Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.
Tiedote 15.3.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä jatkoi laskua – alueelliset erot pienenivät

Työntekijämäärä laski Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä helmikuussa lähes kuusi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin pudotus oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä vähennystä tuli noin -29 prosenttia. Alueelliset erot pienenivät hieman, vaikka Pohjois-Suomessa matkatoimistojen ja -järjestäjien työntekijämäärä laski edelleen. Hiihtolomakausi toi hieman helpotusta pohjoisen tilanteeseen.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Suhdanneindeksin työntekijämäärä väheni helmikuussa -5,9 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan, kun tammikuussa laskua tuli -5,6 prosenttia.

– Työntekijämäärä on jatkanut helmikuussa tasaista laskua. Toimialoista majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä putosi -29 prosenttia. Trendi oli vastaava myös henkilöstövuokrauksessa, jossa henkilöstömäärän muutos oli -22 prosenttia eli matalampi kuin viime vuoden kevään koronakuopassa. Myös kuljetusalan työntekijämäärä on yhä hieman yli -10 prosentin laskussa, tosin alan osalta tilanne on pysynyt samalla tasolla vuoden 2020 heinäkuusta lähtien, kommentoi Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Helmikuun luvuissa on myös valoisia pilkahduksia paremmasta tulevaisuudesta.

– Toimialoista teollisuuden tilanne kehittyi tammikuun lailla parempaan päin ja alan työntekijämäärä oli enää hieman yli yhden prosenttiyksikön päässä vuoden takaisesta tilanteesta. Vaikka teollisuuden tilaukset olivat tammikuussa kuuden prosentin laskussa vuoden takaisesta tilanteesta, niin työntekijämäärä ei ole laskenut yhtä paljoa. Tämä osaltaan kertoo, että tulevaisuuden näkymiin uskotaan ja hyvistä tekijöistä halutaan pitää kiinni.

Rakennusalalla henkilöstömäärän muutos oli helmikuussa -6,7 prosenttia eli hieman parempi kuin tammikuussa. Tietotekniikka ja viestintä alan tilanne oli hyvä, vaikka myös siellä työntekijämäärän muutos oli pakkasella -0,8 prosenttia.

Alueelliset erot kaventuivat

Helmikuun suhdanneindeksissä alueiden väliset erot kaventuivat hieman. Etelä-Suomessa suhdanneindeksi laski helmikuussa -5,5 prosenttia (tammikuussa -4,7 %), kun Pohjois-Suomessa se laski -8,5 prosenttia ( -10 %). Pudotus oli suurinta Lapin maakunnassa, jossa työntekijämäärä laski helmikuussa -13 prosenttia vuoden takaisesta.

Etelä-Suomi (-5,5 %): Pahimpia kärsijöitä ovat olleet majoitus- ja ravitsemusala sekä kuljetus. Helmikuussa majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä laski hieman ja oli -29 prosenttia (-28 %). Terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöitä oli helmikuussa prosentin vähemmän kuin vuosi sitten, kun vielä joulukuussa työntekijöitä oli kolme prosenttia enemmän.

Länsi-Suomi (-6,2 %): Myös Länsi-Suomessa majoitus- ja ravitsemusaloilla (-29 %) sekä kuljetusalalla (-8 %) työntekijöitä oli merkittävästi vuoden takaista vähemmän. Tietotekniikka-ala kasvoi selvästi koko vuoden 2020, ja myös helmikuussa työntekijöitä oli noin neljä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Itä-Suomi (-5,2 %): Itä-Suomessa kaikkien seurattujen toimialojen työntekijämäärän muutos oli negatiivinen. Erityisesti erottuivat majoitus- ja ravitsemus (-17 %) sekä kuljetus (-7 %). Myös kaupan alan tilanne oli synkkä, koska siellä työntekijämäärä laski kuusi prosenttia. Pienintä lasku oli teollisuudessa (-1 %).

Pohjois-Suomi (-8,5 %): Pohjois-Suomessa tilanne parantui hieman majoitus- ja ravitsemusalan sekä matkajärjestäjien ja henkilöstövuokrausalan osalta. Myönteisen kehityksen taustalla oli talvilomakausi ja kotimaan matkailu. Kotimaan matkailu ei kuitenkaan riitä korvaamaan ulkomaisten turistien katoa, joten henkilöstömäärät olivat yhä merkittävästi matalammat kuin vuosi sitten. Helmikuussa työntekijämäärät olivat matkajärjestäjien toiminnassa laskeneet -68 prosenttia, henkilöstövuokrauksessa -42 prosenttia sekä majoitus- ja ravitsemusalalla -35 prosenttia. Myönteistä on, että kaivostoiminnan osalta työntekijämäärä oli helmikuussa seitsemän prosenttia plussalla.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin:

Suhdanneindeksin kuvaliite (pdf)
Suhdanneindeksi

Lisätietoja:

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

 

Ajankohtaista

Tiedote 15.9.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi jo neljättä kuukautta peräkkäin

Työntekijämäärä nousi elokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 0,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Elokuu oli jo neljäs peräkkäinen kuukausi, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Positiivinen kehitys näkyi erityisesti henkilöstövuokrauksen sekä viestinnän ja tietotekniikan aloilla, joilla työntekijämäärä nousi noin neljä prosenttia. Alueellisessa vertailussa vahvin kehitys oli Etelä-Suomessa, jossa työntekijöiden määrä lisääntyi yli puolitoista prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi jo neljättä kuukautta peräkkäin
Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.

Tiedote 16.8.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä jatkaa nousuaan – Itä-Suomi toipuu vauhdilla

Työntekijämäärä nousi heinäkuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä noin 1,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Heinäkuu oli jo kolmas peräkkäinen kuukausi, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Positiivinen kehitys näkyi erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla, jossa työntekijämäärä nousi lähes kuusi prosenttia. Alueellisessa vertailussa suurin muutos oli Itä-Suomessa, jossa työntekijöiden määrä lisääntyi yli kolme prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä jatkaa nousuaan – Itä-Suomi toipuu vauhdilla
Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.

Tiedote 15.6.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi yli viisi prosenttia

Työntekijämäärä nousi toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä noin 5,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Iso käänne parempaan näkyi erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla, jossa työntekijämäärä nousi jopa yli 50 prosenttia viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Suuresta muutoksesta huolimatta alan työntekijämäärä oli vielä selkeästi matalampi kuin ennen pandemian alkua. Alueellisessa vertailussa suurin muutos oli Itä-Suomessa, jossa työntekijöiden määrä lisääntyi yli kahdeksan prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi yli viisi prosenttia
Lisää uutisia ja tiedotteita