Artikkeli 3.10.2018

Polkien lisää työkykyä ja vähemmän päästöjä

Pyöräilyn Kilometrikisa kannustaa ilmarislaisia liikkeelle, lisää yhteisöllisyyttä, vähentää liikkumisesta aiheutuvia päästöjä sekä tukee Ketjureaktio-hyväntekeväisyyskampanjaa. Mutta miten ihmeessä Sinikka Parkkima polki 10 000 kilometriä?

Kilometrikisa on leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään ylös ja kartuttavat oman joukkueen kilometrisaldoa. Ilmarinen on ollut mukana Kilometrikisassa vuodesta 2013. Samasta vuodesta asti olemme osallistuneet myös Suomen Punaisen Ristin hyväntekeväisyyskampanja Ketjureaktioon.

– Kilometrikisasta on tullut Ilmarisessa hieno perinne. Kisa on leikkimielinen mutta sillä on meille vakava tavoite: Kilometrikisa tukee Ilmarisen strategista tavoitetta yhdessä onnistumisesta. Kuluneena vuotena Ilmarisen ja Eteran yhdistymisen kautta olemme kaikki saaneet uusia työkavereita ja yhteisellä tekemisellä voimme puhaltaa paremmin samaan hiileen. Tietenkin hyvällä kunnolla on myös keskeinen merkitys työkyvyn ja terveyden osalta, Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä sanoo.

Ilmarinen kerää Kilometrikisan kautta myös varoja Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktiolle, jossa jokaisesta henkilöstön polkemasta 25 kilometristä lahjoitetaan yksi euro kampanjaan.

Työkaverit, perhe ja liikuttaja tsemppaajina

Tänä vuonna Ilmarisen joukkue kasasi noin 100 aktiivisen polkijan voimin yli 97 000 kilometriä.

Joukkueen ehdoton ykköstähti oli eläkeasiantuntija Sinikka Parkkima, joka polki toukokuun alusta syyskuun 22. päivään mennessä hillittömät 10 000 kilometriä!


Kuusikymppinen Sinikka hurahti pyöräilyyn Kilometrikisan myötä.

– Olen harrastanut liikuntaa aina, mutta pyöräillä aloin vakavammin Kilometrikisan kautta viitisen vuotta sitten. Kilometrikisassa on kiva seurata omaa kehitystä ja myös pyöräillä osana joukkuetta. Vuosi vuodelta polkemani kilometrit ovat lisääntyneet, Sinikka Parkkima kertoo.

Sinikan työmatka Vantaalta Helsingin Ruoholahteen on noin 27 kilometriä.

– Paluumatkan poljin usein vielä pidempää reittiä lenkkimielessä. Päivittäin pyöräilyyn kului noin neljä tuntia. Viikonloppuisin kävin lisäksi noin 100 kilometrin lenkeillä. Olen onnekas, koska elämäntilanteeni ja liikunnallinen perheeni mahdollistivat tämän ajankäytön. Pidin myös yhden lepopäivän viikossa palautuakseni.

Sinikka Parkkima ei polkenut yksin. Sinikan kanssa samassa joukkueessa polkivat noin 100 innokasta Ilmarisen työmatkapyöräilijää, ja kannustusta tuli myös muilta työkavereilta sekä omalta liikuttajalta Elsi Luomilta.

– Ihan ehdottomasti kannustus auttoi jaksamaan. Aluksi tavoitteeni ei todellakaan ollut pyöräillä näin paljon, mutta sitten kilpailuvietti iski ja halusin saavuttaa tuon 10 000 kilometrin tavoitteen. Myös mahdollisuus polkea hyvän asian puolesta SPR:n Ketjureaktiolle on minulle tärkeä ja motivoiva asia.

Ympäristöystävällistä liikkumista

Sinikka Parkkiman mielestä lähes kuka vaan voi aloittaa pyöräilyn.

– Tärkeintä on oma motivaatio. Itselleni motivaatio tulee pyöräilystä ja liikunnasta saavutettavan ilon ja hyvinvoinnin kautta. Pyöräilyhän lajina sopii lähes kaikille, eikä matkojen tarvitse heti olla pitkiä. Varusteisiin kannattaa vähän panostaa ja pyöräilykypärä on ehdottoman tärkeä pitää päässä. 

Ilmarinen on halunnut jo vuosia tukea henkilöstön pyöräilyä mm. tilavilla ja laadukkailla sosiaalitiloilla, työpaikalla järjestetyillä pyörähuolloilla sekä yhteiskäytössä olevalla asiointipyörällä.

Ilmarisen joukkueen poljettujen kilometrien keskiarvo oli tänä vuonna noin 550 km per polkija. Pyöräily on myös ympäristöystävällistä: ilmarislaiset säästivät kisan kautta laskennallisesti polttoainetta noin 8 200 litraa ja hiilidioksidipäästöjä yli 20 000 kiloa.

Parhaillaan ilmarislaisia osallistuu Viisas liikkuminen -kokeiluun. Kokeilussa testataan sähköpyöräilyä sekä julkisen liikenteen ja taittopyöräilyn yhdistämistä. Pyöräilykausi jatkuu pitkään.

Teksti ja kuvat: Sami Kelhä

Ajankohtaista

Uutinen 25.2.2021

Suomen Aktiivisin Työpaikka -sertifikaatti Ilmariselle

Olympiakomitea on myöntänyt Ilmariselle Suomen aktiivisin työpaikka -sertifikaatin. Suomen Aktiivisin Työpaikka -sertifikaatti on tunnustus hyvin hoidetusta henkilöstöliikunnasta. Kartoituksen tuloksia hyödynnetään henkilöstön liikkumisen ja hyvinvoinnin kehittämisessä.

Lue uutinen

Tiedote 11.2.2021

Ilmarisen tilinpäätös 2020: Vakavaraisuus vahvistui entisestään koronakriisistä huolimatta, tehokkuus parani merkittävästi

Ilmarisen sijoitukset tuottivat 7,1 prosenttia koronakriisin heiluttaessa markkinoita. Sijoitusvarallisuuden arvo nousi ennätystasolle yli 53 miljardiin euroon ja vakavaraisuus vahvistui. Hoitokulut laskivat 9 prosenttia.

Lue uutinen

Tiedote 11.2.2021

Ilmarinens bokslut 2020: Solvensen stärktes ytterligare trots coronakrisen, effektiviteten förbättrades avsevärt

Ilmarinens placeringar avkastade 7,1 procent då coronakrisen orsakade fluktuationer på marknaden. Placeringstillgångarnas värde steg till rekordhög nivå över 53 miljarder euro och solvensen stärktes. Omkostnaderna sjönk med 9 procent.

Lue uutinen
Lisää uutisia ja tiedotteita