Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.
Tiedote 15.2.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laskussa – alueelliset erot kasvoivat

Työntekijämäärä laski Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä tammikuussa lähes kuusi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin pudotus oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä vähennystä tuli noin -28 prosenttia. Pohjois-Suomessa matkatoimistojen ja -järjestäjien työntekijämäärä laski jopa noin -70 prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Suhdanneindeksin työntekijämäärä väheni tammikuussa -5,9 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan, kun joulukuussa laskua tuli -5,4 prosenttia.

– Syksyn ja alkutalven suhteellisen vakaan tilanteen jälkeen työntekijämäärän kehitys kääntyi asteen verran huonompaan suuntaan. Suurin negatiivinen muutos tapahtui majoitus- ja ravitsemusalalla, jossa tilanne on kehittynyt heikompaan suuntaan marraskuusta lähtien. Suhdanneindeksin kokonaistuloksen kannalta vielä isompi vaikutus oli kuitenkin ison työllistäjän rakennusalan -7,5 prosentin lasku verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuosi sitten, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Toimialoista majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä oli -28 prosenttia ja henkilöstövuokrauksessa -19 prosenttia matalampi kuin vuosi sitten. Myös kuljetusalan työntekijämäärä on yhä hieman yli -10 prosentin laskussa, mutta sen osalta tilanne on pysynyt samalla tasolla vuoden 2020 heinäkuusta lähtien.

– Tietotekniikka- ja viestintäala oli ainoa Ilmarisen suhdanneindeksin toimialoista, jossa työntekijämäärä oli tammikuussa suurempi verrattuna vuoden takaiseen (+0,8 %). Myös teollisuudessa työntekijämäärän kehitys oli lievästi myönteinen joulukuuhun verrattuna, vaikka työntekijämäärä oli myös teollisuudessa yhä yli kahden prosentin laskussa, Jouni Vatanen kommentoi.

Alueelliset erot kasvoivat

Tammikuun suhdanneindeksissä alueiden väliset erot kasvoivat. Etelä-Suomessa suhdanneindeksi laski tammikuussa viisi prosenttia, kun Pohjois-Suomessa se laski jo -10 prosenttia. Pudotus oli suurinta Lapin maakunnassa, jossa työntekijämäärä laski tammikuussa -16 prosenttia vuoden takaisesta.

Etelä-Suomi (-5,0 %): Pahimpia kärsijöitä ovat olleet majoitus- ja ravitsemus sekä kuljetus. Tammikuussa ravitsemus- ja majoitusalan työntekijämäärä heikkeni hieman joulukuusta (-27 %) ja oli -28 prosenttia. Kuljetusalalla tilanne puolestaan kehittyi noin prosenttiyksikön myönteiseen suuntaan ja oli -13 %.

Länsi-Suomi (-6,4 %): Myös Länsi-Suomessa majoitus- ja ravitsemusaloilla (-26 %) sekä kuljetusalalla (-9 %) työntekijöitä oli merkittävästi vuoden takaista vähemmän. Tietotekniikka-ala kasvoi selvästi koko vuoden 2020, ja myös tammikuussa työntekijöitä oli noin neljä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Itä-Suomi (-6,6 %): Itä-Suomessa kaikkien seurattujen toimialojen työntekijämäärän muutosluku oli negatiivinen. Erityisesti erottuivat majoitus- ja ravitsemus (-20 %) sekä kuljetus (-9,4 %). Joulukuussa kaupan alalla työntekijämäärä nousi lähelle vuoden takaista tilannetta (-1,6 %), mutta tammikuussa työntekijämäärä laski taas hieman yli seitsemän prosenttia.

Pohjois-Suomi (-10,0 %): Pohjois-Suomessa majoitus- ja ravitsemus alan työntekijämäärä jatkoi laskuaan ja oli yli -36 % suhteessa viime vuoteen. Tammikuussa merkittävimpiä kärsijöitä olivat jälleen myös henkilöstövuokrausala ja matkajärjestäjien toiminta. Henkilöstövuokrauksessa pudotus vuoden takaisesta oli lähes -50 prosenttia ja matkanjärjestäjien toiminnan osalta pudotus oli lähes -70 prosenttia. Myönteistä on, että kaivostoiminnan osalta työntekijämäärä oli tammikuussa plussalla melkein yhdeksän prosenttia.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin:

Suhdanneindeksin kuvaliite (pdf)
Suhdanneindeksi

Lisätietoja:

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 17.1.2022

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi kahdeksatta kuukautta peräkkäin

Työntekijämäärä nousi joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Joulukuu oli kahdeksas kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Myös koko vuoden 2021 työntekijämäärä kasvoi hiukan edelliseen vuoteen verrattuna. Alueellisessa vertailussa kaikki alueet lisäsivät joulukuussa työntekijämääriään Pohjois- ja Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi kahdeksatta kuukautta peräkkäin

Tiedote 28.12.2021

Työeläke ja vakuuttaminen vuonna 2022 – Mikä muuttuu?

Vuosi 2022 tuo muutoksia eläkkeisiin. Työeläkkeen määrä nousee tammikuun alussa ja alin eläkeikä nousee 64 vuoteen 1958 syntyneillä. Perhe-eläkkeiseen tulee muutoksia, kun leskeneläke on jatkossa määräaikainen ja lasten ja lapsiperheiden eläkeoikeuksia parannetaan. Työnantajan työeläkevakuutusmaksut nousevat.

Työeläke ja vakuuttaminen vuonna 2022 – Mikä muuttuu?

Tiedote 15.12.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi jälleen – koko vuosi vielä hiukan miinuksella

Työntekijämäärä nousi marraskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä yli kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Marraskuu oli seitsemäs kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Positiivinen kehitys näkyi erityisesti henkilöstövuokrauksen, majoituksen ja ravitsemuksen sekä tietotekniikan ja viestinnän aloilla. Alueellisessa vertailussa kaikki Suomen alueet lisäsivät työntekijämääriään Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi jälleen – koko vuosi vielä hiukan miinuksella
Lisää uutisia ja tiedotteita