitsemusala (+2,2 %) ja kuljetus (+0,7 %).
Pohjois-Suomi (+4,9 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+16,3 %), rakentamisessa (+6,9 %), teollisuudessa (+5,6 %), kaupan alalla (+4,8 %) ja viestintä- ja tietotekniikassa (+2,6 %). Laskua oli vain henkilöstövuokrauksessa (-10,7 % - huom. toimialan pieni työntekijämäärä alueella vaikuttaa lukuun).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi
Ajankohtaista
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.
Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – vuoden 2025 työeläkeindeksi ja palkkakerroin on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3077, mikä tarkoittaa noin 1,3 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,673. Vuoteen 2024 verrattuna palkkakerroin nousee noin 2,2 prosenttia.