Uutinen 23.3.2018

EU:n tietosuoja-asetus GDPR ei edellytä erillisiä sopimuksia työnantajan ja Ilmarisen välillä

Uusi EU:n tietosuoja-asetus GDPR astuu voimaan 25. toukokuuta 2018, jolloin nykyinen kansallinen henkilötietolaki lakkaa. Tietosuoja-asetus vaikuttaa käytäntöihin, joilla henkilötietoja käsitellään. Se ei kuitenkaan vaikuta asiakkaan ja Ilmarisen väliseen sopimussuhteeseen: asiakassuhteessa ei siten tarvitse tehdä erillisiä sopimuksia henkilötietojen käsittelystä.

Ilmarinen on tietosuoja-asetuksen mukaan lakisääteistä työntekijän työeläketurvaa (TyEL) hoitaessaan Julkisuuslain 4 § 2 momentin tarkoittama julkista tehtävää hoitava yhteisö, joka käyttää julkista valtaa. Tätä tehtävää hoitaessaan Ilmarinen rinnastuu esimerkiksi verottajaan.

Vakuutuksenottajalla on velvollisuus luovuttaa työntekijöitä koskevat tiedot llmariselle TyEL-vakuutuksen toimeenpanoa varten. TyEL-vakuutusta hoitaessaan llmarinen toimii siten henkilötietolain ja jatkossa EU:n tietosuoja-asetuksen tarkoittamana rekisterinpitäjänä ja llmarista koskevat lainsäädännön mukaiset rekisterinpitäjää koskevat velvoitteet. llmarinen ei TyEL-vakuutusta hoitavana työeläkeyhtiönä ole vakuutuksenottajan tietojen käsittelijä. Näistä syistä johtuen ei asiakassuhteessamme tarvitse tehdä erillisiä sopimuksia tietojen käsittelystä.

EU:n tietosuoja-asetuksen tavoitteena on luoda ensimmäistä kertaa kaikkiin EU-maihin yhtenäinen säännöstö henkilötietojen käsittelystä. Asetuksessa kerrotaan, millaisia oikeuksia meillä kaikilla on omiin henkilötietoihimme sekä millaisia vastuita niiden keruuseen ja käsittelyyn liittyy. Ilmarinen on käsitellyt henkilötietoja vastuullisesti jo ennen EU:n uutta tietosuoja-asetusta. EU:n uusi tietosuoja-asetus muuttaa osittain henkilötietojen käsittelyä Ilmarisessa.

Lue lisää GDPR:n vaikutuksesta Ilmarisen toimintaan

Ajankohtaista

Lisää ajankohtaisia artikkeleita

Uutinen 27.11.2020

Työnantaja, työpanososingot tulevat eläkevakuutuksen piiriin 2021

Vuoden 2021 alusta voimaantulevan työeläkelainsäädännön muutoksen jälkeen työpanososingot tulevat eläkkeen perusteena olevaksi ansioksi ja eläkevakuutuksen piiriin. Tällä hetkellä voimassa olevan työntekijän eläkelain mukaan työpanokseen perustuvaa osinkoa ei pidetä vastikkeena työstä, eikä näin ollen myöskään eläkkeen perusteena olevana työansiona. Työpanokseen perustuva osinko perustuu työntekoon, työpanokseen.

Lue artikkeli

Tiedote 16.11.2020

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski viisi prosenttia – toimialoissa isoja alueellisia eroja

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lokakuussa noin viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä pudotusta tuli noin 18 prosenttia. Toimialojen tilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Pohjois-Suomessa tilanne ja näkymä on haastava matkailun vähenemisen vuoksi. Ikäryhmittäin tarkasteltuna korona on kurittanut eniten alle kolmekymppisiä työntekijöitä.

Lue artikkeli

Tiedote 16.11.2020

Ilmarinen laajentaa pilviteknologian käyttöä TietoEVRYn ja Google Cloudin kanssa

Ilmarinen laajentaa pilvipohjaisten infrapalveluiden käyttöä yhteistyössä TietoEVRYn ja Google Cloudin kanssa. Modernien pilviteknologioiden hyödyntäminen on keskeinen osa Ilmarisen strategiaa ja sen myötä tavoitellaan liiketoiminnan kehittämisen joustavuutta ja tehokkuutta.

Lue artikkeli