
Katso ennakkotiedot työeläkemaksuista vuodelle 2021
Eläketurvakeskuksen ennusteen mukaan TyEL-perusmaksu on 24,8 prosenttia palkkasummasta vuonna 2021. Perusmaksussa ei ole huomioitu työnantajan maksuun liittyviä mahdollisia alennuksia eikä mahdollista maksuluokan vaikutusta. Kirjautumalla työnantajan verkkopalveluun näet jo arvion vuoden 2021 maksuista.
TyEL-maksu jakaantuu työntekijän ja työnantajan välille. Työntekijän osuus pysyy arvion mukaan samansuuruisena kuin vuonna 2020. Työnantajan lopullisen maksun suuruuteen vaikuttavat erilaiset maksunalennukset kuten eläkeyhtiön maksama asiakashyvitys. Työnantajan osuus on maksusta keskimäärin 16,95 %, loppu on työntekijän osuutta.
Jos yrityksen palkkasumma on ollut vuonna 2019 yli 2 125 500 euroa, TyEL-maksun suuruuteen vaikuttaa myös niin sanottu maksuluokka, joka perustuu työntekijöille aiempina vuosina myönnettyihin työkyvyttömyyseläkkeisiin.
Koronakriisi vaikutti vuoden 2021 asiakashyvityksiin siten, että alennetun TYEL-maksun ajalta 1.5. - 31.12.2020 ei kerry asiakashyvityksiä. Vaikka asiakashyvityksiä jaetaan tämän vuoksi vähemmän koko alalla, muita maksun osia pienennetään vastaavasti siten, että kokonaismaksu pysyy samalla tasolla kuin ennen koronakriisiä.
Kokonaisuudessaan yksityisten alojen keskimääräinen työeläkemaksu säilyisi 24,4 prosentissa työntekijän palkkasummasta. Keskimääräisellä maksulla tarkoitetaan maksutasoa, jossa on huomioitu kaikki lopullisen maksun suuruuteen vaikuttavat tekijät.
Löydät lopulliset maksuprosentit verkkosivuiltamme, kun Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut ne. STM vahvistaa vakuutusmaksuprosentit marraskuun aikana.
Tarkasta aina yrityksesi vakuutuksen tai vakuutusten maksuprosentti kirjautumalla verkkopalveluumme. Näet ennusteen ensi vuoden vakuutusmaksuprosentista ja TyEL-maksuista verkkopalvelussamme.
Tilapäisen työnantajan maksu
Ennusteen mukaan tilapäisten työnantajien maksu on 24,8 prosenttia palkasta (25,3 % 1. - 4.2020 / 22,7 % 5. - 12.2020).
Yrittäjän maksu
Yrittäjien eläkemaksu säilyy samalla tasolla kuin tänä vuonna eli alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta.
Lue lisää
Ajankohtaista

Lyhyille ulkomaan liike- ja kokousmatkoille ilman A1-todistusta
Eläketurvakeskus on päivittänyt ohjeistustaan ulkomaan työskentelystä niin, että lyhyiden kokous- ja liikematkojen osalta työnantaja voi halutessaan harkita, hakeeko hän A1-todistusta työntekijälleen, ellei tiedossa ole, että todistusta vaaditaan työskentelymaassa. A1-todistuksella työntekijä osoittaa kuuluvansa lähettävän valtion sosiaaliturvaan ja sosiaalivakuutusmaksut maksetaan lähettävään valtioon.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä kasvoi lähes koko Suomessa
Työntekijämäärä nousi maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 1,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät majoitus- ja ravitsemusala, viestintä ja tietotekniikka sekä teollisuus. Rakentaminen, henkilöstövuokraus ja kaupan ala olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä jatkoi kasvua koko Suomessa
Työntekijämäärä nousi helmikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 2,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät majoitus- ja ravitsemusala sekä viestintä ja tietotekniikka. Rakentaminen, henkilöstövuokraus ja kaupan ala olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa.