Artikkeli 3.10.2018

Polkien lisää työkykyä ja vähemmän päästöjä

Pyöräilyn Kilometrikisa kannustaa ilmarislaisia liikkeelle, lisää yhteisöllisyyttä, vähentää liikkumisesta aiheutuvia päästöjä sekä tukee Ketjureaktio-hyväntekeväisyyskampanjaa. Mutta miten ihmeessä Sinikka Parkkima polki 10 000 kilometriä?

Kilometrikisa on leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään ylös ja kartuttavat oman joukkueen kilometrisaldoa. Ilmarinen on ollut mukana Kilometrikisassa vuodesta 2013. Samasta vuodesta asti olemme osallistuneet myös Suomen Punaisen Ristin hyväntekeväisyyskampanja Ketjureaktioon.

– Kilometrikisasta on tullut Ilmarisessa hieno perinne. Kisa on leikkimielinen mutta sillä on meille vakava tavoite: Kilometrikisa tukee Ilmarisen strategista tavoitetta yhdessä onnistumisesta. Kuluneena vuotena Ilmarisen ja Eteran yhdistymisen kautta olemme kaikki saaneet uusia työkavereita ja yhteisellä tekemisellä voimme puhaltaa paremmin samaan hiileen. Tietenkin hyvällä kunnolla on myös keskeinen merkitys työkyvyn ja terveyden osalta, Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä sanoo.

Ilmarinen kerää Kilometrikisan kautta myös varoja Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktiolle, jossa jokaisesta henkilöstön polkemasta 25 kilometristä lahjoitetaan yksi euro kampanjaan.

Työkaverit, perhe ja liikuttaja tsemppaajina

Tänä vuonna Ilmarisen joukkue kasasi noin 100 aktiivisen polkijan voimin yli 97 000 kilometriä.

Joukkueen ehdoton ykköstähti oli eläkeasiantuntija Sinikka Parkkima, joka polki toukokuun alusta syyskuun 22. päivään mennessä hillittömät 10 000 kilometriä!


Kuusikymppinen Sinikka hurahti pyöräilyyn Kilometrikisan myötä.

– Olen harrastanut liikuntaa aina, mutta pyöräillä aloin vakavammin Kilometrikisan kautta viitisen vuotta sitten. Kilometrikisassa on kiva seurata omaa kehitystä ja myös pyöräillä osana joukkuetta. Vuosi vuodelta polkemani kilometrit ovat lisääntyneet, Sinikka Parkkima kertoo.

Sinikan työmatka Vantaalta Helsingin Ruoholahteen on noin 27 kilometriä.

– Paluumatkan poljin usein vielä pidempää reittiä lenkkimielessä. Päivittäin pyöräilyyn kului noin neljä tuntia. Viikonloppuisin kävin lisäksi noin 100 kilometrin lenkeillä. Olen onnekas, koska elämäntilanteeni ja liikunnallinen perheeni mahdollistivat tämän ajankäytön. Pidin myös yhden lepopäivän viikossa palautuakseni.

Sinikka Parkkima ei polkenut yksin. Sinikan kanssa samassa joukkueessa polkivat noin 100 innokasta Ilmarisen työmatkapyöräilijää, ja kannustusta tuli myös muilta työkavereilta sekä omalta liikuttajalta Elsi Luomilta.

– Ihan ehdottomasti kannustus auttoi jaksamaan. Aluksi tavoitteeni ei todellakaan ollut pyöräillä näin paljon, mutta sitten kilpailuvietti iski ja halusin saavuttaa tuon 10 000 kilometrin tavoitteen. Myös mahdollisuus polkea hyvän asian puolesta SPR:n Ketjureaktiolle on minulle tärkeä ja motivoiva asia.

Ympäristöystävällistä liikkumista

Sinikka Parkkiman mielestä lähes kuka vaan voi aloittaa pyöräilyn.

– Tärkeintä on oma motivaatio. Itselleni motivaatio tulee pyöräilystä ja liikunnasta saavutettavan ilon ja hyvinvoinnin kautta. Pyöräilyhän lajina sopii lähes kaikille, eikä matkojen tarvitse heti olla pitkiä. Varusteisiin kannattaa vähän panostaa ja pyöräilykypärä on ehdottoman tärkeä pitää päässä. 

Ilmarinen on halunnut jo vuosia tukea henkilöstön pyöräilyä mm. tilavilla ja laadukkailla sosiaalitiloilla, työpaikalla järjestetyillä pyörähuolloilla sekä yhteiskäytössä olevalla asiointipyörällä.

Ilmarisen joukkueen poljettujen kilometrien keskiarvo oli tänä vuonna noin 550 km per polkija. Pyöräily on myös ympäristöystävällistä: ilmarislaiset säästivät kisan kautta laskennallisesti polttoainetta noin 8 200 litraa ja hiilidioksidipäästöjä yli 20 000 kiloa.

Parhaillaan ilmarislaisia osallistuu Viisas liikkuminen -kokeiluun. Kokeilussa testataan sähköpyöräilyä sekä julkisen liikenteen ja taittopyöräilyn yhdistämistä. Pyöräilykausi jatkuu pitkään.

Teksti ja kuvat: Sami Kelhä

Ajankohtaista

Uutinen 6.10.2021

Työeläkemaksut vuonna 2022

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat sopineet ehdotuksesta vuoden 2022 yksityisalojen työeläkevakuutusmaksuksi. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa myöhemmin työeläkevakuutusmaksun perusteet työeläkevakuutusyhtiöiden hakemuksesta.

Työeläkemaksut vuonna 2022
Aikuinen ja lapsi korjaavat polkupyörää, kuvituskuva.

Uutinen 3.10.2021

KotiTV:lle Vuoden vanhusteko -palkinto

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen palkitsivat tänä vuonna Vuoden vanhusteko -tunnustuksella Kuntopaikka HH Oy:n KotiTV:n, joka on iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen erikoistunut TV-palvelukanava.

KotiTV:lle Vuoden vanhusteko -palkinto
Lisää uutisia ja tiedotteita