Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.
Tiedote 15.3.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä jatkoi laskua – alueelliset erot pienenivät

Työntekijämäärä laski Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä helmikuussa lähes kuusi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin pudotus oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä vähennystä tuli noin -29 prosenttia. Alueelliset erot pienenivät hieman, vaikka Pohjois-Suomessa matkatoimistojen ja -järjestäjien työntekijämäärä laski edelleen. Hiihtolomakausi toi hieman helpotusta pohjoisen tilanteeseen.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Suhdanneindeksin työntekijämäärä väheni helmikuussa -5,9 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan, kun tammikuussa laskua tuli -5,6 prosenttia.

– Työntekijämäärä on jatkanut helmikuussa tasaista laskua. Toimialoista majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä putosi -29 prosenttia. Trendi oli vastaava myös henkilöstövuokrauksessa, jossa henkilöstömäärän muutos oli -22 prosenttia eli matalampi kuin viime vuoden kevään koronakuopassa. Myös kuljetusalan työntekijämäärä on yhä hieman yli -10 prosentin laskussa, tosin alan osalta tilanne on pysynyt samalla tasolla vuoden 2020 heinäkuusta lähtien, kommentoi Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Helmikuun luvuissa on myös valoisia pilkahduksia paremmasta tulevaisuudesta.

– Toimialoista teollisuuden tilanne kehittyi tammikuun lailla parempaan päin ja alan työntekijämäärä oli enää hieman yli yhden prosenttiyksikön päässä vuoden takaisesta tilanteesta. Vaikka teollisuuden tilaukset olivat tammikuussa kuuden prosentin laskussa vuoden takaisesta tilanteesta, niin työntekijämäärä ei ole laskenut yhtä paljoa. Tämä osaltaan kertoo, että tulevaisuuden näkymiin uskotaan ja hyvistä tekijöistä halutaan pitää kiinni.

Rakennusalalla henkilöstömäärän muutos oli helmikuussa -6,7 prosenttia eli hieman parempi kuin tammikuussa. Tietotekniikka ja viestintä alan tilanne oli hyvä, vaikka myös siellä työntekijämäärän muutos oli pakkasella -0,8 prosenttia.

Alueelliset erot kaventuivat

Helmikuun suhdanneindeksissä alueiden väliset erot kaventuivat hieman. Etelä-Suomessa suhdanneindeksi laski helmikuussa -5,5 prosenttia (tammikuussa -4,7 %), kun Pohjois-Suomessa se laski -8,5 prosenttia ( -10 %). Pudotus oli suurinta Lapin maakunnassa, jossa työntekijämäärä laski helmikuussa -13 prosenttia vuoden takaisesta.

Etelä-Suomi (-5,5 %): Pahimpia kärsijöitä ovat olleet majoitus- ja ravitsemusala sekä kuljetus. Helmikuussa majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä laski hieman ja oli -29 prosenttia (-28 %). Terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöitä oli helmikuussa prosentin vähemmän kuin vuosi sitten, kun vielä joulukuussa työntekijöitä oli kolme prosenttia enemmän.

Länsi-Suomi (-6,2 %): Myös Länsi-Suomessa majoitus- ja ravitsemusaloilla (-29 %) sekä kuljetusalalla (-8 %) työntekijöitä oli merkittävästi vuoden takaista vähemmän. Tietotekniikka-ala kasvoi selvästi koko vuoden 2020, ja myös helmikuussa työntekijöitä oli noin neljä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Itä-Suomi (-5,2 %): Itä-Suomessa kaikkien seurattujen toimialojen työntekijämäärän muutos oli negatiivinen. Erityisesti erottuivat majoitus- ja ravitsemus (-17 %) sekä kuljetus (-7 %). Myös kaupan alan tilanne oli synkkä, koska siellä työntekijämäärä laski kuusi prosenttia. Pienintä lasku oli teollisuudessa (-1 %).

Pohjois-Suomi (-8,5 %): Pohjois-Suomessa tilanne parantui hieman majoitus- ja ravitsemusalan sekä matkajärjestäjien ja henkilöstövuokrausalan osalta. Myönteisen kehityksen taustalla oli talvilomakausi ja kotimaan matkailu. Kotimaan matkailu ei kuitenkaan riitä korvaamaan ulkomaisten turistien katoa, joten henkilöstömäärät olivat yhä merkittävästi matalammat kuin vuosi sitten. Helmikuussa työntekijämäärät olivat matkajärjestäjien toiminnassa laskeneet -68 prosenttia, henkilöstövuokrauksessa -42 prosenttia sekä majoitus- ja ravitsemusalalla -35 prosenttia. Myönteistä on, että kaivostoiminnan osalta työntekijämäärä oli helmikuussa seitsemän prosenttia plussalla.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin:

Suhdanneindeksin kuvaliite (pdf)
Suhdanneindeksi

Lisätietoja:

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

 

Ajankohtaista

Tiedote 15.11.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen kiihtyy

Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista jyrkimmin laskivat henkilöstövuokraus ja rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski jälleen joka alueella. Jyrkintä lasku oli Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen kiihtyy

Tiedote 15.9.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen jatkui

Työntekijämäärä laski elokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -1,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista kasvoivat ainoastaan teollisuus sekä viestintä ja tietotekniikka. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka alueella. Jyrkintä lasku oli Itä-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen jatkui

Tiedote 15.8.2023

Ilmarisen sijoitustuotto nousi 3,7 prosenttiin

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitustuotot nousivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla 3,7 prosenttiin. – Vakavaraisuutemme vahvistui ja kustannustehokkuus parani edelleen korkeasta inflaatiosta ja talouskehityksen epävarmuudesta huolimatta, toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoo.

Ilmarisen sijoitustuotto nousi 3,7 prosenttiin
Lisää uutisia ja tiedotteita